fbpx

Waarom de arbeidsmarkt haar goede voornemens dit jaar in Denemarken moet zoeken

Terwijl wij de krapte op onze muurvaste arbeidsmarkt maar niet kunnen oplossen, wisselen de Denen om de haverklap van baan. Bij hun Zweedse buren kan de Nederlandse dynamiek overigens ook inspiratie opdoen.

Joost de Ruiter on december 27, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Waarom de arbeidsmarkt haar goede voornemens dit jaar in Denemarken moet zoeken

Met het nieuwe jaar om de hoek is het tijd voor goede voornemens: dingen die we afgelopen jaar verkeerd deden, willen we in 2024 graag veranderen. Dat geldt ook voor de arbeidsmarkt – of liever, voor de mensen die beleid voeren op de arbeidsmarkt. En in een zoektocht naar inspiratie voor wat anders kan, moeten we eens goed in Denemarken kijken. Dat maken we althans op uit een recent blog van Lisa Kessels, dat ze schreef op de website van haar werkgever Wise Up, een arbeidsmarktconsultant.

Ontslag boezemt geen angst in

In dat blog, dat via deze link te vinden is, lezen we namelijk dat men in Denemarken erg flexibel met de arbeidsmarkt omgaat – iets waar het op de Nederlandse markt enorm aan schort. Waar wij met onze handen in het haar zitten omdat we krapteberoepen nauwelijks kunnen opvullen, terwijl er in kansarme sectoren haast meer mensen werkloos dan aan de slag zijn, loopt de boel in Kopenhagen en omstreken relatief gezien op rolletjes.

Waar wij met onze handen in het haar zitten, loopt de boel in Kopenhagen en omstreken relatief gezien op rolletjes

Om te ontdekken hoe de Denen dat precies voor elkaar kregen, raden we je aan het blog van Kessel zelf te lezen. Maar lang verhaal kort? De Scandinaviërs investeren veel in werkloosheidsuitkeringen, waardoor iemand die wordt ontslagen in een veilig vangnet valt. Daardoor is een ontslag niet iets om bang voor te zijn, en daardoor hebben weinig mensen bezwaar tegen het feit dat het voor werkgevers wettelijk gezien eenvoudig is om mensen de deur te wijzen. Het gevolg daarvan? Werkgevers kunnen een risico nemen bij hun recruitmentproces – ze zitten immers niet gauw écht aan iemand vast – en dus is roulatie op de arbeidsmarkt hoger. Niet voor niets veranderen Denen veel vaker van baan dan hun Nederlandse tegenhangers.

Bijscholing voor de Deen, vakbonden voor de ander

Een andere reden dat de Denen zoveel van baan wisselen, lezen we in Kessels blog, is dat hun overheid veel investeert in bij- en omscholingspotjes. Daardoor is iemand die werkloos raakt dat bijna nooit lang: dankzij z’n netjes bijgehouden vakkennis is een nieuwe werkgever tenslotte gauw gevonden. En natuurlijk: al die investeringen kosten geld, vooral wanneer het crisis is en zelfs in het Scandinavische land meer mensen worden ontslagen dan worden aangenomen. Maar het model doorstond de crises van 2008, dat betekent dat het systeem niet zomaar omver te brengen is.

En natuurlijk: al die investeringen kosten geld, maar het model doorstond de crises van 2008

Mocht de Nederlandse arbeidsmarkt elders inspiratie willen tanken, dan kan het vanaf Denemarken nog iets verder naar het noorden kijken: ook in Zweden vond men namelijk een goede manier om de arbeidsmarkt in beweging te krijgen. Hun systeem lijkt in veel op die van de Deense buur, met als verschil dat vakbonden een grote rol spelen. Dit interview, dat LoopbaanPro afnam met vertegenwoordigers van zo’n vakbond, Eva Wikström en Johanna Eliasson, is de moeite van het lezen waard.

Meer lezen?

In detail lezen over het Deense systeem? Achter deze link vind je het hele blog van Lisa Kessels. Het LoopbaanPro-verhaal over het Zweedse systeem vind je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*