fbpx

Na al het corona-gedoe, willen laatstejaarsstudenten nu zekerheid op de arbeidsmarkt

Studenten die aan het eind van dit schooljaar de arbeidsmarkt opgaan, zijn helemaal klaar met de twijfel die de coronacrisis met zich meebracht. Hun eerste carrièrestap moet daarom een baan met zekerheid opleveren.

Joost de Ruiter on juni 17, 2021 Gemiddelde leestijd: 2 min
Deel dit artikel:
Na al het corona-gedoe, willen laatstejaarsstudenten nu zekerheid op de arbeidsmarkt

Laatstejaarsstudenten willen, nu ze op het punt staan de arbeidsmarkt te betreden, vooral graag zekerheid. Dat concludeert arbeidsmarktdatabedrijf Intelligence Group (IG!) op basis van eigen onderzoek. Het baseert zich daarbij onder andere op het feit dat laatstejaarsstudenten hun salaris belangrijker zijn gaan vinden: dit jaar hecht 52% van hen waarde aan een goede loonstrook. Twee jaar geleden, voor de pandemie, was dat percentage 5% lager.

Zekerheid

Onder mbo’ers is de roep om werkzekerheid zo mogelijk nog groter. Wilde in 2019 nog 26% onderhandelen om een vast contract, is dat percentage nu omhooggeschoten naar 39%.

Onder mbo’ers is de roep om werkzekerheid zo mogelijk nog groter

Geheel verrassend is dat niet, schrijft Intelligence Group in zijn persbericht over deze cijfers. Immers: studenten hebben de afgelopen twee schooljaren vanwege de coronacrisis veel onzekerheid gekend. Lessen gingen niet door of werden verplaatst naar een online omgeving, examens en tentamens konden op het laatste moment niet worden gemaakt en ook stages vielen in het water. Geen wonder dus, beargumenteert IG!, dat studenten nu naar zekerheid zoeken.

Appen

In hun zoektocht naar die baan met zekerheid, gebruiken laatstejaarsstudenten steeds vaker moderne oriëntatiekanalen. Ook dat blijkt uit de Intelligence Group-cijfers. Denk daarbij aan sociale media en sollicitatie-apps. Die trend is al een tijdje gaande: vorig jaar schreef NU.nl nog over de opkomst van online chatdienst WhatsApp bij het solliciteren.

Laatstejaarsstudenten steeds vaker moderne oriëntatiekanalen in hun zoektocht naar werk

Ook het zoeken naar vacatures via zoekmachines als Indeed en Nationale Vacaturebank wordt bij jongeren steeds populairder, weet IG!

Traineeships

Zijn er dan nog andere interessante cijfers die we uit het persbericht kunnen vissen? Jazeker! Zo blijkt dat studeten in 2021 een stuk geïnteresseerder zijn in traineeships dan twee jaar geleden. Ging in 2019 nog 14% van de laatstejaars-hbo’ers en wo’ers op zoek naar een traineeship, is dat cijfer nu gestegen naar 23%.

Net als traineeships, is ook het buitenland in trek bij wo’ers en hbo’ers

Net als traineeships, trekt ook het buitenland deze groep enorm. Maar liefst 1 op de 10 laatstejaars universiteitsstudenten wil op wereldreis, tegenover 3 op de 100 mbo’ers met dezelfde reislust. Het opdoen van buitenlandervaring – bijvoorbeeld door over de grenzen stage te lopen of te werken – is eveneens elk jaar populairder onder hbo’ers en wo’ers dan onder mbo’ers.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*