fbpx

CBS: ‘nog nooit hadden zoveel Nederlanders werk’

Goed nieuws voor werknemers en werkzoekers stapelt zich de laatste tijd op. Afgelopen week meldde het CBS opnieuw een positief record: 9,1 miljoen Nederlanders deden in augustus mee op de arbeidsmarkt. Dat waren er nog nooit zo veel.

Joost de Ruiter on september 20, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
CBS: ‘nog nooit hadden zoveel Nederlanders werk’

Afgelopen maand, we hebben het dan over augustus 2021, was een recordaantal mensen aan het werk. Maar liefst 69,5% van de Nederlanders tussen 15 en 75 deed in die maand mee op de arbeidsmarkt. Het totaal aantal werkenden komt daarmee op 9,1 miljoen, nadat het cijfer in de afgelopen 3 maanden maandelijks met ruim 33 duizend toenam. De cijfers, hoe kan het ook anders, zijn afkomstig van het CBS.

Werkloosheid daalde wel (een beetje)

Hoe mooi bovenstaande cijfers ook zijn, ze betekenen niet dat ook de Nederlandse werkloosheid is gedaald. Die is namelijk – weliswaar slechts een heel klein beetje – gestegen. Nadat-ie tussen augustus 2020 en juli 2021 van 4,6% naar 3,1% was gedaald, steeg hij in augustus van dit jaar weer naar 3,2%.

De mooie cijfers betekenen niet dat de Nederlandse werkloosheid is gedaald, die steeg namelijk een beetje

Hoe de werkloosheid toe kon nemen in dezelfde maand dat er een nieuw arbeidsmarktdeelnamerecord werd gevestigd, vraagt u zich af? Heel simpel: dat komt omdat de beroepsbevolking toenam: dat zijn mensen die werken of actief op zoek zijn naar werk. Als je geen baan hebt, maar ook niet naar een baan zoekt, vindt het CBS je namelijk niet werkloos.

Dat de werkloosheid toenam lag kortom vooral aan mensen die weliswaar nog geen baan hebben, maar daar sinds augustus graag verandering in willen aanbrengen. In andere woorden: de werkloosheid nam alleen maar toe omdat meer mensen hun geluk op de arbeidsmarkt willen beproeven.

Het regent goed nieuws

Het nieuwe record is het zoveelste goede nieuwtje op de arbeidsmarkt. Het is immers nog maar nauwelijks een maand geleden dat we berichtten dat er nu meer vacatures dan werkzoekers zijn. Ook dat was een record.

Sinds het CBS de arbeidsmarktspanning – dat is de officiële term voor de vacature-werkzoekende-ratio – in de gaten is gaan houden, had het aantal vacatures nog nooit de overhand op het aantal werklozen gehad.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*