fbpx

Groundhog Day voor STAP-budget: opnieuw grijpen talloze aanvragers mis

Tijdens de STAP-aanvraagronde van afgelopen dinsdag viel de UWV-website wéér uit de lucht: dat fiasco maakten we vorig jaar natuurlijk ook al eens mee. Nog frustrerender? Dubieuze cursussen zijn net als toen medeoorzaak van het probleem.

Joost de Ruiter on maart 03, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Groundhog Day voor STAP-budget: opnieuw grijpen talloze aanvragers mis

Bij het UWV hoopten ze op een nieuwe start voor het STAP-budget. Die start was nodig ook: de vorig jaar gelanceerde subsidie, waarmee mensen op kosten van de overheid een cursus of opleiding kunnen volgen, werd afgelopen tijd immers vooral geplaagd door technische storingen, misbruik en fraude. Om die problemen dit keer voor te zijn, schrapte het UWV de eerste aanvraag-window van 2023 nog – dat zou tijd opleveren om dit keer alles tot in de puntjes voor te bereiden. Nu blijkt dat het allemaal niet heeft mogen baten. De aanvraagperiode die afgelopen dinsdag begon, verliep namelijk dramatisch.

Stormloop legde site opnieuw plat

Voor de mensen bij het UWV, maar ook voor de duizenden STAP-aanvragers in de digitale wachtrij, moet het enorm frustrerend zijn geweest. Niet in de laatste plaats omdat de problemen van afgelopen dinsdag in alles leken op die van het allereerste aanvraagtijdvak vorig jaar. Lang verhaal kort: een stormloop op het veronderstelde gratis geld legde de servers van het UWV plat, waardoor talloze belangstellenden konden fluiten naar hun opleidingsbudget.

Om het allemaal nóg erger te maken: voorlopig gaan de problemen niet worden opgelost

Om het allemaal nóg erger te maken: voorlopig gaan de problemen niet worden opgelost – al op de dag van het fiasco zelf liet het UWV weten tijd nodig te hebben om de kink uit de kabel te werken. D66-kamerlid Marijke van Beukering, die een dag later met kamervragen over de gang van zaken bij STAP kwam, ziet daar een zilveren randje in: “we moeten de ontstane pauzeperiode gebruiken om de regeling opnieuw te verbeteren”, liet ze in het AD optekenen.

Dubieuze cursussen nog steeds in omloop

Wat er dan zoal verbeterd kan worden? Allereerst de kwaliteit van het cursusaanbod: daar schreven we bij LoopbaanPro al eerder over. Het UWV viste in de tussentijd weliswaar een aantal nep-opleidingen uit de database – zo kun je niet langer met STAP naar deze inspiratiesessie van Usain Bolt – maar veel andere bedenkelijke leergangen maken nog altijd gebruik van het geld.

Op een als cursus verpakte city trip naar Parijs kan ook gewoon met STAP

Volt-lijsttrekker Laurens Dassen, die net als zijn collega Van Beukering kamervragen over het budget stelde, noemt bij het AD bijvoorbeeld een ‘cursus’ waarmee je ‘jezelf kunt vinden in Parijs’. Die als ontwikkelkans verpakte city trip op kosten van de staat vindt hij ronduit belachelijk. Van Beukering weet verder dat opleidingen die wél waarde voor de maatschappij vertegenwoordigen, op dit moment juist niet met STAP zijn aan te vragen. In een nieuwe versie van STAP wil ze daarom dat leergangen voor bijvoorbeeld boa’s en kinderopvangmedewerkers opnieuw beschikbaar komen, terwijl gevallen zoals de door Dassen beschreven snoepreisjes van haar zo snel mogelijk uit het systeem moeten worden gekamd.

Verder lezen

Meer lezen over het laatste STAP-fiasco? Dan verwijzen we je graag door naar het AD-stuk dat we in dit artikel een paar keer aanhaalden.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*