fbpx

Nederlanders vonden nog nooit zo snel een baan als nu (en andere arbeidsmarktrecords)

De arbeidsmarkt doet de laatste tijd rare dingen, dus toen onderzoeksbureau Intelligence Group eerder deze maand cijfers over het laatste kwartaal van 2022 publiceerde, bleek het ene na het andere record verbroken te zijn.

Joost de Ruiter on februari 27, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Nederlanders vonden nog nooit zo snel een baan als nu (en andere arbeidsmarktrecords)

Merk je dat je trajecten de laatste tijd sneller tot een succesvol eind komen? Kan kloppen! De verwachte zoekduur naar een baan – dat is nu de tijdsperiode tussen het moment dat iemand actief begint te solliciteren, en een arbeidscontract tekent – was in het laatste kwartaal van 2022 namelijk korter dan ooit: gemiddeld vonden Nederlandse werkzoekers binnen 3,2 maanden een job. Dat blijkt uit cijfers die arbeidsmarktdata-onderzoeker Intelligence Group (IG!) eerder deze maand publiceerde.

Ook nog nooit zoveel baanwisselaars

Het rapport in kwestie is doorspekt met labels als ‘hoogste ooit’ en ‘laagste ooit’: wat dat betreft is het nieuwe zoekduur-record geen uitzondering. Eind vorig jaar sloeg de arbeidsmarkt simpelweg zó op hol, dat IG! het ene na het andere nooit eerder vertoonde cijfer kon noteren. Let wel: de organisatie houdt al bijna 25 jaar statistieken bij.

Het nieuwe zoekduur-record is geen uitzondering: het IG-rapport staat vol met records

Een ander record dat ons opviel? Het aantal baanwisselaars! Eind 2022 waren er namelijk bijna 280 duizend meer van hen dan een jaar eerder. En eerlijk is eerlijk: IG! telt mensen die van een werkloosheid naar werk gaan ook als baanwisselaars mee – dat blaast het totaalcijfer dus enigszins op. Feit blijft dat verreweg het grootste gedeelte van deze statistische groep inderdaad van de ene naar de andere baan trok, en dus mag je concluderen dat het met de mobiliteit op onze arbeidsmarkt wel goed zit.

Werkgevers zijn niet blij met hun records

Die conclusie kun je overigens ook uit andere records uit het rapport trekken. We zien bijvoorbeeld dat het aantal werkenden in Nederland nog nooit zo hoog is geweest, en dat de werkloosheid op jaarbasis nog nooit zo laag was.

Tussen alle andere records lezen we dat de sourcings-druk nog nooit zo hoog is geweest

De voor werkzoekers (en dus ook voor loopbaancoaches) fantastische arbeidsmarktcijfers, kennen natuurlijk ook verliezers: dat zijn werkgevers, en de recruiters die voor hen talent moeten aanslepen. We vertellen je daarmee waarschijnlijk weinig nieuws – je wordt tegenwoordig bijkans doodgeslagen met de term arbeidsmarktkrapte. En ook uit de cijfers van IG! worden de problemen voor wervers duidelijk. De sourcings-druk is namelijk nog nooit zo hoog geweest, lezen we in het rapport tussen alle andere records.

Verder lezen?

Meer lezen over de recordbrekende arbeidsmarkt? Dan verwijzen we je graag door naar het IG!-persbericht over de cijfers – je vindt het hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*