fbpx

Deo nodig? Beter blijf je fris met deze 10 tips!

In deze zwetend hete zomer kun jij wel een opfrissertje gebruiken. Maak je geen zorgen: De Heren van Werk sturen je tijdens je vakantie op opfriscursus. Hier zijn 10 verkoelende tips, die je gewoon in je hangmat tot je kunt nemen.

Joost de Ruiter on augustus 15, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deo nodig? Beter blijf je fris met deze 10 tips!

Of de mussen nu van het dak vallen of niet, een beetje frisheid kan iedereen op zijn tijd gebruiken. Voor jou als loopbaanprofessional geldt dat natuurlijk al helemaal: je ben het aan jezelf en je cliënten verplicht om zo nu en dan even op te frissen. Waarschijnlijk denk je dan meteen aan opleidingen, intervisies en supervisies – en dat juichen we alleen maar toe – maar er zijn meer manieren om fris te blijven in je vak.

Opfrissen vanuit je hangmat

Nu kunnen we hele al dan niet wetenschappelijke verhandelingen houden over hoe je bijblijft in de steeds maar veranderende theorie. Maar hé, het is zomer – fris blijven is al lastig genoeg. Je zit nu natuurlijk niet te wachten op een ellenlang artikel. Je wilt liever wat concrete tips die je zelfs vanuit je hangmat op kunt pakken, dat snappen we volledig. En dat kan gewoon!

Maar hé, het is zomer – fris blijven is al lastig genoeg

Natuurlijk hoef je niet tijdens je vakantie al te beginnen met opfrissen. Maar je kunt wel alvast nadenken over manieren waarop jij jouw kennis kunt bijspijkeren, of vaarwel kunt zeggen tegen onbehulpzame routines. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af: ‘wat past bij me?’ En: ‘waar heb ik behoefte aan?’ En bedenk dan gewoon wat je wanneer gaat doen. Dat is meteen de eerste tip, reden voor ons om verder te gaan naar tip 2.

Tip 2: webinars, seminars en workshops

Wil je kennis of inspiratie opdoen? Dan is een heel scholingstraject misschien niet wat nu voor jou werkt. Bedenk dat je in plaats daarvan ook webinars, seminars en workshops kunt volgen! Google even en schrijf je vast in. Dan is dat ook weer afgevinkt!

Tip 3: vraag om evaluatie

Voor na de vakantie: laat je klanten jou eens evalueren, sta open voor hun ervaring en reflectie op jouw werk. Neem de feedback serieus en ga ermee aan de slag. Als je wil, kun je je vakantie alvast gebruiken om vragen op te stellen.

Neem de feedback serieus en ga ermee aan de slag

Tip 4: kijk over de schutting

Je kent vast coaches die hetzelfde doen dan jij, maar vergeet hen even! Kijk in plaats daarvan eens over de schutting bij coaches in andere gebieden: wat kan een loopbaancoach leren van een voetbalcoach? Zoek anders eens een mentor of buddy in het vak, van hen leer je vast ook!

Tip 5: hoe vind je dat het nu gaat?

Stijg eens op uit je hangmat en ga als een helikopter boven jezelf zweven. Kijk eens kritisch naar je aanpak, je handelen en je dagelijkse werkzaamheden: doe je nog steeds waar je blij van wordt? Zit er ergens een energielek? En ben je eigenlijk nog wel blij met de klanten die bij jou aankloppen en het type vragen dat je wordt voorgelegd? Er is geen betere plek dan je vakantieadres voor deze opfrisoefening.

Tip 6: laat je niet leiden

Wat is jouw eigen doel? Weet je het nog? Of laat je je leiden door alle afleiding en verleiding die zich aandient? Denk zelf kritisch na en wees vooral eerlijk tegen jezelf. Laat jij je leiden? Dan is er werk aan de winkel! Geen paniek: het kan ook best nog even wachten tot na de vakantie – je bewustwording is al heel wat waard.

Tip 7: gooi de boel eens om

Probeer als je straks terug bent van vakantie je dagelijkse werkschema eens om te gooien! Wat er gebeurt dan? Levert het iets op? Zo niet, dan kun je alles meteen weer terugdraaien. Maar winst komt vaak uit onverwachte hoek.

Winst komt vaak uit onverwachte hoek

Tip 8: kies een nieuwe methode

Er zijn veel meer werkmethodes dan de aanpak die jij gebruikt. Kies dus heel bewust eens voor een andere methode. Wie weet wat voor nieuwe inzichten dat oplevert!

Tip 9: lees het beroepsprofiel

Duik eens in het beroepsprofiel dat het Noloc voor jobcoaches schetst, en toets jezelf eraan. Zie je waarin je jezelf verder kunt ontwikkelen? Denk daarbij aan competenties, kennisgebieden of het proces dat je met je cliënt doorloopt.

Tip 10: leef gezond

Wat betreft deze tip ben jij in je hangmatje al prima bezig. Uitrusten, de tijd nemen om na te denken en even afstand te nemen is goed. Neem straks – of vooruit dan…morgen – nog een extra stuk fruit en ga daarna een eind wandelen of lekker sporten. Zit jij fysiek en mentaal goed in je vel, dan ben je ook voor je cliënt van waarde.

Bonustip: pak die deo er toch maar effe bij

Vooral belangrijk na die fysieke inspanning uit tip 10. Nu kun je na je vakantie op alle fronten weer fris beginnen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*