Over de vierdaagse werkweek werd, mede dankzij een paar (deze bijvoorbeeld) kleinschalige experimenten in Scandinavië, al veel gesproken. Maar je weet hoe Britten zijn: aan nieuwlichterij uit het continent hebben ze een broertje dood. Tussen juni en december namen ze daarom zélf eens de proef op de som: ze organiseerden een pilot waarbij 61 bedrijven en hun in totaal bijna 3000 werknemers zes maanden lang een dag minder op kantoor kwamen. En wat blijkt? Die Scandinaviërs hadden toch gelijk – eigenlijk iedereen in het Verenigd Koninkrijk was enthousiast over de werkweek van 32 uur. Zo enthousiast zelfs, dat 92%(!) van de deelnemende ondernemingen nu niet meer terug naar vijf dagen gaat.
Fantastische retentie reden voor werkgevers
Dat lezen we allemaal ‘The UK’s Four-Day Week Pilot’, een rapport dat de resultaten van de proef in cijfers uiteenzet. Het werd deze week uitgegeven door 4 Day Week Global, de partij die aan de wieg van de pilot stond, en hem vervolgens in goede banen leidde. Waarom al die werkgevers zo enthousiast zijn over de kortere werkweek? In ieder geval niet omdat ze dan minder salaris hoeven te betalen: in de proef bleven de loonstrookjes namelijk gelijk, ook al werden de gewerkte uren aanzienlijk minder.
In de proef bleven de loonstrookjes gelijk, ook al werden de gewerkte uren minder
Het enthousiasme onder werkgevers moeten we in plaats daarvan zoeken in hun flink verbeterde personeelsretentie – die is op de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig natuurlijk goud waard. Uit de pilot blijkt bijvoorbeeld dat bedrijven die van vijf naar vier werkdagen per week gaan, 64% minder ontslagbriefjes ontvangen. En ze hoeven ook een stuk minder vaak hun mensen ziek te melden: het aantal werknemers dat een burn-out ontwikklede nam tijdens de proef met maar liefst 71% af.
Ook werknemers door het dolle heen
Niet alleen bedrijven zijn na de pilot razend enthousiast over de vierdaagse werkweek – hun werknemers staan ook op de banken, zo blijkt uit het rapport. 73% van hen zegt na de proef bijvoorbeeld blijer in het leven te staan, en 40% slaapt nu beter.
73% van de deelnemende werknemers zegt na de proef blijer in het leven te staan
Voor managers is de vierdaagse werkweek tot slot een schot in de roos – dat lezen we in het artikel dat de BBC aan het onderzoek wijdt. Om dat te bewijzen haalt de nieuwsomroep Bethany Lawson aan, een leidinggevende bij een overheidsinstelling in het Noord-Engelse Gateshead. “Het is makkelijker om mijn team te managen, nu we een dag minder naar kantoor komen”, laat ze in het stuk optekenen. “Ik heb erdoor meer tijd om me met andere prangende zaken bezig te houden.”
Verder lezen
Benieuwd naar meer cijfers en verhalen over de in dit artikel besproken pilot? Achter deze link vind je het rapport van de proef.