Hebben we het over ouderen op de arbeidsmarkt? Dan gaat dat niet vaak op een positieve toon. We denken dat 50-plussers niet flexibel zijn, veel salaris vragen en maar lastig overweg kunnen met nieuwe technologie.
5 unieke eigenschappen
En dat is jammer, vinden onderzoekers uit zo’n beetje heel de wereld. Dat bleek toen een internationaal gezelschap – in totaal werden 18 landen vertegenwoordigd – aan wetenschappers afgelopen jaar in Groningen neerstreek. Ze waren in het hoge noorden voor de Age in the Workplace Meeting. U raadt het al: een congres over ouderen op de arbeidsmarkt.
Er kleven vooral veel voordelen aan oudere werknemers
Want, zo presenteerde de ene na de andere onderzoeksgroep, er kleven vooral veel voordelen aan oudere werknemers. Ze zijn door de bank genomen bijvoorbeeld loyaler, meer bevlogen en eerder bereid om iets extra’s voor de organisatie te doen.
Op het congres, dat als doel had om de positieve bijdragen van oudere werknemers te belichten, waren 5 presentaties écht interessant. De onderzoeksresultaten uit die presentaties – stuk voor stuk bewezen ze dus unieke manieren waarop oudere werknemers aan hun werkgevers bijdragen – bespreken we hieronder.
Autonome oudere is stuk meer bevlogen
Het vooroordeel is duidelijk: jongeren zijn een stuk energieker, en dus ook meer bevlogen over hun werk. Maar niets is minder waar, blijkt uit Portugees onderzoek. Want geef je een oudere werknemer autonomie over zijn of haar werkzaamheden. Dan is-ie gemiddeld meer bevlogen dan zijn jongeren collega.
Lekker thuiswerken? Geen probleem!
Een ander vooroordeel dan: oudere werknemers zijn niet flexibel. Onzin, vertelden Nederlandse wetenschappers op het congres in Groningen. In het onderzoek dat ze presenteerden bestudeerden ze het effect van COVID-19-maatregelen op oudere werknemers.
Ervaren werknemers gingen, in tegenstelling tot jongeren, moeiteloos over op een verplichte thuiswerksituatie
Wat bleek? De ervaren werknemers gingen moeiteloos over op een verplichte thuiswerksituatie, terwijl jongeren zich maar lastig aan het nieuwe normaal konden aanpassen. Volgens de wetenschappers is daarvoor een duidelijke verklaring: oudere werknemers kunnen hun emoties beter reguleren en werden dus niet warm of koud van een impactvolle verandering.
Hoe meer leeftijden, hoe beter de kennisuitwisseling
Kennisuitwisseling is goed voor een organisatie, het zorgt ervoor dat werknemers elkaar beter aanvullen. Werkgevers doen er dan ook alles aan om kennisuitwisseling te stimuleren. Ze organiseren brainstorms, curusprogramma’s en zelf weekendlange teamuitjes.
Er is echter een veel goedkopere manier om kennisuitwisseling binnen je organisatie te bevorderen, blijkt uit Chinees onderzoek dat in Groningen aan bod kwam. Neem een paar oudere werknemers aan! Want wat blijkt? Hoe meer divers in leeftijd een groep collega’s is, hoe beter ze kennis met elkaar uitwisselen.
Zonde van de investering? Juist niet!
Veel werkgevers hebben het licht gezien: investeren in de scholing van werknemers kost op korte termijn misschien wat geld, maar daar pluk je op de lange termijn de vruchten van. En dat geldt niet alleen voor je werknemers van in de 30, blijkt uit onderzoek van onze zuiderburen.
Oudere werknemers die bijscholing van hun werkgever krijgen, gaan pas later met pensioen gaan
In Groningen lieten Belgische onderzoekers namelijk zien dat oudere werknemers die bijscholing van hun werkgever krijgen, later met pensioen gaan. Ze zijn dus bereid om door te werken voor een organisatie, als die in hen investeert.
Oudere werknemer is dol op job crafting
Nog een manier om oudere werknemers te behouden, is door ze de ruimte tot job crafting te geven, weten onderzoekers uit eigen land. In Groningen lieten ze bovendien zien dat oudere werknemers bovengemiddeld goed in staat zijn om hun eigen taakomschrijving op te stellen, op basis van hun eigen vaardigheden en waar hun werkgever behoefte aan heeft.