fbpx

Loopbaan APK’s zijn razend populair (en vooral effectief met hulp van een coach)

9 van de 10 deelnemers aan een Loopbaan APK zijn enthousiast over het instrument, blijkt uit nieuw onderzoek. En, zo vertellen respondenten ook: voor een écht goed resultaat is hulp van een loopbaancoach bij die APK cruciaal.

Joost de Ruiter on januari 19, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Loopbaan APK’s zijn razend populair (en vooral effectief met hulp van een coach)

Heb je het in de loopbaansector over een APK, dan gaat het al lang niet meer over auto’s. De Loopbaan APK, een instrument waarmee werknemers inzicht krijgen in hun positie op de arbeidsmarkt, wordt tenslotte door steeds meer partijen in de branche aangeboden. Reden voor onderzoekers van de HAN University of Applied Sciences (zo heet de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen tegenwoordig) om eens in kaart te brengen welke Loopbaan APK’s er precies op de markt zijn, en in hoeverre hun afnemers er blij van worden.

Rapportcijfer: acht of hoger

Erg blij, zo is de conclusie van hun onderzoek. Dat maken de wetenschappers onder andere op uit het feit dat een derde van de respondenten hun Loopbaan APK met een acht beoordeelt. Het wordt echter nog mooier: 20% geeft namelijk een negen, en vijf van de 65 respondenten delen zelfs een tien uit. Nog een leuke statistiek: 9 van de 10 deelnemers aan een Loopbaan APK zou anderen aanbevelen hetzelfde te doen.

Vijf van de 65 respondenten geven een tien aan hun Loopbaan APK

Kijk je naar andere cijfers uit het onderzoek? Dan begrijp je meteen waarom die Loopbaan APK’s zo populair zijn: ze geven deelnemers handvatten om toekomstgerichte loopbaankeuzes te maken. En die kans laten ze niet liggen, zo blijkt ook. 40% van de respondenten geeft bijvoorbeeld aan dat ze na hun Loopbaan APK een andere functie zijn gaan zoeken. Daarnaast vertelt 25% dat ze vanwege hun APK in gesprek zijn gegaan met een leidinggevende. Nog eens een kwart heeft vanwege het instrument hulp gezocht van een loopbaancoach. Tot slot heeft een klein maar significant deel van de respondenten de resultaten van het Loopbaan APK aangegrepen om een nieuwe opleiding te volgen.

Zie ze allemaal eens blij een Loopbaan APK invullen

Loopbaancoach voorwaarde voor succes

Waarom het loopbaaninstrument zoveel effect sorteert? Allereerst omdat 14 van de 15 APK’s die in dit onderzoek zijn meegenomen een sterke theoretische basis hebben, lezen we in het rapport. Ze zijn of op wetenschappelijk onderzoek, of op gevalideerde datasets gebaseerd.

14 van de 15 Loopbaan APK’s uit dit onderzoek hebben een sterke theoretische basis

Maar om écht resultaat te bewerkstelligen, heeft een Loopbaan APK aan alleen een theoretische onderbouwing niet genoeg, lezen we verder. Deelnemers aan een Loopbaan APK moeten bijvoorbeeld ook een gevoel van vertrouwen en veiligheid hebben, wil hun APK iets opleveren. Een andere succesfactor is de frequentie waarin een Loopbaan APK wordt afgenomen. Want doorloopt iemand slechts eenmaal het proces? Dan wordt hij zich alleen maar bewust van zijn arbeidsmarktpositie. Pas als hij het vaker doet, gaat hij ook daadwerkelijk vervolgstappen aan die bewustwording geven.

Het mooiste nieuws voor loopbaancoaches, tot slot: Loopbaan APK’s zijn vooral succesvol als deelnemers erbij ondersteuning van een begeleider krijgen. Die begeleiding hebben ze vooral nodig om de resultaten uit hun Loopbaan APK te duiden. Dat blijkt overigens niet alleen uit de resultaten van dit onderzoek, maar ook uit eerdere literatuur, zo schrijven de onderzoekers in hun rapport.

Verder lezen

Ben je benieuwd welke Loopbaan APK’s de onderzoekers precies onder de loep hebben genomen? En hoe ze tot hun conclusies over de effectiviteit van die APK’s zijn gekomen? Download het hele rapport dan via deze link.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*