Als het aan de gemiddelde expert ligt, is skills-denken dé manier om de huidige arbeidsmarktkrapte achter ons te laten. Immers: als je mensen taken laat doen die aansluiten bij hun vaardigheden, kun je ze op meer posities kwijt dan hun cv doet vermoeden – het voorbeeld van een KLM-stewardess die ook in de zorg kan werken wordt door pleitbezorgers van skills vaak aangehaald.
ATS zo primitief dat het skills tegenhoudt
Maar kijken we naar de realiteit? Dan zien we dat de skills-gerichte arbeidsmarkt nog ver weg is: belangrijke redenen daarvoor (subsidieafhankelijkheid en vage taal, bijvoorbeeld) zetten we vorig jaar al eens op een rijtje. Uit onderzoek van de Northeastern University – hun campus vinden we in de Amerikaanse stad Boston – blijkt dat we nu nóg een reden aan die lijst kunnen toevoegen. Wat wil het geval? Het gemiddelde Applicant Tracking Systems (ATS) houdt de skills-revolutie tegen. Wellicht ten overvloede: een ATS is een software die recruiters gebruiken om sollicitatieprocessen mee in goede banen te leiden.
ATS’en zijn te simplistisch – voor complexere zaken is in kandidaatprofielen en functieprofielen geen ruimte
Dat ATS’en door de bank genomen geen skills matches maken, ligt volgens de onderzoekers aan de primitiviteit van de meeste softwares in de markt. De systemen zijn simpelweg te simplistisch – voor complexere zaken als skills is in kandidaatprofielen en functieprofielen geen ruimte. Aangezien het ATS nog wél altijd deel uitmaakt van bijna ieder recruitmentproces, krijgt het skills-denken moeilijk voet aan de grond. Een aanbeveling uit het Northeastern-rapport luidt dan ook: ‘Hr-managers, ga met je ATS-leveranciers om tafel en vraag hen prioriteit te geven aan de implementatie van skills-data!’
Uitkomsten in lijn der verwachting; AI uitweg
Dat ATS’en het skills-denken op dit moment nog tegenwerken, was overigens geen verrassing voor de Amerikaanse onderzoekers. Al lang voordat ze aan het onderzoek begonnen, hadden ze die hypothese al gesteld. Reden daarvoor was een eerdere enquête van eigen makelij, waaruit bleek dat van de 750 hr-managers die werden ondervraagd meer dan de helft problemen voorzag met het registreren van nieuwe skills in hun huidige ATS.
Dat ATS’en het skills-denken op dit moment nog tegenwerken, was geen verrassing
Wil dat zeggen dat de onderzoekers uit Boston de hoop hebben opgegeven? Denken ze dat er in een wereld vol ATS’en geen ruimte is voor skills? Zeker niet! In het rapport schrijven ze namelijk in de komende jaren substantiële verbeteringen te verwachten. Met name de mogelijkheden die kunstmatige intelligentie biedt stemt hen optimistisch – AI kan ATS’en helpen om beter en efficiënter skills matches te maken, zeggen ze. En natuurlijk: een kleine slag om de arm is daarbij geboden, schrijven ze ook. Maar cases op het kruispunt van ATS’en, kunstmatige intelligentie en skills bonken volgens de wetenschappers al op de deur.