fbpx

Je speelgoed van vroeger vormt de basis van dit loopbaanassessment

Of je als kind goed was in bepaalde spelletjes maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Maar vond je het leuk om ze te doen? Dan zegt dat veel over je huidige talenten, toont een Vlaams assessment aan.

Joost de Ruiter on september 19, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Je speelgoed van vroeger vormt de basis van dit loopbaanassessment

Speelde je vroeger graag met Lego? Of ging je liever buiten voetballen? Nee, dit zijn geen vragen voor bij een eerste date. Maar ze komen wel van pas in een loopbaantraject. Dat weet de Vlaamse hr-expert Danielle Krekels. Van het assessment dat zij ontwierp – de KernTalenten Methode, heet het – staan de hobby’s die je als kind had aan de basis.

Danielle Krekels

Je passie van toen is je talent van nu

Bijzonder natuurlijk, zo’n assessment. Maar ingewikkeld is hij niet. Maak je er als loopbaancoach gebruik van? Dan begin je een traject met een interview: daarin onderzoek je waar jouw cliënt vroeger het liefst mee speelde. En vooral: hoe hij dat dan deed. ‘Ging je graag voetballen?’, kan een vraag zijn. En de vervolgvraag dan: ‘Speelde je liever met vriendjes samen op het plein? Of had je toch meer plezier wanneer je in je eentje een bal tegen een garagedeur stond te rammen?

‘Ging je als kind graag voetballen?’ kan een loopbaanvraag zijn

De antwoorden op die vragen resulteren in een goed beeld van de talenten en de intrinsieke motivatie van je cliënt, toonde Krekels met haar KernTalenten Methode aan. Heel onlogisch is dat eigenlijk ook niet. Ga maar na: iemand die vroeger goed was in Scrabble, heeft waarschijnlijk nu nog steeds gevoel voor taal.

Toch benadrukt Krekels regelmatig dat wat je cliënt goed kon niet belangrijk is. Wat hij leuk vond om te doen, is veel relevanter. “Het feit dát je als kind graag met iets speelde, legt al gedeeltelijk je aard, je talenten en je intrinsieke motivatie bloot”, liet ze recent in een interview met recruitmentplatform Werf& optekenen.

Meetbaar succes

Toen Krekels de methode jaren geleden in België introduceerde, deed hij heel wat stof opwaaien. Ze mocht bij alle kranten langs om haar verhaal te doen, en ook in Nederland kreeg ze media-aandacht: onder andere van Paul de Leeuw. Dat alles zorgde ervoor dat inmiddels 400 loopbaanexperts het assessment in hun werk gebruiken: van analisten tot coaches, en van hr-mensen tot recruiters. In Nederland werken ongeveer 100 professionals met de methode.

Inmiddels gebruiken 400 loopbaanexperts het assessment in hun werk

Al die mensen nemen Krekels’ assessment overigens niet alleen af omdat hij zo leuk is om te doen. De resultaten van de test zijn namelijk keihard bewijs van iemands talenten, die in in 23 dimensies worden uitgemeten. En de test-hertestbetrouwbaarheid? Die ligt net zo hoog als die van een Big 5-assessment, blijkt op basis van duizenden analyses die inmiddels van de test gedaan zijn.

Geboren bij toeval

Dat loopbaancoaches tegenwoordig van de KernTalenten Methode gebruik kunnen maken, is min of meer toevallig. Dat vertelt Krekels in het Werf&-interview dat we net ook al even aanhaalden. “Het idee voor het assessment ontstond toen ik als recruiter werkte”, zegt ze in dat gesprek. “Ik liet destijds kandidaten uitgebreid aan het woord. En als ik hen dan over hun eigenschappen liet vertellen, riepen ze vaak vroeg of laat: ‘zo was ik als kind eigenlijk ook al!’”

“Het idee voor het assessment ontstond toen ik als recruiter werkte”

Tijdens het voeren van die gesprekken viel het kwartje bij de Vlaamse. “Ik bedacht me op dat moment: zou het kunnen dat het kind niet creatief wordt van Lego, maar dat het met Lego speelt omdat het die bepaalde vorm van creativiteit heeft?”, zegt ze in het interview.

Het moge duidelijk zijn: Krekels ging met die gedachte aan de slag, en werkte hem uit tot het product dat nu de KernTalenten Methode is.

Meer lezen?

Benieuwd naar hoe de KernTalenten-methode precies werkt? Dan lees je er op deze pagina meer over. Het interview dat Danielle Krekels aan Werf& gaf lees je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*