Met lege handen achterblijven
Het is geen verrassing dat het vinden van gekwalificeerd personeel voor HR-professionals de grootste kopzorg is. Waar vroeger werkervaring en opleidingen helemaal hét waren, zien we nu dat die criteria vaker ter discussie staan. Bedrijven hebben geen andere keuze: als je het perfecte plaatje eist, blijf je met lege handen achter. Dit betekent dat de lat soms lager komt te liggen, en dat biedt kansen voor zij-instromers of mensen die hun carrière een nieuwe wending willen geven. De traditionele route van een degelijke opleiding en een stevige carrière is dus niet meer de enige weg naar succes. Moedig cliënten daarom aan om flexibel te denken en zich aan te passen aan de veranderende eisen van de arbeidsmarkt.
Afwijzen op basis van afkomst
De uitkomsten van het onderzoek op het gebied van diversiteit en inclusie zijn opvallend. HR-professionals erkennen het belang van een divers personeelsbestand (gelukkig), maar dit staat bij lange na niet bovenaan de prioriteitenlijst. Bijna drie kwart van de respondenten geeft toe dat het vullen van vacatures voor hen zwaarder weegt dan het streven naar een inclusieve werkvloer. Een op de vijf organisaties geeft daarnaast toe geen inclusief en divers personeelsbestand te hebben. Erger nog, zeventien procent van de respondenten heeft weleens iemand afgewezen op basis van afkomst, geloof of leeftijd. Zeg gerust verontrustend. Zeker in een tijd waarin het belang van diversiteit steeds vaker wordt benadrukt.
Meer dan alleen een goed salaris
De uitdaging stopt niet bij het vinden van personeel; het behouden ervan blijkt minstens zo lastig. Werkgevers moeten meer doen dan alleen een goed salaris bieden. Werknemers kunnen kiezen en shoppen, dus secundaire arbeidsvoorwaarden worden steeds belangrijker. Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. We kunnen het belang van een lange termijnvisie dus niet ontkennen. Wat maakt dat een medewerker loyaal blijft aan een bedrijf? De inhoud van het werk, de cultuur, of toch die aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden?
Bruggen bouwen tussen jong en oud
Op de werkvloer hebben we tegenwoordig te maken met een diverse mix van generaties, elk met hun eigen waarden en verwachtingen. Het rapport toont duidelijk de verschillen: Generatie Z brengt frisse digitale skills en energie, terwijl oudere generaties rust en ervaring inbrengen. Het schuurt daarbij weleens tussen de verschillende leeftijden, vooral als het gaat om de balans tussen werk en privé of loyaliteit aan de werkgever.
Simon Kornblum, Directielid bij Visma YouServe legt uit:
“Er zit een groot verschil tussen wat de oudere generaties verwachten en wat de jongere generaties willen. Zo lijkt het erop dat HR-professionals liever hadden gezien dat jonge medewerkers meer waarde zouden hechten aan hun werk ten opzichte van hun privéleven. Dit is nou eenmaal niet zo, en dit is ook niet iets wat je als werkgever kunt veranderen, en ook niet moet willen veranderen. Dit maakt het wel des te belangrijker om met jonge medewerkers blijvend in gesprek te gaan en te kijken hoe je hier als werkgever mee om kunt gaan. Verandering vereist aanpassing, ook (en misschien vooral) van werkgevers.”
Aanpassen of achterblijven
De uitdagingen zijn duidelijk, maar het rapport laat gelukkig ook zien dat er kansen zijn. Voor wie durft te kijken voorbij de traditionele kaders, liggen er volop mogelijkheden om talent aan te trekken en te behouden. Dat vraagt om een nieuwe mindset, en om de durf te investeren in wat echt belangrijk is: mensen. Voor loopbaancoaches ligt er een duidelijke taak om hun cliënten te begeleiden in een markt die volop in beweging is. Het gaat niet alleen om het vinden van die nieuwe baan, maar om het begrijpen van de bredere trends en het ontwikkelen van een toekomstbestendige carrièrestrategie.
Verder lezen?
Alle resultaten van het onderzoek bekijken? Download ‘De grootste kopzorgen van HR-professionals in 2024’ hier. Wil je Generatie Z beter leren begrijpen? Luister dan eens naar de podcast ‘Werving van A tot Gen Z’ van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.