‘Waar is het skillspaspoort gebleven’, vroegen we ons op deze website anderhalf jaar geleden af. Nu is er, in de vorm van een e-book, antwoord op die vraag – assessmentontwikkelaar Eelloo bracht de online publicatie in kwestie eerder deze maand uit. Dat juist Eelloo achter het boek zit is niet zo opmerkelijk: die partij deed afgelopen jaren immers een proef met het skillspaspoort, in samenwerking met luchthaven Schiphol, werkgeversvereniging AWVN en arbeidsmarkt-faciliteur House of Skills.
Wat er te lezen valt
Wie het e-book downloadt – dat kan via deze link nadat je je naam en e-mailadres achterlaat – krijgt een fraai opgemaakt document onder ogen. Alles bij elkaar telt het e-book 11 pagina’s – dat valt dus te overzien – waarvan er zeven gewijd zijn aan wat een skillspaspoort is, en waarom het nodig is. Voor loopbaanprofessionals is dat waarschijnlijk bekende kost, en anders kun je het ook via deze link ontdekken.
Alles bij elkaar telt het e-book 11 pagina’s, waarvan er zeven nodig zijn om uit te leggen wat een skillspaspoort is
Écht interessant wordt het vanaf pagina 8: dan gaat men in op de manier waarop het skillspaspoort in de praktijk wordt ingezet. We lezen over een proef die medewerkers van Schiphol met het paspoort deden. Dat juist een werkgever als Schiphol, waar in bijna ieder beroep wel werk te krijgen is, baat heeft bij het initiatief, wordt allereerst evident gemaakt. Logisch dus, dat experiment-deelnemers die vervolgens in het e-book worden aangehaald, vol lof over het initiatief spreken. Op de laatste pagina’s worden tot slot lessen getrokken: werkgevers die ook profijt uit het skillspaspoort willen halen, krijgen advies over hoe ze er het best mee omgaan.
Werkgevers overtuigen
Het moge duidelijk zijn: het skillspaspoort naar werkgevers brengen is het doel van Eelloo, en ook dat van de andere partijen van de Schiphol-proef. Niet voor niets wordt het boek, na de adviezen, afgesloten met een oproep om een afspraak te maken met een Eelloo-adviseur. Die persoon kan geïnteresseerde partijen verder wegwijs maken in de transitie naar skills.
Het moge duidelijk zijn: het skillspaspoort naar werkgevers brengen is het doel van Eelloo
Wie wil dat vaardigheden écht de currency van de toekomstige arbeidsmarkt worden, moet hopen dat partijen als Eelloo werkgevers kunnen overtuigen. We schreven het immers in 2022 al: alleen als de markt met het skillspaspoort aan de haal gaat, kan het het vermaarde cv vervangen. Tot die tijd zal het overgrote deel van de sollicitanten nog gewoon met hun opleiding en werkervaring recruiters proberen te overtuigen.
Meer lezen?
Meer ontdekken over het onderwerp? Dan is een logische volgende stap natuurlijk om het e-book hier te downloaden. Het is bovendien de moeite waard om eens te checken wat wij de afgelopen jaren over het skillspaspoort schreven: het initiatief heeft immers al wat ontwikkelingen doorgemaakt. Via deze link vind je ons archiefmateriaal in de categorie.