fbpx

Werkloosheid: gedeelde smart, geen halve smart

Wanneer je partner werkloos raakt, krijg jij de negatieve effecten die daarmee gemoeid gaan ook voor de kiezen. Dat blijkt uit nieuw Europees onderzoek. Opmerkelijk is dat vooral vrouwen last hebben van een partner zonder werk.

Joost de Ruiter on april 01, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Werkloosheid: gedeelde smart, geen halve smart

Dat werkloos zijn een negatief effect op mensen heeft, is bekend. Werkloosheid tast immers je zelfrespect aan. En wanneer afwijzingen van potentiële werkgevers zich opstapelen, loop je relatief groot risico op een depressie. Al met al hebben werklozen door de bank genomen een slechtere gezondheid dan mensen met een baan.

Ook je partner

De nare gevolgen die werkloosheid met zich meebrengt, krijgt echter niet alleen de werkloze zelf op z’n bordje. Ook diens partner heeft met de effecten te maken.

De nare gevolgen die werkloosheid met zich meebrengt, krijgt echter niet alleen de werkloze zelf op z’n bordje

Om tot die resultaten te komen, doken onderzoekers in al bestaande cijfers waarin inwoners van 28 EU-landen hun eigen gezondheid beoordeelden. Wat bleek: in veel gevallen gaf iemand met een partner zonder werk zijn of haar gezondheid een lager cijfer dan mensen met een partner die wel actief was op de arbeidsmarkt.

Verzorgingsstaat

Hoe groot de kans precies is dat iemand met een werkloze geliefde daar zelf minder gezond van wordt, hangt af van een aantal factoren, blijkt ook uit het onderzoek. Allereerst: hoe sterk is de plaatselijke verzorgingsstaat?

Krijg je bijvoorbeeld 80% van je oude salaris nu via een uitkering van de overheid? Dan heeft dat in de meeste gevallen niet zo veel effect op de gezondheid van je partner. Woon je daarentegen in een land met een overheid die slechts 30% van je oude salaris uitkeert? Dan is de kans dat je partners gezondheid in het gedrang komt een stuk groter.

De cijfers doen kortom vermoeden dat partners van werklozen in EU-landen met een goed sociaal vangnet gezonder zijn

De cijfers doen kortom vermoeden dat partners van werklozen in EU-landen met een goed sociaal vangnet gezonder zijn dan landen waarin ontslagen arbeiders hun eigen boontjes moeten rooien. Toch geven de onderzoekers ook aan dat de marges waarmee ze werken vaak te klein zijn om er definitieve conclusies aan te verbinden. Waarschijnlijk speelt de kracht van de welvaartstaat wel mee, maar is de invloed ervan beperkt.

Gelijkwaardigheid vrouwen

Waar de onderzoekscijfers wel duidelijk over zijn, is dat de gezondheid van vrouwen veel vaker in het gedrang komt wanneer hun man wordt ontslagen, dan andersom.

Dat is met name het geval in EU-landen waarin traditionele genderpatronen prevaleren. Komt in zo’n land de man op straat te staan, dan zie je dat in veel gevallen terug in de gezondheid van zijn vrouw. Op dezelfde manier ligt in die landen geen enkele man ervan wakker als zijn vrouw de laan uit wordt gestuurd.

Gendergelijkheid de oplossing

Wil je er als overheid voor zorgen dat een geheel huishouden niet meteen in je zorgstelsel terecht komt wanneer een lid ervan werkloos raakt? Dan is investeren in je welvaartstaat slechts een deel van de oplossing.

Investeer je daarentegen in gendergelijkheid? En verminder je de invloed van traditionele genderpatronen op je maatschappij? Dan is de kans veel kleiner dat de partner van iemand die werkloos raakt, daar zelf ongezonder van wordt.

Meer lezen

Benieuwd naar het hele onderzoek? Je vindt het hier, bij de Journal of European Social Policy.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*