fbpx

Dit onderzoek laat zien: salariswensen gaan over meer dan een bedrag

Loopt de zoektocht naar werk van jouw cliënt vast op salariswensen? Praat dan niet over het getal dat-ie in het werkgeversaanbod achter het euroteken vindt, en in plaats daarvan over vertrouwen, suggereert nieuw onderzoek.

Joost de Ruiter on april 19, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit onderzoek laat zien: salariswensen gaan over meer dan een bedrag

Wie dit onderzoek van Gartner HR voor ogen krijgt, en alleen naar het cijfer kijkt, slaat stijl achterover – het staat er namelijk echt. Van alle werknemers vindt maar 32% dat hij een fair salaris krijgt: dat betekent dat twee op de drie mensen zich onderbetaald voelen. Funest voor een goed functionerende arbeidsmarkt, zou je zeggen, en een probleem dat vliegensvlug moet worden opgelost. En dat is ook zo. Maar de oplossing ligt, als we hetzelfde onderzoek van Gartner HR mogen geloven, niet per se in het verhogen van salarissen.

Slecht gevoel over salaris betekent slechte arbeidsmarkt

Laten we, voor we het gaan hebben over de precieze aard van de oplossingen, en de rol van loopbaanpro’s daarin, eerst het probleem van naderbij bekijken. Want ons onderbuikgevoel klopt: als meer dan 30% van de werknemers denkt dat hij niet genoeg verdient, heb je als maatschappij inderdaad een probleem.

Werknemers die vinden dat ze te weinig betaald krijgen zijn 15% minder gemotiveerd om bij hun werkgever te blijven

Het onderzoek van Gartner HR, dat overigens in het tweede kwartaal van 2022 onder 3523 Amerikanen met een baan werd gehouden, laat namelijk zien dat mensen die vinden dat ze onvoldoende voor hun werk worden gecompenseerd, 15% minder gemotiveerd zijn om hun werkgever trouw te blijven. En wij ons maar afvragen waar The Great Resignation en de arbeidsmarktkrapte vandaan komen.

Meer geld niet per se de oplossing

Duidelijk dus, dat er een oplossing moet komen. En tuurlijk: het grootste deel van die oplossing is geld. Dat iemand die vindt dat-ie te weinig betaald krijgt z’n mening bijstelt als zijn salaris omhooggaat, is geen hogere wiskunde. Toch speelt er meer, lezen we in het onderzoeksrapport van Gartner HR, dat daarvoor eigen werk uit de zomer van 2022 aanhaalt. Daaruit blijkt dat 84% van ondervraagde organisaties op z’n minst jaarlijks nagaat of het nog wel ‘equitable’ uitbetaald. Dat wil zeggen: of werknemers nog wel de koopkracht hebben die ze gezien hun werk zouden moeten hebben. Zie dat maar eens te rijmen met de 32% die zegt niet genoeg te verdienen.

84% van de organisaties betalen wel voldoende, maar zo wordt het niet gevoeld

Maken we een lang verhaal kort? Dan zien we dat veel bedrijven wel voldoende betalen, maar dat werknemers tóch het gevoel hebben dat ze niet genoeg krijgen. Hoe dat kan? Omdat het gevoel van een fair salaris niet wordt veroorzaakt door het precieze bedrag dat je maandelijks ontvangt, schrijven de Gartner HR-onderzoekers. Je krijgt het gevoel wél als je je werkgever vertrouwt. Eigenlijk is het heel simpel, stellen de wetenschappers. Geloof je dat je werkgever voor de goede zaak staat, dan geloof je ook dat je salaris fair is – ongeacht hoeveel je eigenlijk verdient.

Les voor loopbaanpro’s

Zit in dat onderzoek een les voor loopbaanprofessionals? Wij denken van wel. Hoe vaak horen we niet over cliënten die in hun zoektocht naar werk vastlopen op salariswensen. Een reactie van een loopbaancoach daarop is nu meestal: ‘als je denkt dat dit werk niet genoeg betaalt, dan moet je het niet doen’. Maar, zo suggereert dit onderzoek, misschien is een betere reactie wel: ‘waarom denk je dat deze werkgever je een te laag salaris geeft?’ Opeens wordt een hoop duidelijk over het soort organisatie waar jouw cliënt wel vertrouwen in heeft, en in welke niet.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*