fbpx

Professioneel in de spiegel kijken? Ook daar is nu een tool voor

Dankzij de reflectievragen die je in een nieuwe tool terugvindt, onderzoek je je eigen coachbekwaamheid in verschillende competenties. Ook handig: hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je de reflectie-lat kunt leggen.

Joost de Ruiter on augustus 08, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Professioneel in de spiegel kijken? Ook daar is nu een tool voor

Of je nu in je uppie op je werk reflecteert of het in een intervisiegroep doet: zo nu en dan je eigen functioneren onder de loep nemen is altijd een goed idee. Immers: van fouten kun je leren – en van dingen die je goed hebt gedaan trouwens ook. Maar reflecteren is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeg nou zelf: weet jij hoe je op een productieve manier jezelf verbetert door terug te kijken? Je zal niet de enige zijn die er moeite mee heeft, en dus is de lancering van een nieuwe reflectie-tool extra goed nieuws.

Meerdere competenties, meerdere niveaus

Wat wil het geval? Beroepsvereniging voor coaches Nobco publiceerde eind vorige maand over een hulpmiddel dat begeleiders gerichte vragen aanreikt. Aan de hand van die vragen kunnen ze nagaan hoe ze hun werk afgelopen tijd ingevuld hebben, en onderzoeken welke lessen daaruit te trekken zijn. 

Nobco zette eind vorige maand een hulpmiddel online dat begeleiders gerichte reflectievragen aanreikt

De vragen in de tool zijn onderverdeeld in competenties uit het EMCC Competence Framework – op die manier leg je elke vaardigheid die je voor een goed functioneren nodig hebt gegarandeerd onder de loep. De tool is bovendien bruikbaar voor iedere coach, ongeacht ervaring. Dat komt omdat de vragenlijst rekening houdt met je EIA-niveau, een in heel Europa gehanteerde index om de kundigheid van individuele coaches inzichtelijk te maken. 

Focussen op reflectiewaardig kernmoment

Wil jij een EIA-certificering halen, of gewoon omwille van je persoonlijke ontwikkeling met reflectievraagstukken aan de slag? Dan vind je hier, op de website van het Nobco, enkele gouden tips die je helpen bij het beantwoorden van de reflectievragen. Benieuwd? Dan adviseren we je het hele artikel achter de link te lezen. Een korte samenvatting van de tips vind je hieronder.

Nobco heeft ook enkele gouden tips die je helpen bij het beantwoorden van de reflectievragen

Allereerst: het Nobco adviseert dat je jouw reflectie begint met een zogeheten ‘reflectiewaardig kernmoment’ – bijvoorbeeld een opvallende uitspraak van een cliënt. Juist door je op een enkel moment te focussen, verdiep je je namelijk in je eigen handelen, weet de beroepsorganisatie. Vervolgens is het zaak dat je de vragen over die situatie beantwoordt, en tot slot besluit wat je met je nieuwe kennis wilt doen. 

Verder lezen?

Benieuwd naar de zelfreflectie-tool van het Nobco? Je vind het via deze link. Eerst een aantal algemene zelfreflectietips lezen? Dan moet je hier zijn.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*