fbpx

Onderzoek bewijst: gebruik van app bevordert duurzame inzetbaarheid

Nieuwlichterij, zullen sommige loopbaanprofessionals het noemen. Maar onderzoek wijst nu toch echt uit dat het gebruik van een daarvoor bestemde app de duurzame inzetbaarheid van je bedrijf ten goede komt. Zelfs oudere medewerkers hebben er profijt van.

Joost de Ruiter on mei 30, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Onderzoek bewijst: gebruik van app bevordert duurzame inzetbaarheid

Lekker Bezig, My Journey en Zeggut: zomaar een greep uit wat welzijn-op-de-werkvloer-apps die wellicht een belletje doen rinkelen. Het idee achter de applicaties in kwestie is eenvoudig: door korte challenges en assessments op het gebied van motivatie, stressbewustzijn en werkvloergedrag te doen, ontdekken medewerkers waar hun grenzen liggen, en wordt de kans dat ze uitvallen dus kleiner. Klinkt mooi op papier, maar werkt het ook in de praktijk? Ja, blijkt uit nieuw onderzoek. De Open Universiteit publiceerde het eerder deze maand.

Hoe meer app, hoe meer vitaliteit

Om tot het resultaat te komen, volgden onderzoekers zes weken lang ruim 300 mensen bij een energie- en waterbedrijf. De app die zij gebruikten, schotelde hen twee of drie keer per week challenges voor, met het uiteindelijke doel om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. En dat wierp z’n vruchten af: na afloop van de onderzoeksperiode bleek er een direct verband tussen het gebruik van de app en een gevoel van werkplezier, gezondheid en ontwikkeling. In andere woorden: hoe meer iemand van de app gebruikmaakte, hoe hoger zijn of haar duurzame inzetbaarheid werd.

Er bleek een direct verband tussen het gebruik van de app en een gevoel van werkplezier, gezondheid en ontwikkeling

Wat verder opviel in het onderzoek, is dat niet alleen jonge en hoogopgeleide werknemers – mensen die sowieso veel met hun telefoon bezig zijn, kortom – profijt hadden van de app. Ook praktisch opgeleiden en 50-plussers zagen hun duurzame inzetbaarheid toenemen naarmate ze de app gebruikten – en dat in dezelfde mate als bij hun jongere collega’s. Kun je dan blindelings een mobiel met een geschikte app bij oudere werknemers in de handen duwen, en ervan uit gaan dat hun vitaliteit meteen omhooggaat? Zo simpel is het ook weer niet, zeggen de onderzoekers. Oudere werknemers gaan minder snel aan de haal met een app dan millennials en Gen Z’ers op de werkvloer – als je een app introduceert, is het dus zaak om de doelgroep bij de hand te nemen. Maar doe je dat succesvol? Dan mag het resultaat er zijn.

Goede groepsprocessen zijn voorwaarde

Voor loopbaanprofessionals die de duurzame inzetbaarheid op hun werkvloer met de hulp van een app willen verhogen, is de klus nog niet geklaard wanneer ze hun 50-plus-collega’s over stag hebben gekregen. Een andere belangrijke voorwaarde voor een succesvolle implementatie van een app, blijkt het stimuleren van groepsprocessen te zijn.

Individuen gaan alleen met een app aan de slag gaan als hun collega’s dat ook doen

Wat wordt daarmee bedoeld? In essentie dat individuen alleen met de app aan de slag gaan als hun collega’s dat ook doen: het onderzoek laat grote verschillen in app-gebruik zien tussen verschillende teams. Om ervoor te zorgen dat iedereen binnen een team van de app blijft profiteren, suggereren de onderzoekers dat loopbaanprofessionals die de app implementeren een competitief element in de strijd gooien. Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld punten aan het afronden van assessments te koppelen, en prijzen te geven aan werknemers die de meeste punten verzamelen.

Meer lezen?

Benieuwd naar het hele onderzoek van de Open Universiteit? Achter deze link vind je het in pfd-vorm!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*