fbpx

‘Met loopbaanbegeleiding kun je niet jong genoeg beginnen’

MijnLoopbaancoach, een app die jongeren inzicht geeft in hun studie- en carrièrekeuzes, krijgt na zeven jaar een nieuw jasje. “We geloven in een Leven Lang Ontwikkelen – hoe mooi zou het daarom zijn als onze applicatie straks ook gebruikt wordt in het basisonderwijs?!”

Joost de Ruiter on februari 03, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
‘Met loopbaanbegeleiding kun je niet jong genoeg beginnen’

Met MijnLoopbaancoach, een app die het ouderwetse reflectieverslag naar de 21ste eeuw brengt, ontwierpen de afgelopen 7 jaar meer dan tienduizend jongeren hun eigen loopbaandossier. Nu is het platform toe aan een update, vindt Loopbaangroep, de organisatie die het platform ontwikkelde. “MijnLoopbaancoach wordt straks persoonlijker en krijgt meer ruimte voor begeleiders” vertelt Monique van de Perre, Marketing en Communicatiemanager bij het bedrijf. “Bovendien interessant: we hopen met de vernieuwde app ook de bovenbouw van het basisonderwijs te bereiken.”

Monique van de Perre

Reflectievragen geven inzicht in competenties

Maar voordat Van de Perre stilstaat bij wat de toekomst brengt, wil ze allereerst vertellen over de app die nu bestaat. “MijnLoopbaancoach geeft leerlingen en studenten de mogelijkheid om een loopbaandossier op te bouwen,” steekt ze van wal. “Dat doen ze door ervaringen aan hun profiel toe te voegen – ik heb het dan over een stage, een bijbaan of een meeloopdag, maar ook over binnenschoolse activiteiten, zoals ervaringen tijdens de les of aan het einde van een project. In de app reflecteren ze aan de hand van vragen op die ervaringen; al die reflecties samen geven hun inzicht in hun loopbaancompetenties. Je zult begrijpen: aan de hand van dat inzicht maken ze vervolgens gericht keuzes. Dat kan voor een vervolgopleiding zijn, maar ook voor een eerste stap op de arbeidsmarkt.”

“MijnLoopbaancoach geeft leerlingen en studenten de mogelijkheid om een loopbaandossier op te bouwen”

Van de Perre benadrukt dat MijnLoopbaancoach geen volledig alternatief voor fysieke loopbaanbegeleiding is, en dat de update die eraan zit te komen dat ook niet zal zijn. “De tool werkt het best in combinatie met begeleiding vanuit school, en in een ideale wereld zou iedereen een loopbaancoach van vlees en bloed hebben”, vertelt ze. “Maar aangezien die utopie ver weg is, hopen we met de geplande extensie dat zoveel mogelijk leerlingen en studenten van MijnLoopbaancoach gebruik gaan maken. Dat doet namelijk ook al wonderen voor je potentiële werkgeluk.”

Zo ziet de desktop-dashboard van MijnLoopbaancoach er nu nog uit

Persoonlijker, ruimte voor coach en piepjonge doelgroep

Je zou denken: aan een succesrecept hoef je niets te veranderen. En dat gaat MijnLoopbaancoach dus ook niet doen, legt Van de Perre uit. Wat er wel op de planning staat? Het platform zal zijn functies persoonlijker maken – gebruikers worden bijvoorbeeld in staat gesteld om eigen foto’s en thema’s in te stellen. Bovendien krijgen loopbaanbegeleiders vanuit scholen simpelweg meer mogelijkheden met de tool. Zo kunnen ze in de nieuwe versie push-notificaties activeren: daarmee kunnen ze leerlingen aansporen om met specifieke loopbaanbegeleidings- en oriëntatievraagstukken aan de slag te gaan.

Gebruikers worden straks in staat gesteld om eigen foto’s en thema’s in te stellen

Over de opvallendste uitbreiding die MijnLoopbaancoach in de nabije toekomst hoopt door te voeren heeft de communicatiemanager van Loopbaangroep het dan nog niet eens gehad. “Deze app kan eenvoudig geschikt worden gemaakt voor het primair onderwijs”, vertelt ze glunderend – “dat is een doelgroep die de loopbaansector nu nauwelijks bedient. We doen dat omdat we geloven in een Leven Lang Ontwikkelen”, vervolgt ze, “en je leven begint natuurlijk niet pas als je tiener bent. Als kind doe je ervaringen op die later veel kunnen zeggen over welke loopbaan bij je past: het is dus goed om op die ervaringen te reflecteren wanneer ze vers in je geheugen liggen.”

Een loopbaandossier in de huidige versie van MijnLoopbaancoach

Wetenschappelijke basis

Iets anders dat Van de Perre graag wil toevoegen? “Dat de opzet van MijnLoopbaancoach gebaseerd is op de op de methodiek van Prof. Dr. Marinka Kuijpers!”, vertelt ze. “Dat geldt voor zowel de huidige, als voor de geüpdate versie van de app.”

“De opzet van MijnLoopbaancoach is gebaseerd op de methodiek van Prof. Dr. Marinka Kuijpers!”

“Jongeren die van ons platform gebruikmaken, zien hun voortgang vanwege die methode in vijf verschillende loopbaancompetenties,” begint ze het wetenschappelijke fundament uit te leggen. “Dat zijn kwaliteitenreflectie, motievenreflectie, werkexploratie, loopbaansturing en netwerken. Het onderzoek van Kuijpers toonde in 2003 namelijk al aan dat die competenties het meest over het loopbaanontwikkelingsgedrag van werknemers zeggen. Kuijpers liet, samen met Dr. Frans Meijers, later zien dat die competenties bovendien relevant zijn voor jongeren die nog niet werken – de doelgroep van MijnLoopbaancoach, dus.”

“Inmiddels, bijna twintig jaar later, zijn de vijf loopbaancompetenties zo goed ingeburgerd dat ze wettelijk deel uitmaken van Loopbaanoriëntatie en Begeleidingsprogramma’s in het vmbo en mbo-onderwijs”, vervolgt Van de Perre. “Op havo- en vwo-niveau worden scholen trouwens ook gestimuleerd om ervan gebruik te maken. Het is daarom niet meer dan logisch dat wij MijnLoopbaancoach eveneens op basis van de vijf componenten hebben ingericht.”

Voortbouwen op succes

Uiteindelijk hoopt Van de Perre dat de nieuwe versie van MijnLoopbaancoach verder aan het werkgeluk gaat bijdragen, net als de huidige versie van de app dat doet. “Het mooiste succes dat we afgelopen jaren hebben bereikt, is dat een boel scholen MijnLoopbaancoach onderdeel van hun eigen onderwijsprogramma hebben gemaakt”, vertelt ze tevreden.

Ze sluit af: “met de nieuwe versie van de app lanceren we een platform dat jongeren nóg beter stimuleert en ondersteunt bij hun ontwikkeling. Want dat – de mogelijkheid om jezelf je leven lang te ontwikkelen – gunnen we iedereen: jong én oud!”

Meer weten?

Benieuwd hoe de MijnLoopbaancoach-app precies werkt? Of wil je weten hoe jouw onderwijsinstelling ervan gebruik kan maken? Stuur Van de Perre een berichtje via monique@loopbaangroep.nl! Ze neemt dan contact op om je vraag te beantwoorden, en te zien wat de app voor jou kan betekenen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*