fbpx

Na digitale training gaat de loopbaanwereld open voor 50-plussers

Een 50-plusser die de digitale wereld aanvankelijk lastig vindt, gaat na de juiste training een stuk sneller in zijn loopbaan investeren. Dat en meer blijkt uit nieuw onderzoek van recruitmentsoftware-ontwikkelaar Eelloo, dat bijdroeg aan zo’n trainingsprogramma.

Joost de Ruiter on juli 25, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Na digitale training gaat de loopbaanwereld open voor 50-plussers

Geef je tech-hulp aan 50-plussers? Dan versterkt dat hun proactieve loopbaangedrag. Dat wil zeggen: een 50-plusser investeert sneller in zijn ontwikkeling en profilering op de arbeidsmarkt, als hij uit de voeten kan met computers, tablets en smartphones. Dat blijkt uit onderzoek dat Eelloo eerder deze maand presenteerde.

FutureLab

Dat Eelloo, een recruitmentsoftware-ontwikkelaar, überhaupt onderzoek deed naar gedragsveranderingen bij 50-plussers die een digitale inzetbaarheidstraining ontvangen, is niet geheel toevallig. Het bedrijf hielp afgelopen jaar namelijk mee aan FutureLab, een trainingsplatform dat 50-plussers ondersteunt bij het omgaan met digitale technologie, om zo een betere arbeidsmarktpositie af te dwingen. Vanzelfsprekend was de software-ontwikkelaar benieuwd of het initiatief zoden aan de dijk zette, en op die manier komen we tot bemoedigende resultaten zoals die in de eerste paragraaf van dit artikel.

FutureLab bestaat uit een 10-stappenplan, waarin deelnemers tools en coachingsgesprekken krijgen

Dat 50-plussers hun loopbaanontwikkeling oppakken zodra de de digtale tools krijgen, moet de loopbaansector natuurlijk een hart onder de riem steken. Andere resultaten uit het onderzoek doen dat ook, maar voor we die onder de loep nemen, is het goed om eerst te begrijpen wat FutureLab precies is. Lang verhaal kort: het programma bestaat uit een 10-stappenplan (zie afbeelding hieronder), waarin deelnemers tools, coachingsgesprekken en intervisie-sessies met gelijkgestemden wordt aangeboden; aan het eind van het proces weten ze dankzij hun nieuwe digitale skills hopelijk een mooie plek voor zichzelf op de arbeidsmarkt te veroveren. Naast Eelloo staan overigens ook JobOn, de SER en I.AM Digital aan de wieg van het initiatief.

Digitale vaardigheid hand in hand met loopbaanvaardigheid

Goed: de resultaten van het Eelloo-onderzoek dan. Die gaan deels over hoe deelnemers aan het programma de boel beoordelen, en dat doen ze in grote getale op een positieve manier. Sterker nog: 92% van de cursisten is zo tevreden dat ze FutureLab zouden aanraden aan generatiegenoten. 

Na het opdoen van digitale vaardigheden hebben cursisten meer vertrouwen in hun loopbaanvaardigheden

Het goede nieuws voor de loopbaansector zit hem echter niet in het kwantitatieve gedeelte van het onderzoek, dat vooral gaat over welke onderdelen van het programma deelnemers het meest waardeerden. Waar wel? In de algemene conclusie van het onderzoeksrapport! Dat wordt onderbouwd aan de hand van interviews met cursusdeelnemers, en eruit blijkt dat cursisten zich na deelname beter bewust zijn van de relatie die digitale vaardigheden op hun positie op de arbeidsmarkt hebben. Ze ontdekken in het programma bovendien dat ze door het opdoen van digitale vaardigheden meer vertrouwen in hun eigen loopbaanvaardigheden krijgen. En dat vertrouwen leidt weer tot meer proactief loopbaangedrag – de conclusie waar we dit artikel mee openden.

Meer lezen?

Benieuwd aan welke digitale vaardigheden FutureLab precies sleutelt bij haar doelgroep? Of wil je het onderzoek op je gemakje nalezen? Dan vind je het hele rapport via deze link!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*