fbpx

In Groot-Brittannië wint geluk het langzaam van werk

Blijdschap blijkt dan toch belangrijk voor onze doorgaans zo sombere vrienden aan de andere kant van het Kanaal. Randstad UK kwam erachter dat veel Britten ontslag nemen wanneer hun baan hun privéleven in de weg zit.

Joost de Ruiter on juni 16, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
In Groot-Brittannië wint geluk het langzaam van werk

Denken we aan onze vrienden aan de andere kant van het Kanaal? Dan zien we vooral regen, openbaar dronkenschap en slecht eten. Het zijn niet bepaald levensgenieters, die Britten, daarvoor moet je in Zuid-Europa zijn.

Ruim de helft verkiest privé boven werk

Des te opvallender is onderzoek van uitzendbureau Randstad (toch nog een oranje tintje) naar de Britse arbeidsmarkt. Eruit blijkt dat de Engelsen, de Welshmen en de Schotten vaker dan je zou denken hun welzijn boven hun werk verkiezen.

34% van de Britten is liever werkloos dan ongelukkig in hun baan

Zo lezen we in het onderzoek bijvoorbeeld dat 63% van de Britten hun privéleven belangrijker vindt dan hun werk. Daarnaast geeft bijna de helft van hen (48%) aan dat ze ontslag zouden nemen, zou hun baan ze ongelukkig maken. Nog eens 34% laat optekenen liever werkloos dan ongelukkig in hun werk te zijn.

Het blijft niet bij theorie, zien we ook in video’s

Het blijft allemaal niet bij theoretische keuzes, blijkt verder uit het onderzoek. Bijna 3 op de 10 mensen (29%) die Randstad interviewde, nam daadwerkelijk ontslag omdat hun baan niet te combineren viel met hun privéleven. Even voor de goede orde: het onderzoek in kwestie werd uitgevoerd onder 35 duizend werknemers in 34 verschillende sectoren.

Om een gezicht te geven aan de groep Britten die hun mentale gesteldheid boven hun baan verkiest, interviewde Randstad UK een aantal carrièreswitchers. Dat project leverde mooie video’s zoals die hieronder op.

Werkprivé-balans in Nederland onbelangrijk

Over in hoeverre Nederlanders hun privéleven belangrijker vinden dan hun carrière, is niet veel te vinden. Dankzij Brandchart weten we wel dat maar weinig Nederlanders – pak hem beet 1 op de 10 van hen – aangeeft waarde te hechten aan een goede werk-privébalans. Dat cijfer ligt bij vrouwen iets hoger dan bij mannen (12% om 14%), en ook millennials vinden met 15% een goede werk-privébalans belangrijker dan het gemiddelde.

13% van de Nederlanders hecht waarde aan een goede werk-privébalans

Dat onze landgenoten hun werk-privébalans over het algemeen wel best vinden, blijkt uit onderzoek van de Viking Raja Group: dat stelt dat slechts 20% van de Hollanders er ruimte tot verbetering in ziet. De Viking Raja Group weet verder dat een te grote werklast, een negatieve werkomgeving en het beantwoorden van mails en belletjes buiten werktijd de grootste afbreuk doen aan een goede werkprivé-balans.

In ieder geval geen Great Resignation

Zorgt het ongenoegen van die groep in sommige gevallen dan ook voor ontslag, zoals bij de Britten uit het Randstad-onderzoek het geval was? Opnieuw: lastig te zeggen. The Great Resignation zoals we die in bijvoorbeeld Amerika zagen is vooralsnog in Nederland uitgebleven. Toch valt het niet uit te sluiten dat ook bij ons veel mensen met hun werk stoppen wanneer hun werkgeluk in het geding komt – hier en daar kun je dat zelfs staven met anekdotisch bewijs. Zo schreef nieuwsplatform voor de zorgsector Skipr vorig jaar nog dat 200 duizend zorgmedewerkers ontslag overwegen vanwege de agressie waarmee ze dagelijks te maken krijgen.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*