Geen sector heeft het tijdens de coronacrisis lastiger gehad dan de zorg. Natuurlijk, werknemers werden niet van de ene op de andere dag ontslagen, zoals bijvoorbeeld in de horeca het geval was. Maar door de enorme druk die het virus op onze gezondheidszorg uitoefende – en dat overigens nog steeds doet – heeft iedere zorgmedewerker sinds maart 2020 tien keer zo hard moeten lopen.
GGZ
Arbeidsmarktdatabureau Intelligence Group (IG!) deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar de arbeidsmarkt in de zorgsector. In die capaciteit heeft het de werkethiek van het zorgpersoneel tijdens de coronacrisis van dichtbij mogen meemaken.
Intelligence Group deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar de arbeidsmarkt in de zorgsector
Het IG!-onderzoek herinnert ons eraan dat die extra stappen niet alleen in ziekenhuizen zijn gezet. Zo kwam de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) ook enorm onder druk te staan. “Medewerkers hebben zich ten volle ingezet. Ze hebben onder andere de angst overwonnen om met onvoldoende beschermende middelen te werken”, zei de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd daarover. IG! haalt die teksten op de eigen website om begrijpelijke redenen nogmaals aan. En voegt daaraan toe dat de sector bekend staat als “veerkrachtig en voortvarend”, en dat deze karakteristieken “ook zeker zijn terug te vinden in de skills van het GGZ-personeel”.
Onderzoek naar skills
En daarmee komen we terecht bij waar IG! nu precies onderzoek naar heeft gedaan. Namelijk: naar welke vaardigheden er in de zorgsector gezocht wordt. De onderzoekers deelde benodigde vaardigheden daarbij in drie categorieën, te weten professionele skills, IT-skills en sociale skills.
De vraag naar mensen met een expertise in verslaafdenzorg zit momenteel in de lift
Uit het onderzoek blijkt dat de vraag naar mensen met een expertise in verslaafdenzorg momenteel in de lift zit. Die specifieke vaardigheid valt overigens onder de noemer professioneel. Populaire IT-skills in de GGZ zijn onder andere informatiemanagement, kennis van informatiesystemen en kennis van databasen.
GGZ-instellingen als Boba Groep, Daelzicht en IrisZorg deden onder andere mee aan het onderzoek van Intelligence Group.
Thuiszorg
Misschien nog interessanter is het onderzoek dat Intelligence Group deed naar de arbeidsmarkt in de thuiszorg. Ook deze subsector van de zorg kreeg er tijdens de coronacrisis flink van langs: thuiszorgers konden vanwege het virus immers niet meer van cliënt naar cliënt gaan omdat het besmettingsgevaar daarmee te groot zou worden.
‘Welzijn en persoonlijke verzorging’ is de snelst groeiende professionele skill in de thuiszorg
De thuiszorg is nog altijd hard op zoek naar nieuwe mensen, het CBS heeft het zelfs over een “ruim personeelstekort”. De mensen die dat gat moeten vullen, dienen onder andere de skill ‘welzijn en persoonlijke verzorging’ onder de knie te hebben, zo valt in het IG!-onderzoek te zien. Dat is althans de snelst groeiende professionele skill in de subsector.
IT-skills in de thuiszorg
Kijk je naar de IT-skills waar in de thuiszorg momenteel een stijgende vraag naar is? Dan heb je het al snel over ‘kennis van Microsoft Sharepoint’, ‘kennis van Domotica’ en ‘data-analyse’.
Het onderzoek naar de arbeidsmarkt van de thuiszorgers kwam tot stand met medewerking van thuiszorgorganisaties als Antonius Zorggroep, Pieter van Foreest en Woonzorgcentra Haaglanden.
Verder lezen
Wil jij makkelijker een werknemer of cliënt in een nieuwe functie kunnen plaatsen? Dan is het belangrijk dat je weet welke skills waar nodig zijn. Weten welke vaardigheden in de thuiszorgbranche nu belangrijk zijn, en welke dat in de toekomst gaan worden? Dan kun je het volledige IG!-onderzoeksrapport daarover hier downloaden. Liever inzicht in de skills die de komende tijd in de eerdergenoemde GGZ-branche nodig zijn? Klik dan hier.