fbpx

‘Veel mensen die een loopbaancoach nemen, zijn eigenlijk al te laat’

In de rubriek Onze collega’s zetten we iedere week een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft coach, trainer en adviseur Belinda Blikman haar antwoorden.

Joost de Ruiter on april 21, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Veel mensen die een loopbaancoach nemen, zijn eigenlijk al te laat’

Belinda Blikman:

 

Wat doe je precies?

“Als zelfstandig ondernemer richt ik me zowel op werknemers als werkgevers. Werknemers help ik met meer veerkracht in het leven te staan, je vitaliteit is daar wat mij betreft een belangrijk onderdeel van. Als je gezond bent en je jouw eigen kwaliteiten en talenten kent, beweeg je je makkelijker over de arbeidsmarkt. Mijn onderneming heet niet voor niets Mollis et Vitale: dat is Latijn voor veerkrachtig en vitaal.”

“Daarnaast help ik werkgevers om hun werknemers te helpen. Ze kunnen mij inschakelen voor bijvoorbeeld coaching van hun personeel, maar ook voor mobiliteitsvraagstukken en outplacement.”

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Ik geloof dat ik een bepaalde passie heb waarmee ik positiviteit en energie genereer. Ik weet mensen te motiveren en te inspireren.”

“Ik geloof dat ik een bepaalde passie heb waarmee ik positiviteit en energie genereer”

“Daarnaast zet ik in op preventieve loopbaancoaching. Ik merk namelijk dat veel mensen die een loopbaancoach nemen eigenlijk al te laat zijn. Ze hebben maanden, soms zelfs jaren, op een verkeerde plek gezeten. Daardoor lopen ze een burn-out of bore-out op. Zoek je als werknemer eerder hulp? Of krijg je die aangeboden van je werkgever? Dan kan je een ingewikkelde hulpvraag in de kiem smoren. Met preventieve loopbaancoaching voorkom je onvoorstelbaar veel ziekte-uitval.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Het hoogtepunt van mijn carrière heeft alles met die preventieve zorg te maken. Dat was namelijk toen ik binnen een organisatie een loopbaancentrum voor preventieve coaching mocht opzetten. Mensen die hun werk nu nog met plezier doen maar zich willen oriënteren op hun mogelijkheden over twee of drie jaar, kunnen daar terecht. Volgens mij is dat dé manier waarop werkgevers hun organisatie moeten inrichten.”

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Zoals gezegd: veel mensen die een loopbaancoach nemen, zijn eigenlijk al te laat. Ik merk dat in de praktijk, krijg veel zieke mensen over de vloer. Dat is frustrerend. Als ze eerder hulp hadden gekregen of gevraagd, was hun vraagstuk veel minder ingewikkeld geweest.”

“Veel mensen die een loopbaancoach nemen, zijn eigenlijk al te laat”

En wat vind je het mooist?

“Wanneer ik mensen help bij het maken van een mooie loopbaanstap, groei ik daar een meter van. Datzelfde geldt voor wanneer ik een organisatie help om hun medewerkers meer aandacht te geven. Als ze zich meer op het goede gesprek gaan focussen, bijvoorbeeld.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Ik denk dat we als loopbaancoaches over vijf jaar veel meer samenwerken. Met brancheverenigingen en werkgeversverenigingen, bijvoorbeeld. Zo kunnen we hen helpen om beter voor hun werknemers te zorgen: iemand die niet lekker in z’n vel zit begeleiden we naar nieuw werk, voordat hij ziek thuis komt te zitten.”

“Iemand die niet lekker in z’n vel zit begeleiden we naar nieuw werk, voordat hij ziek thuis komt te zitten”

“Om dat voor elkaar te krijgen ben ik actief binnen verschillende branche- en werkgeversorganisaties. Ik lobby daar voor meer samenwerking. Ik vind het leuk om zo aan de toekomst van de loopbaancoaching bij te dragen.”

Jouw verhaal

Wil jij net als Belinda graag jouw verhaal als loopbaanpro delen? Stuur dan gauw een mail naar joost@sollicitatiedokter.nl.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*