We ontlenen onze identiteit aan de relaties die we hebben met anderen. Maar wat gebeurt er met mensen die even geen werk hebben, en een belangrijk deel van hun identiteit dus niet aan hun omgang met collega’s kunnen ontlenen? En veel belangrijker nog: hoe kan een loopbaanprofessional bij iemand zonder die werkrelaties tóch nagaan in wat voor professionele omgeving zijn cliënt het beste past? In andere woorden: hoe ontdekt een coach de identiteit van een cliënt, en op welke plekken die identiteit potentieel aansluiting kan vinden bij een baan?
Som van relaties en drang naar iets unieks
Bovenstaande is complexe materie, die meteen een aantal vragen oproept. Die vragen zijn echter de moeite van het beantwoorden waard. Als we beroepsvereniging Noloc mogen geloven, valt het woord identiteit namelijk steeds vaker in de loopbaanbegeleidingswereld. En wie weet, misschien wordt het concept wel de revelatie in de sector van 2024. Hoe dan ook: wie het over identiteit wil hebben, moet wél weten wat dat begrip precies inhoudt.
Het woord ‘identiteit’ valt steeds vaker in de loopbaanbegeleidingswereld
In dit stuk gaan we daar niet teveel over uitwijden, dat laten we liever aan de experts over. Maar een goed gesprek over het onderwerp begint met de volgende constatering. Mensen ontlenen hun identiteit deels aan hun relaties met anderen, maar dat is slechts één zijde van het verhaal. De andere kant, zo beargumenteren in ieder geval sommige wetenschappers, is het gedrag dat volgt uit de drang van een individu om uniek te zijn – de som van de twee vormt een identiteit. Dit iResearchNet-artikel erover biedt oprecht interessante inzichten.
Liefde voor Leren-congres
Voor een veel beter doordachte, en genuanceerde discussie over de identiteitsvraag, moet je echter op 14 februari in congrescentrum De Reehorst in Ede zijn. Daar vindt op dat moment het Liefde voor Leren-congres plaats, dat wordt georganiseerd door het Tijdschrift voor Ontwikkeling. Het thema van de dag laat zich raden: dat is natuurlijk identiteit.
Voor een beter doordachte discussie moet je bij het Liefde voor Leren-congres zijn
Tijdens het evenement helpen sprekers als Manon Ruijters, Jan Bransen en Mireille Olliviera je bij het ontdekken van de rol van identiteit in de loopbaanwereld. Ze staan niet alleen stil bij hoe je iemands identiteit achterhaalt, maar gaan ook in op hoe je een passende werkplek vindt voor een cliënt, met diens identiteit als uitgangspunt. De sprekers hoeven die klus overigens niet in hun eentje te klaren: workshops van experts als Helmi van Doorn, Ronald de Pijper en Shayne McCradie brengen de theorie in de praktijk.
Verder lezen?
Ook aan de slag met identiteit, misschien wel een hot topic in de loopbaanwereld van 2024? Dan lees je op de website van het Liefde voor Leren-congres meer over het evenement, en hoe je een ticket ervoor kunt veiligstellen.