fbpx

Sollicitatiedokter heeft splinternieuwe website: “we zijn nu een community”

Werkzoekersplatform Sollicitatiedokter werd enkele weken geleden in een nieuw jasje gestoken. Maar ook de inhoud is veranderd, drukt manager Marieke Wehner ons op het hart.

Joost de Ruiter on oktober 18, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Sollicitatiedokter heeft splinternieuwe website: “we zijn nu een community”

“Vroeger waren we een informatievoorziening voor werkzoekers”, zegt Marieke Wehner over Sollicitatiedokter. Driekwart jaar geleden nam ze de dagelijkse leiding van dat platform over – werkzoekers kunnen er, de naam doet het al vermoeden, terecht voor sollicitatie-advies. “Een steengoede informatievoorziening, daar niet van, maar we wilden meer.”

Nieuwe site online

Sollicitatiedokter-manager Marieke Wehner

En dus werkte Wehner en haar team afgelopen maanden hard aan een nieuwe website, eentje die een thuishaven aan hun ambities kon bieden. Hij werd ontwikkeld door de mensen van Loyall, sinds enkele weken staat-ie online.

“Het is de tweede mijlpaal die ik met Sollicitatiedokter mag meemaken”, zegt Wehner er zelf glunderend over, “en dat terwijl ik hier nog geen 9 maanden werk.” De eerste mijlpaal, ze noemt hem tussen neus en lippen door, is natuurlijk de Virtuele Banenbeurs, een digitaal matchingsevent dat Sollicitatiedokter afgelopen zomer organiseerde.

Niet zomaar een informatievoorziening

De nieuwe Sollicitatiedokter is dus niet zomaar een informatievoorziening meer, maar wat is het dan wel? “Een community voor werkzoekers”, luidt het antwoord. “We gaan mensen echt bij elkaar proberen te brengen.”

“We gaan werkzoekers echt bij elkaar proberen te brengen”

“Afgelopen maanden hebben we veel onderzoek gedaan, en als gevolg daarvan hebben we besloten het roer helemaal om te gooien”, vervolgt Wehner. Ze nuanceert zichzelf daarbij direct: “Nou ja, helemaal… Ons doel blijft natuurlijk hetzelfde: we willen mensen helpen bij het vinden van een baan. Maar de manier waarop: dat is nu anders.”

‘Waarom solliciteer je?’

Wat we ons daar concreet bij moeten voorstellen? “Allereerst dat de website een stuk helderder, en een stuk gebruikersvriendelijker is”, aldus Wehner. Maar een bezoeker vindt nu ook andere dingen op het platform. “Niet alleen artikelen over hoe je een cv schrijft, zoals eerst het geval was. Op het nieuwe platform nemen we een stapje terug. Voordat we een werkzoeker uitleggen hoe hij moet solliciteren, dagen we hem uit om na te denken over waarom hij solliciteert.”

‘Om een nieuwe baan te vinden’, zegt een grappenmaker dan misschien. Wehner legt dus gauw uit wat ze met die uitspraak bedoelt. “We adviseren werkzoekers bijvoorbeeld tijd te nemen voor hun mentale en fysieke gesteldheid, voordat ze beginnen te solliciteren”, legt ze uit.

FIT.nl

“Wij zijn ervan overtuigd dat je pas echt ontdekt welk werk je leuk vindt, als je mentaal en fysiek goed in je vel zit. Is dat bij jou het geval? Dan kun je vervolgens ook veel beter solliciteren, dan wanneer je steeds met een knoop in je maag bij sollicitatiegesprekken aanschuift.”

“Wij zijn ervan overtuigd dat je pas echt ontdekt welk werk je leuk vindt, als je mentaal en fysiek goed in je vel zit”

Om werkzoekers concreet vitaliteitsadvies te bieden, sloeg Sollicitatiedokter de handen in een met gezondheidsplatform FIT.nl. Wehner: “Wij overtuigen met onze content werkzoekers van het belang van een vitale levensstijl. FIT.nl helpt hen vervolgens ook daadwerkelijk vitaal te worden.”

Inspirators

Voor mensen die een loopbaankeus moeten maken, heeft Sollicitatiedokter nog iets in petto: “Inspirators”, vertelt Wehner. “Dat zijn mensen die een grote carrièreswitch hebben gemaakt. Daardoor ervaren ze nu meer werkgeluk dan ooit tevoren. Zij vertellen hun verhaal op onze website.”

