fbpx

“De loopbaanbegeleiding neemt mensen zonder diploma niet serieus – mijn app doet dat wel”

Dat hbo’ers en wo’ers beroepstesten doen, vinden we de normaalste zaak van de wereld. “Maar heb je een mbo 2-niveau of lager? Dan is tech opeens niet beschikbaar”, zegt Jos Maas. Zijn app Job-O brengt daar verandering in.

Joost de Ruiter on oktober 17, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“De loopbaanbegeleiding neemt mensen zonder diploma niet serieus – mijn app doet dat wel”

“Erg slecht!”. Met die niet mis te verstane woorden beschrijft Jos Maas het huidige aanbod voor laagopgeleiden in de loopbaanbegeleidingssector. “Ik vind dat ons vak de doelgroep onvoldoende serieus neemt”, vervolgt hij zijn aanklacht. En hij is zich bewust van wat er uit z’n mond komt. “Ik zeg nu grote dingen, hè?”

Jos Maas

Job-O geeft aandacht aan vergeten groep

We hoeven ons echter geen zorgen te maken, Maas is niet bij dit gesprek aangeschoven om de beroepsgroep de les te lezen – daar is hij ook veel te goed voor gestemd. De beste stuurlui staan uiteindelijk aan wal, en hij neemt liever zelf het roer in handen. De Leidse arbeidsmarktspecialist ontwikkelde de afgelopen jaren dus een tool, die mensen met een mbo 2-niveau of lager helpt bij het maken van een beroepskeuze. Job-O heet de app, die wordt uitgegeven door Xynthesis. Dat is, niet geheel toevallig, het arbeidsmobiliteits- en vitaliteitsbureau waar Maas directeur van is.

De beste stuurlui staan uiteindelijk aan wal, en Maas neemt liever zelf het roer in handen

“Dat er met Job-O eindelijk wat aandacht voor laagopgeleiden komt, is echt hard nodig”, vertelt hij vastberaden. “Wij denken altijd maar dat alleen hbo’ers en wo’ers eindeloze assessments moeten invullen om te ontdekken wat het beste bij hen past. Daarbij gaan we ervanuit dat we mensen met een lage, of helemaal geen opleiding, wel in de schoonmaak of zo kwijtkunnen. Maar dat is onzin! Er is geen enkele reden om aan te nemen dat die groep niet ook in sommige banen wel, en in andere banen niet tot z’n recht komt. En dus ben ik in 2019 begonnen met het ontwikkelen van Job-O.”

Beeldende insteek maakt het makkelijk

“De app – die inmiddels fully operational is – werkt zo dat hij voor iedereen makkelijk valt te doorlopen”, vervolgt Maas. “Alles wordt verteld in beeld, daardoor begrijp je wat je aan het doen bent, ook als je de tekst niet goed snapt. En dat vind ik belangrijk: vergeet niet dat rond de 18% van de Nederlanders moeite heeft met lezen. Waarvan een groot gedeelte uit nieuwkomers bestaat. Daarom kun je Job-O ook in bijvoorbeeld het Turks, Arabisch en Pools gebruiken. Binnenkort voegen we daar Oekraïens aan toe.”

“Vergeet niet dat rond de 18% van de Nederlanders moeite heeft met lezen”

Door de beeldende insteek van de app, merkt niemand dat het assessment dat je in Job-O doorloopt uit maar liefst 190 vragen bestaat. Wat je wel merkt? “Op de eerste dag dat je het platform gebruikt, zie je foto’s van activiteiten voorbijkomen”, legt Maas uit. “Die activiteiten kun je een aantal sterren geven, afhankelijk van hoe leuk de bezigheid je lijkt. Je kunt ook heen en weer swipen, op die manier kun je je waardering later aanpassen. Net alsof je swipet tot je jouw mooie vrouw tegenkomt”, grapt hij goedlachs – een vergelijking met datingapps durft Maas kennelijk wel aan.

Na 5 dagen loopbaanadvies in video

Op dag 2,3 en 4 van het gebruik van Job-O, kies je respectievelijk – opnieuw met behulp van foto’s – welke werkomgeving je prettig vindt, en welke vaardigheden je jezelf toeschrijft. “Daarbij kies je bijvoorbeeld of je graag iedere dag op dezelfde locatie werkt, of dat je liever van A naar B trekt”, legt Maas uit. “En hebben we het over kwaliteiten? Dan zie je dat iemand die zichzelf stoer vindt, het waarschijnlijk leuk vindt om als installateur met grote zonnepanelen het dak op te gaan. Je eigenschappen zeggen dus veel over welke baan bij je past – ook als je geen diploma’s hebt.”

“Iemand die zichzelf stoer vindt, kan met grote zonnepanelen het dak op!”

Op dag 5 gaat het systeem van Job-O voor de app-gebruiker aan de slag: het platform laat zien welke banen bij hem of haar passen. “Daarbij laten we een filmpje zien van de dagelijkse bezigheden die bij zo’n beroep horen”, vertelt Maas glunderend. “Fantastisch, toch? Veel beter dan die lange teksten, die je normaalgesproken bij een uitslag van een assessment krijgt.”

Coach daarna nog wel nodig

Je zou denken dat iemand, na het invullen van de app meteen zelfstandig de arbeidsmarkt op kan, om naar harte lust te gaan solliciteren. “Maar zo eenvoudig is het niet”, legt Maas uit. “Men heeft richting en dat is zeer motiverend, maar het proces naar werk vergt nog wel ondersteuning van een coach. Die moet ten eerste nagaan of iemand het wel aankan: terugkeren op de arbeidsmarkt. Bij Xynthesis werken we namelijk veel met mensen die lang werkloos of ziek zijn geweest – we moeten vaak dus nog werken aan de vitaliteit en het arbeidsritme van een cliënt. Daarnaast is een coach nodig om hem of haar te helpen met het sollicitatieproces.”

“Het proces naar werk vergt nog wel ondersteuning van een coach”

Maas vertelt tot slot dat hij de app niet alleen voor intern gebruik bij Xynthesis heeft ontwikkeld, ook andere begeleiders kunnen het platform bij hem inkopen. “Natuurlijk is dat deels omdat we eraan verdienen, laat ik daar eerlijk over zijn”, legt hij uit. “Maar veel belangrijker vind ik nog: de app moet zo breed mogelijk beschikbaar zijn, zodat zoveel mogelijk mensen ervan kunnen profiteren.”

Lang verhaal kort: Job-O motiveert mensen

“Weet je wat het is?”, vervolgt hij. “Mensen zonder opleiding worden nu nauwelijks serieus genomen in hun carrière, daar heb je me al genoeg over horen klagen. Maar deze app ziet de groep en zijn loopbaan wel als volwaardig. En dat motiveert mensen: ze willen erdoor weer aan het werk. Niet voor niets krijg je, als je Job-O doorlopen hebt, een certificaat. Veel mensen die de app gebruiken hebben nog nooit een diploma gekregen, maar nu wel. Voor hen is dat zo’n boost om aan de slag te gaan.”

Meer lezen?

Benieuwd naar hoe Job-O precies werkt? Dan kun je hier een filmpje over het platform zien, en hier een casus lezen – Maas schreef hem zelf. Wist je dat de app is voorgedragen als kandidaat voor een LoopbaanPro Award? Aanstaande 15 december zou Maas dus zomaar met een prijs in de categorie Case van het Jaar naar huis kunnen gaan. Heb jij een loopbaanproject dat net als Job-O in aanmerking voor de prijs moet komen? Nomineer hem dan hier!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*