fbpx

Deze radicale ideeën hoeven beleidsmakers niet te lezen (maar loopbaanadviseurs wel)

Fundamentele verandering is nodig op de arbeidsmarkt, en loopbaanadviseurs zijn ambassadeurs van change. Dat vindt Geert-Jan Waasdorp, en om de beroepsgroep van verander-inspiratie te voorzien, zette hij onlangs twaalf, ahum, opvallende ideeën op papier.

Joost de Ruiter on december 14, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze radicale ideeën hoeven beleidsmakers niet te lezen (maar loopbaanadviseurs wel)

Een nieuw jaar bonkt op de deur, en als we in dat nieuwe jaar met allerlei problemen op de arbeidsmarkt willen afrekenen, is fundamentele verandering nodig. Als het aan arbeidsmarktexpert Geert-Jan Waasdorp ligt, is daarbij een grote rol weggelegd voor de loopbaansector. Loopbaanadviseurs zijn tenslotte ambassadeurs voor change, schreef hij onlangs in een column voor vakblad Loopbaanvisie.

Verlof bij overlijden huisdier?

Die change dienen loopbaanprofessionals niet alleen in hun cliënten los te maken, maar ook in het systeem, schrijft Waasdorp verder. Hoe? Door de juiste vragen te stellen, natuurlijk. Om ons een beetje op weg te helpen doet hij zelf een voorzetje: hij laat zijn lezers verdwalen in twaalf suggesties die de arbeidsmarkt terug tot leven kunnen wekken – de een nog radicaler dan de ander. Wat te denken van het afschaffen van de cao in de zorg en in het onderwijs, bijvoorbeeld? Op die manier gaan de schaarse verpleegkundigen en leraren eindelijk hun eigenlijke, veel hogere marktwaarde verdienen. Of misschien moeten we verlof mogelijk maken bij het overlijden van een huisdier. Zo’n gebeurtenis kan een werknemer tenslotte ontzettend van slag brengen, en zonder een paar dagen rust hem in een ellenlange burn-out storten. 

Wat te denken van het afschaffen van de cao in de zorg en in het onderwijs, bijvoorbeeld?

De kans dat de twaalf wensen van Waasdorp – de overige tien vind je hier – in vervulling gaan is natuurlijk miniem, dat weet hij zelf ook. Want wie straks ook premier is, Waasdorp zal niet diens Minister van Sociale Zaken worden. En al werd hij dat wel, dan zouden alsnog het gepolder en de lobby-indsutrie hem in de weg staan, schrijft hij met een knipoog in zijn column. Dat geeft allemaal ook niets, want zijn lijst is niet bedoeld voor beleidsmakers – hij is bedoeld voor loopbaanbegeleiders. Zoals de intro al beschreef: Waasdorp ziet in die beroepsgroep mensen die verandering teweeg kunnen brengen. In andere woorden: mensen die out of the box moeten denken, en het systeem anders bekijken. De lijst is dus bedoeld om hen inspiratie te geven, zodat zij verandering op de arbeidsmarkt kunnen aanzwengelen. 

R.I.P. Bikkel

Verander-inspiratie nodig voor 2024

Nog even voor de duidelijkheid: die verandering is echt broodnodig. In een terugblik op 2023 (dat tegelijkertijd een vooruitzicht op 2024 was) schreven we onlangs nog dat het groeiende ziekteverzuim de arbeidsmarktkrapte erger maakt, en dat belangrijke instanties als het UWV de verhoging van individuele productie als noodzaak zien om die krapte op te lossen. Dat waren dan nog maar twee uitdagingen – over de negen andere lees je via deze link in het volledige artikel.

Bij bijna de oplossing van bijna alle arbeidsmarktuitdagingen is voor loopbaanprofessionals een rol weggelegd 

Hoe dan ook: bij bijna al die negen uitdagingen is voor loopbaanprofessionals een rol weggelegd om de arbeidsmarkt op het juiste spoor te krijgen. En of loopbaanprofessionals nu ideeën halen uit de lijst van Waasdorp, of van elders: het gaat erom dat de beroepsgroep met veranderdrang 2024 ingaat. Eén ding is zeker: met Waasdorps bij vlagen bizarre lijst gaat anders naar de arbeidsmarkt kijken zeker lukken.

Meer lezen?

Benieuwd naar de uitdagingen waar de arbeidsmarkt afgelopen jaar mee kampte, en waar we volgend jaar mee af moeten rekenen? Klik dan hier. Wil je de twaalf ideeën van Geert-Jan Waasdorp op je gemakje teruglezen? Dat kan hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*