Voor mensen die dagelijks met discriminatie op de arbeidsmarkt te maken krijgen zal het geen nieuws zijn: uitsluiting op basis van afkomst, gender, seksuele voorkeur, leeftijd en geslacht komt in de hiring nog altijd veel voor. Wat misschien een kleine opsteker is: werkgevers raken daar steeds meer van bewust. Ze zien discriminatie ook vaker als probleem. Vorig jaar deed nog maar 43% van hen dat, terwijl in 2021 hetzelfde geldt voor ‘maar liefst’ 64%. Dat alles blijkt uit een onderzoek van de Nationale Vacaturebank.
Bewustwording betekent niet per se beleid
Dat steeds meer werkgevers beseffen dat discriminatie een probleem is, betekent niet per se dat ze er ook beleid op maken, waarschuwt Sharita Boon. Ze is commercieel directeur bij DPG Recruitment en heeft zodoende ook de Nationale Vacaturebank in haar portefeuille. Dat is dan weer de partij die dit onderzoek liet uitvoeren. “Iets meer dan de helft van de werkgevers heeft een diversiteitsbeleid, dat mag nog wel wat toenemen”, laat ze optekenen.
“Om voor verandering te zorgen is het essentieel dat organisaties beseffen dat zij een cruciale schakel zijn om discriminatie terug te dringen”, vervolgt ze. “Ze moeten actie ondernemen om diversiteit te bevorderen. Niet alleen in woorden, maar ook in daden.”
Diversiteit blijkt lastig te definiëren
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Diversiteit blijkt immers keer op keer een heikel punt, waar ook verschillende definities van bestaan.
Zo denken werkgevers bij diversiteit vooral aan een groep werknemers met diverse leeftijden en een goede man-vrouw-ratio. Afkomst speelt voor hen een kleinere rol bij hun idee over diversiteit. Slechts 34% van de werkgevers denkt aan verschillende achtergronden als het gaat om diversiteit op de werkvloer, 42% denkt aan leeftijd. ‘Geslacht’ scoort ook 42%.
Werknemers zien het anders dan werkgevers
Als je het werknemers vraagt, zien die cijfers er anders uit, laat het onderzoek zien. 47% van hen relateert ‘afkomst’ aan diversiteit op de arbeidsmarkt. ‘Leeftijd’ en ‘geslacht’ scoren beiden 31%.
Niet geheel verrassend: werknemers die vanwege hun achtergrond steevast gediscrimineerd worden – denk daarbij aan Marokkanen, Antilianen en Surinamers – denken wel vaak aan ‘afkomst’ als het gaat om diversiteit op de arbeidsmarkt. 61% van hen vult dat in het onderzoek in.
Stuitend cijfer in de staart
Het onderzoek blijkt in de staart nog een stuitend cijfer te huisvesten. Hou je vast: maar liefst 1 op de 3 Nederlanders zegt wel eens gediscrimineerd te zijn tijdens het sollicitatieproces. Discriminatie definiëren we dan als ‘beoordeeld worden op iets anders dan je opleiding, werkervaring en competenties’.
Van die groep geeft 46% aan gediscrimineerd te zijn op leeftijd, 29% zegt op basis van het uiterlijk niet te zijn aangenomen.
Daarnaast ervaarde 39% van de Nederlanders met een Turkse, Marokkaanse, Antilliaanse of Surinaamse achtergrond dat ze werden beoordeeld op basis van hun afkomst.
Hebben we het over discriminatie op basis van seksuele voorkeur bij het sollicitatieproces? Dan hebben mannen daar vier keer zo vaak last van als vrouwen, valt tot slot te lezen.