fbpx

Rutger Laman Trip (Chapter): “Door deze app ontdek je zorgeloos of een carrièreswitch bij jou past”

De ene dag ben je een entertainer – een vuurspuwer zelfs. Maar dan download je een app, en nog geen half jaar later werk je in de energietransitie. Rutger Laman Trip, zelf gefascineerd door carrièreswitches, faciliteert zulke stappen met zijn platform Chapter.

Joost de Ruiter on september 05, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Rutger Laman Trip (Chapter): “Door deze app ontdek je zorgeloos of een carrièreswitch bij jou past”

Rutger Laman Trip is altijd gefascineerd geweest door het concept van de carrièreswitch. Dat komt deels omdat hij in z’n eigen loopbaan wel eens een wisseling maakte: het ene moment was hij bij zijn eigen kinderopvangbedrijf in China betrokken, het andere moment bij een tech start-up in Kopenhagen.

‘Jezelf zijn’ als dynamisch proces

Zijn fascinatie komt echter nog veel meer door de filosofische drijfveren die achter een carrièrestap schuilgaan. “Mensen zijn continu op zoek naar dat wat hen gelukkig maakt”, legt hij uit, “en volgens mij bereik je geluk pas als je jezelf kunt zijn.”

“Mensen zijn continu op zoek naar dat wat hen gelukkig maakt”

“Jezelf zijn is echter een dynamisch proces”, vervolgt Trip, “het is volledig afhankelijk van wat er in jezelf en in je omgeving verandert. Als je dat feit omarmt, en durft om van carrière te veranderen wanneer jij verandert, word ik daar heel blij van.”

Rutger Laman Trip

Van vuurspuwer naar energietransitie

Nu we begrijpen waarom Trip zo dol is op carrièreswitches, snappen we ook waarom er een brede lach op z’n gezicht verschijnt wanneer hij over Burak vertelt.

“Burak was een entertainer”, begint hij, “een vuurspuwer zelfs. Hij vond het fijn om fysiek werk te doen, in de buitenlucht en met een team. Maar hij werd ook een dagje ouder, en dus zocht hij een duurzamere baan. Duurzamer in de zin van: iets dat hij over tien jaar nog kan doen. Maar ook in de zin van: iets waarmee hij kan bijdragen aan een betere wereld. Tegenwoordig is Burak installateur van zonnepanelen en gaat hij iedere dag met plezier naar z’n werk.”

“Tegenwoordig is Burak installateur van zonnepanelen en gaat hij iedere dag met plezier naar z’n werk”

Dat Burak misschien wel Trips favoriete carrièreswitcher is, heeft een goede reden. Het was namelijk Trips platform dat de overstap van Burak mogelijk maakte. Het platform in kwestie, Chapter heet het, is een app waarmee mensen die werk in een nieuwe sector zoeken een opleiding kunnen volgen, op momenten dat hen dat uitkomt. “Dagelijks kun je 15 à 30 minuten aan de app besteden”, legt Trip uit. “Gewoon, als je toch even niets beters hebt te doen.”

Vrijblijvend ontdekken wat bij je past

Voor mensen die nu dagelijks met tegenzin naar hun werk gaan – volgens recent onderzoek geldt dat voor maar liefst 25% van de Nederlanders – is de app een uitkomst, weet Trip.

“Dat komt omdat je met Chapter eerst rustig ontdekt of een carrièreswitch bij je past”, legt hij uit. “Gewoon door gedurende enkele weken of maanden dagelijks 15 à 30 minuten met de app aan de slag te gaan. En dat neemt veel druk weg: je hoeft immers niet van het ene op het andere moment je huidige baan op te zeggen zodat je iets nieuws kunt gaan doen. Veel mensen hebben die luxe overigens ook helemaal niet, aan het eind van de maand moeten ze tenslotte gewoon weer de huur of hypotheek overmaken.”

Veel mensen hebben de luxe van ‘iets nieuws proberen’ ook helemaal niet

En heb je alle lesstof in de app eenmaal doorlopen? Dan heb je volgens de Chief Operating Officer van Chapter niet alleen bewezen over de potentie te beschikken om je overstapbaan uit te voeren. Het is, na alle tijd die je hebt geïnvesteerd, ook duidelijk dat je gemotiveerd bent.

Screenshot van de Chapter-website

Ook ideaal voor werkgevers

“Voor werkgevers in kraptesectoren is dat heel belangrijk”, vervolgt Trip. “Zij hebben zich erbij neergelegd dat ze geen ervaren mensen voor hun vacatures vinden. Ze zijn dus al lang blij als ze iemand met potentie maar vooral motivatie kunnen binnenhalen. En heb jij een cursus in Chapter doorlopen? Dan heb je bewezen over beide te beschikken. Je krijgt dan dus gegarandeerd een baan aangeboden bij jou in de regio, bij een bedrijf waarmee ons platform samenwerkt.

Ambitie voor elke kraptesector

Op dit moment zet Chapter vooral in op de energietransitie: met de app kun je bijvoorbeeld leren om, net als Burak, zonnepaneelinstalateur te worden. “Maar natuurlijk weten we dat bijna iedere sector momenteel krap is”, zegt Trip haastig. “We hebben dus de ambitie om voor veel meer sectoren en beroepen een opleiding in onze app te ontwikkelen.”

“Natuurlijk weten we dat bijna iedere sector momenteel krap is”

“Uiteindelijk zijn carrièreswitchers cruciaal voor onze arbeidsmarkt”, sluit hij af. “Laatst nog, kwamen er meerdere werknemers uit de metaalindustrie naar ons toe. Vanwege nieuwe milieu-regulering uit Brussel moeten zij straks afscheid gaan nemen. Die mensen kunnen we goed gebruiken op andere plekken – plekken waar nu krapte is, zoals bij zonnepaneelinstallatiebedrijven. Wat zou het gaaf zijn als wij met Chapter aan die transitie een bijdrage kunnen leveren!”

Kleine voetnoot: geen one-man-show

Wanneer Trip het uitgewerkte resultaat van zijn gesprek met LoopbaanPro onder ogen krijgt, reageert hij enthousiast. “Maar”, voegt hij toe, “het valt me op dat het artikel redelijk als ‘one-man show’ over zou kunnen komen. Alsof ik het allemaal alleen doe, [terwijl dat] niet het geval is. André Haardt (oud-Squla oprichter) is de initiële conceptbedenker, waarna we het samen zijn gaan opbouwen. Ook een team, waar onder andere Niels Schultz, een echte productbouwer, van deel uitmaakte, was er vanaf de start bij betrokken. En nog vele anderen. [Dat] wilde ik wel nog even noemen.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*