Waarom dat nuttig is? “Omdat wij onze bezoekers datzelfde gevoel van werkgeluk gunnen, maar ons tegelijkertijd realiseren dat het voor veel mensen spannend is om een sprong in het diepe te wagen. Als je een vaste baan hebt, ruil je die immers niet zomaar in voor een freelancecontract bij je droomwerkgever. Mensen denken dan meteen aan de nare gevolgen ervan, bijvoorbeeld op financieel vlak. En dat terwijl werkgeluk zo cruciaal is. We spenderen bijna een kwart van ons leven aan werk – je kan dat dan maar beter leuk vinden!”

“We spenderen bijna een kwart van ons leven aan werk – je kan dat dan maar beter leuk vinden!”

“Doordat onze inspirators bij ons hun verhalen vertellen, hopen we twijfels bij onze lezers weg te nemen”, vervolgt Wehner. “Ze moeten zoiets hebben van: ‘als deze jongen het kan, dan kan ik het ook.’ We werken momenteel trouwens aan een podcastserie met inspirators. Op die manier hoef je hun verhalen niet eens meer te lezen, je kunt ze ook gewoon beluisteren.”

Mijn Sollicitatiedokter

De nieuwe website – inspirators en vitaliteitsspecialisten incluis – staat nu dus online. Maar er zit meer in de pijpleiding, verklapt Wehner. “Bij Sollicitatiedokter helpen we werkzoekers door middel van een combinatie van content, evenementen en tools. Denk bij dat laatste aan een software die een cv voor je opstelt of een vaardigheidstest waarmee jij je skills ontdekt. Al die drie dingen, gaan we binnenkort combineren in de Mijn.Sollicitatiedokter-omgeving.”

“Dat wordt dus een privéomgeving waarop onze bezoekers kunnen inloggen”, vervolgt de Sollicitatiedokter-manager. “Ze krijgen daar een overzicht van beschikbare tools, maar kunnen ook het sollicitatieboek van Dorien Waasdorp gratis downloaden, uitzoeken welke loopbaancoach het best bij hen past of iemand inschakelen om een cv voor ze te schrijven. In eerste instantie is Mijn Sollicitatiedokter alleen beschikbaar voor deelnemers aan de Virtuele Banenbeurs, maar wie weet bereiden we dat op termijn uit.”

Partners

Er is nog iets anders waar Wehner zich druk mee bezig houdt, nu de website van Sollicitatiedokter online staat. Ze is op zoek naar partners. “Zo’n mooi platform kunnen we natuurlijk niet in ons eentje runnen. We zijn dus continu op zoek naar organisaties die ons willen helpen. Wendy Goudzwaard en FIT.nl, hen noemde ik eerder ook, zijn daar goede voorbeelden van.”

“Zo’n mooi platform kunnen we natuurlijk niet in ons eentje runnen”

“Partners van Sollicitatiedokter moeten ons vooral een sympathiek initiatief vinden”, vertelt Wehner. “Vervolgens vinden we altijd manieren om elkaar sterker te maken. Van onze kant doen we dat met onze expertise over de banenmarkt en het sollicitatieproces – en door onze partners zo nu en dan een podium op ons platform aan te bieden.”

Lanceringsevenement aanstaande

Zover is het nu nog niet, weet Wehner ook. Sterker nog: alhoewel de nieuwe website al eventjes online staat, moet het officiële lanceringsevenement nog plaatsvinden – tussen 26 en 29 oktober gaat dat gebeuren.

“Tijdens het evenement komen, gedurende vier dagen, mensen met uiteenlopende specialisaties webinars geven. Denk daarbij aan sollicitatiewebinars specifiek gericht op 50-plussers, studenten, carrièreswitchers en herintreders”, vertelt Wehner.

“Er verschijnen tijdens het lanceringsevenement afleveringen van onze gloednieuwe podcast”

“Ook verschijnt er tijdens het lanceringsevenement extra content, waaronder afleveringen van onze gloednieuwe podcast. Het wordt een spectaculaire manier om onze nieuwe site écht welkom te heten in het loopbaanbestel!”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*