fbpx

AWVN: ‘Mentale gezondheid op werkvloer holt achteruit, coach kan dat veranderen’

Werknemers zitten ten opzichte van vorig jaar gemiddeld minder lekker in hun vel, blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN. Om het probleem bij de kraag te grijpen, wordt onder andere naar de loopbaansector gekeken.

Joost de Ruiter on maart 10, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
AWVN: ‘Mentale gezondheid op werkvloer holt achteruit, coach kan dat veranderen’

Werkgeversorganisatie AWVN wil dat haar leden meer gaan investeren in loopbaanbegeleiding. Dat maken we althans op uit een persbericht dat de werkgeversorganisatie eind vorige maand publiceerde. Wat wil het geval? Volgens eigen onderzoek kampen werknemers nu meer dan in 2022 met mentale klachten, en dat zorgt op zijn beurt voor ziekteverzuim. De oplossing daarvoor, volgens de werkgevers? Trainingen organiseren die werknemers bewust maken van hun eigen stressniveau, en die hen helpen bij het vinden van een goede werk-privébalans. Loopbaanbegeleiding, kortom.

Samenloop van omstandigheden vaak oorzaak

Voordat we het over die oplossing gaan hebben – we zijn het daar overigens roerend mee eens – is het interessant om allereerst dieper in het onderzoek van het AWVN te duiken. Daaruit blijkt namelijk dat de verslechterende mentale gezondheid onder Nederlandse werknemers vooral is toe te schrijven aan de verhoogde werkdruk; die heeft weer alles te maken met de toenemende arbeidsmarktkrapte. Maar dat is slecht één kant van de medaille, lezen we verder. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ongelukkige werknemers meestal met een samenloop van omstandigheden te maken krijgen: meer werk zorgt dus niet in z’n eentje voor mentale gezondheidsproblemen.

Verhoogde werkdruk is slechts één kant van de medaille

Zaken die, als je ze combineert met een te hoge werkdruk, vaak wél funest zijn? Stress vanwege financiën, mantelzorg, of andere vervelende privé-situaties, blijkt uit het rapport. De druk om in je functie te excelleren wordt door veel werknemers overigens óók als oorzaak voor een slechte mentale gezondheid genoemd.

Financiële problemen thuis leiden in combinatie met een hoge werkdruk vaak tot een slechte mentale gezondheid

Preventieve coaching oplossing

Dan over die oplossing. Je zou zeggen: die zit al in kannen en kruiken – het AWVN schrijft namelijk dat veel bedrijven reeds coaches inzetten om mentale gezondheidsproblemen op te lossen. Waar gaat het mis? Op dit moment worden coaches vaak pas ingezet wanneer een werknemer het lastig krijgt, en dan is het kwaad al geschied. Een verbeterpunt ligt kortom voor de hand, vindt de werkgeversorganisatie zelf: coaching moet preventief worden ingezet, in plaats van achteraf.

Het creëeren van een werksfeer waarin mentale klachten bespreekbaar zijn is ook een belangrijke oplossing

Inzetten op begeleiding is trouwens niet de enige oplossing die het AWVN haar leden aanraadt. De organisatie suggereert bijvoorbeeld ook dat werkgevers leidinggevenden trainen in het herkennen van ongelukkige werknemers. Een andere methode? Het creëren van een werksfeer waarin mentale klachten bespreekbaar zijn! Da’s toevallig: over hoe zo’n sfeer tot stand komt vertelde Sally Clarke afgelopen week nog op deze site.

Meer lezen?       

Meer weten over dit onderzoek, en de visie van het AWVN? Dan vind je via deze link het relevante persbericht van de werkgeversorganisatie.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*