fbpx

Langgekoesterde wens vervult: UWV publiceert Skills Dashboard

Eind augustus lanceerde het UWV hun gloednieuwe Skills Dashboard. De tool moet mobiliteit op de arbeidsmarkt eenvoudiger maken, omdat een loopbaanprofessional ermee zijn cliënten in één oogopslag in nieuwe sectoren kan matchen.

Joost de Ruiter on september 13, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Langgekoesterde wens vervult: UWV publiceert Skills Dashboard

Het UWV kwam twee weken geleden tegemoet aan een langgekoesterde wens van veel loopbaanprofessionals: de uitkeringsinstantie lanceerde het Skills Dashboard. Daarop kun je in één oogopslag zien welke skills en taken voor welke beroepen nodig zijn.

Makkelijker matchen, vooral naar kansrijke beroepen

Met de nieuwe tool wordt het voor loopbaanprofessionals makkelijker om cliënten op vacatures te matchen. Het Dashboard maakt namelijk inzichtelijk welke skills ze in hun vorige werk uitoefenden, en in welke andere sectoren ze die vaardigheden nog meer kunnen inzetten.

Met de nieuwe tool wordt het voor loopbaanprofessionals makkelijker om cliënten op vacatures te matchen

Vooral mensen die ontslagen zijn uit kansarme banen – beroepen waar weinig vraag naar is dus – zijn gebaat bij de nieuwe UWV-tool. Zij kunnen immers direct zien in welke sectoren waar wél vacatures zijn om hun skills worden gevraagd. In andere woorden: het wordt voor hen makkelijker om nieuw werk te vinden. De mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt verloopt daarmee soepeler.

Vooral voor deze arbeidsmarkt van belang

Het nieuwe UWV-dashboard is vooral in de huidige arbeidsmarkt een welkome aanvulling. We hebben tijdens de coronacrisis immers gezien hoe belangrijk het is dat mensen makkelijk van de ene sector naar de andere sector kunnen bewegen.

Covid-19 forceerde een shift van de horeca naar de zorg, maar met wat voor shift we in de toekomst te maken krijgen weet nu natuurlijk nog niemand. Buiten kijf staat dat het met het UWV-dashboard in ieder geval makkelijker wordt om zo’n shift te realiseren.

CompetentNL staat aan de basis

Het UWV-dashboard is samengesteld op basis van de skillsontologie CompetentNL, waar LoopbaanPro eerder over schreef. Ontologie is een van oorsprong Grieks woord dat eigenschappen van een entiteit beschrijft. Makkelijker uitgelegd is CompetentNL een soort database die ervoor zorgt dat iedereen op de skillsgerichte arbeidsmarkt dezelfde taal spreekt.

Vanwege de ontologie weet het dashboard bijvoorbeeld dat een ‘doordouwer’ hetzelfde is als een ‘doorzetter’

In andere woorden: CompetentNL is belangrijk voor het Skills Dashboard van het UWV omdat het skills, taken en beroepen die synoniemen hebben aan elkaar verbindt. Vanwege de ontologie weet het dashboard bijvoorbeeld dat een ‘doordouwer’ hetzelfde is als een ‘doorzetter’ en een ‘projectmanager’ hetzelfde is als een ‘projectgoeroe’. Daardoor wordt aan een baanzoeker geen nieuw werk gesuggereerd dat eigenlijk helemaal niet nieuw is.

Slechts een eerste versie, maar reacties positief

Verschillende UWV-medewerkers benadrukken op LinkedIn dat het nieuwe Skills Dashboard nog slechts een eerste versie betreft. De selectie van skills en bijbehorende beroepen wordt bijvoorbeeld in volgende edities nog uitgebreid. Opleidingen en hard skills worden dan ook toegevoegd.

Onder de vele LinkedIn-posts die het nieuwe Dashboard aankondigen zijn de reacties positief. “Keep up the good work!”, schrijft Data-architect Bas Veul bijvoorbeeld. “Langzaam maar zeker wordt de berg met datagoud van arbeidsmarktgegevens ontgonnen voor de B.V. Nederland.”

“Langzaam maar zeker wordt de berg met datagoud van arbeidsmarktgegevens ontgonnen voor de B.V. Nederland”

Marije Renema, recruitment marketeer bij APG Asset Management is ook tevreden. Weer een geweldig product van het UWV!”, zegt ze. “Zeer toepassingsgericht en zondermeer urgent in de snel veranderende arbeidsmarkt. Ga zo door met slimme dwarsverbanden!”

Een suggestie voor de volgende? Laat het weten!

Ben jij ook blij met het nieuwe Skills Dashboard? Of zie je juist mogelijkheden tot verbetering? In dat laatste geval staat het UWV open voor constructieve feedback, zo schrijft UWV-arbeidsmarktadviseur Saskia Grit in deze LinkedIn-post.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*