fbpx

Nieuw beroep? Het skillsdashboard laat zien welke kwalificaties je nog mist

Het skillsdashboard van het UWV was al een mooie tool voor loopbaanprofessionals. Nieuwe toevoegingen maken hem alleen maar beter.

Joost de Ruiter on juni 06, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Nieuw beroep? Het skillsdashboard laat zien welke kwalificaties je nog mist

Het skillsdashboard van het UWV, dat op basis van beroependatabase CompetentNL vaardigheden met banen matcht, heeft een uitbreiding gekregen. Loopbaancoaches die de tool gebruiken om te ontdekken voor welke beroepen hun coachee de juiste vaardigheden heeft, zien nu ook welke mbo-kwalificaties voor de functie in kwestie nodig zijn.

Kwalificaties

Een interessante toevoeging, durven wij gerust te stellen. Want iemand kan nog zo veel aandacht voor anderen hebben, als hij z’n hele leven in de bouw heeft gewerkt, kan hij niet zonder slag of stoot in de zorg terecht. Waarom niet? Omdat je daar diploma’s voor nodig hebt waar het een bouwvakker doorgaans aan ontbreekt.

Dat wil niet zeggen dat die bouwvakker niet geschikt is voor de zorg – op basis van zijn vaardigheden is hij dat overduidelijk wel. Hij moet alleen nog een kwalificatie halen, en het skillsdashboard van het UWV geeft nu precies aan welke kwalificatie dat is. Sterker nog: het dashboard linkt direct naar de (gedeeltelijke) mbo-opleiding die hij moet volgen om voor de functie in aanmerking te komen.

Het skillsdashboard van het UWV geeft nu precies aan welke mbo-kwalificaties je nodig hebt

Op dit moment doet het dashboard dat alleen nog met mbo-kwalificaties, maar op termijn komt daar misschien verandering in. Toen Samenvoordeklant.nl Wouter van Dam interviewde – hij is senior arbeidsmarktadviseur bij het UWV – kreeg het daar alle schijn van. Op de vraag ‘komen er meer kwalificaties op het dashboard’ antwoordde hij: “we verrijken [het] ieder kwartaal.

Nieuwe beroepen

Naast de mbo-kwalificaties, zijn ook andere onderdelen nieuw op het skillsdashboard. Zo zijn er 50 nieuwe beroepen toegevoegd: het dashboard bestaat nu uit 100 kansrijke beroepen, 24 kansarme beroepen en 17 neutrale beroepen.

Het dashboard bestaat nu uit 100 kansrijke beroepen, 24 kansarme beroepen en 17 neutrale beroepen

Van Dam benadrukte in het Samenvoordeklant-interview dat het UWV nieuwe beroepen aan het dashboard wil blijven toevoegen. Hij belooft er zelfs 50 per kwartaal. Wel merkt hij op de teveel beroepen het dashboard onoverzichtelijk maken: de doelstelling van het skillsdashboard is niet om compleet te zijn, maar om een zo gebruikersvriendelijk mogelijk tool te vormen.

Niveau en vacaturemarkt

Dan zijn er nog wat nieuwigheden onder de zon: zo laat het skillsdashboard nu zien van welk niveau elk beroep in zijn database is. Dat doet het op basis van het ISCO, het International Standard of Classification of Occupations. Bovendien is naar aanleiding van gebruikerstesten de navigatie en lay-out van het dashboard iets gewijzigd.

Het skillsdashboard laat nu zien van welk niveau elk beroep in zijn database is

Last but not least: aan ieder beroep is data toegevoegd dat de huidige vacaturemarkt voor dat beroep in kaart brengt. Op dit moment laat die markt zich in veel gevallen wel raden (duh: krapte), maar toch. In de toekomst is die informatie ongetwijfeld zeer waardevol.

Het vernieuwde skillsdashboard vind je hier!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*