fbpx

Dit is wat loopbaanpro’s (volgens expert Sally Clarke) over burn-out moeten weten

“Burn-out is eigenlijk nooit je eigen schuld; externe factoren zijn veel vaker oorzaak”, weet Sally Clarke, (ervarings)deskundige op het gebied. Tegelijkertijd kan een loopbaancoach met de juiste kennis burn-outrisico wel flink verminderen, weet ze ook.

Joost de Ruiter on maart 07, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is wat loopbaanpro’s (volgens expert Sally Clarke) over burn-out moeten weten

Toen Sally Clarke op het vliegveld van de Franse stad Nantes aankwam, en voor het eerst in tijden haar broer weer zag, stortte ze in. “Zonder dat ik het zelf in de gaten had, lag ik daar opeens op de vloer”, vertelt ze met de kennis van nu. “En ik moest huilen – heel hard huilen. Het hield maar niet op.”

Sally Clarke

Burn-outs kun je voorkomen, leert de ervaring

Achteraf gezien is duidelijk wat er gebeurde in Nantes: Clarke, die opgroeide op het Australische platteland maar in Nederland advocaat werd, had een burn-out opgelopen. Aanvankelijk wilde ze dat zelf niet toegeven – “ik heb er misschien tegenaan gezeten, maar niet meer dan dat”, vertelde ze aan mensen die de suggestie wekten. Toch raakte ze nieuwsgierig naar het voorval: waarom was een bezoek aan haar in het buitenland studerende broer uit het niets een medisch noodgeval geworden? “Ik ben natuurlijk op onderzoek gegaan”, vertelt Clarke. “En dat onderzoek gaf me zoveel inzichten, dat ik over het onderwerp ben gaan publiceren.” Inmiddels – dat mag gezegd – is ze uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied.

“Ik werkte heel veel zonder te weten waarom ik dat deed”

Één van de belangrijkste lessen die Clarke uit haar onderzoek trok? Dat burn-outs te voorkomen zijn. “Al lezende ontdekte ik bijvoorbeeld dat mijn burn-out ontstond omdat ik heel veel werkte, zonder dat ik precies wist waarom ik dat deed”, legt ze uit. “Ik genoot van het prestige, maar kon geen antwoord geven op vragen als ‘wat wil ik?’ en ‘wie ben ik?’ Kun je die vragen wél beantwoorden, dan weet je van jezelf waar je grenzen liggen. De kans dat je een burn-out oploopt, wordt daarmee kleiner.”

Wat Clarke betreft is precies daar – het vinden van antwoorden, dus – een rol voor loopbaanprofessionals weggelegd. “Om preventief burn-outs te voorkomen, moet de beroepsgroep zorgen dat ze haar cliënten met compassie, kennis en bewustzijn uitrust”, vertelt ze. “Want heb je oog voor je eigen welzijn, weet je waar je grenzen liggen en ben je continu op de hoogte van je eigen emoties en stresslevels? Dan wordt het lastig voor een burn-out om zich in je lichaam te nestelen.”

Externe factoren vooral boosdoener

Om ervoor te zorgen dat het loopbaangilde haar boodschap te horen krijgt, spreekt Clarke op 29 juni op het IAEGV-congres in Den Haag – een evenement voor loopbaanprofessionals van over de hele wereld. Vanaf het spreekgestoelte zal ze echter niet alleen vertellen over hoe loopbaanpro’s mensen kunnen helpen bij het stellen van grenzen. “Dat zou ook gek zijn”, laat Clarke optekenen. “De kern van mijn boodschap is namelijk: een burn-out is nooit iemands persoonlijke schuld.”

“Een burn-out is nooit iemands persoonlijke schuld”

Wiens schuld het dan wel is? “Vaak die van de aanwezige cultuur”, vervolgt ze. Het begrip ‘cultuur’ split ze in die stelling in drie verschillende facetten op: bedrijfscultuur, maatschappelijke cultuur en persoonlijke cultuur. Ze wil er maar mee zeggen: je kunt van jezelf nog zo goed weten wat je grenzen zijn, maar als je werkgever niet de mogelijkheid biedt om aan de bel te trekken, je omgeving het heel normaal vindt als je bijvoorbeeld een verjaardag laat schieten voor werk, én je van nature perfectionistisch bent ingesteld, krijgt burn-out tóch makkelijk voet aan wal. Moraal van het verhaal? Loopbaanbegeleiders moeten hun cliënten niet alleen leren grenzen te stellen, maar hen vooral bewust maken van de rol van externe factoren.

Belangrijke rol voor mensen met invloed op cultuur

Clarke weet tot slot dat interne loopbaanprofessionals – zij zullen op 29 juni ongetwijfeld ook in de zaal zitten – meer kunnen doen dan alleen hun cliënten bewustwording bijbrengen. “Die groep mensen heeft immers écht invloed op hun bedrijfsculturen”, aldus de expert. “Mijn boodschap aan hen? Zorg dat jouw mensen ruimte krijgen om op adem te komen. In essentie is burn-out namelijk chronische werkstress, en alleen dat chronische hoef je tegen te gaan. Immers: een beetje stress is niet zo’n probleem, dat kennen we allemaal. Zo lang jouw mensen de kans krijgen om na het stressmoment rust te pakken, is er geen man overboord.”

“Zorg dat jouw mensen ruimte krijgen om op adem te komen”

Hoe je dat doet, mensen op adem laten komen? “Door stress bespreekbaar te maken”, antwoordt Clarke resoluut. “Dat doe je bijvoorbeeld door iedere weekvergadering af te trappen met de vraag: ‘hoe gaat het met jullie?’ En natuurlijk: niet iedereen zal bij die eerste meeting het achterste van z’n tong laten zien. Maar na verloop van tijd begrijpen ze wél dat er bij jou over stress te praten valt. Als je zelf ook nog eens het goede voorbeeld geeft door je eigen spanningen te delen, zorg jij daarmee voor een burn-outremmende cultuur.”

Meer ontdekken

Meer horen over de rol van loopbaanprofessionals in burn-outpreventie? Kom op 29 juni dan naar het IAEVG-congres om Sally Clarke over het onderwerp te horen spreken. Via deze link vind je meer informatie en kun je tickets bestellen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*