fbpx

Hoe je dankzij een UWV-website je cliënt die laatste stap helpt zetten

Dankzij loopbaanbegeleiding weet je cliënt wie hij is en wat hij wil. Dankzij werk.nl/beroepskeuze, een platform van het UWV, ontdekt hij hoe hij zijn droombaan ook daadwerkelijk kan veroveren.

Joost de Ruiter on juni 20, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hoe je dankzij een UWV-website je cliënt die laatste stap helpt zetten

Jij bent professioneel loopbaanbegeleider. Dat betekent dat je na een paar sessies met een cliënt in de smiezen hebt welk werk goed bij hem past. Je weet wat z’n talenten zijn, wat hij leuk vindt om te doen, en wat hij belangrijk vindt in een werkomgeving. Dat is stuk voor stuk waardevolle informatie – je coachee kan ermee gericht aan de slag bij het zoeken naar een nieuwe baan. Maar dankzij een nog niet zo lang geleden gelanceerde extensie van werk.nl, een platform van het UWV, kun je je cliënt nu nog een stapje verder helpen op de arbeidsmarkt. Maak je ervan gebruik? Dan leer je je coachee niet alleen zichzelf kennen, maar je geeft hem ook concrete informatie over waar zijn sollicitatie de meeste kans van slagen heeft.

Kansen in de regio

De vork zit als volgt in de steel: de website waar we het over hebben, werk.nl/beroepskeuze, geeft je de mogelijkheid om te zoeken naar kansrijk werk op basis van competenties, regio’s en vergelijkbare banen. Afhankelijk van het traject dat jij net hebt gehad met je cliënt, zal één van die drie altijd waardevolle informatie opleveren. 

Werk.nl laat je zoeken naar kansrijk werk op basis van bijvoorbeeld competenties en regio’s 

Ga maar na: heb je ontdekt dat een goede werk-privé-balans voor je cliënt cruciaal is, en dat in de buurt van werk wonen daarbij een grote rol speelt? Klik op de site dan op ‘werk in uw regio’ – je ziet meteen naar welke beroepen er in de omgeving van je cliënt vraag is. Je ziet ook welke competenties en taken bij die beroepen horen, en matchen bij de interesses en talenten van je cliënt. Aan de hand daarvan kan je coachee zich gericht laten bij- of omscholen, en werk dichtbij huis vinden.

Homepage van Werk/nl/beroepskeuze

Match met droombaan of talenten

Een ander scenario dan: je cliënt heeft een droombaan voor ogen, maar er is op dit moment geen vraag naar die functie op de arbeidsmarkt. Of je cliënt heeft altijd een bepaald beroep gehad, maar door off-shoring, automatisering of een andere ontwikkeling is zijn beroep verdwenen. Is dat het geval? Klik op werk.nl/beroepskeuze dan op de optie ‘vergelijkbaar beroep’: je ziet meteen naar welke banen wél vraag is, die ongeveer dezelfde vaardigheden vergen als het werk dat jouw cliënt het liefst zou doen.

Dankzij ‘vergelijkbaar beroep’ zie je kansrijk werk dat lijkt op je droombaan

Een derde situatie tot slot: dankzij jouw traject kent je cliënt precies z’n sterktes en zwaktes, maar hij vindt het lastig om daar potentieel werk aan te koppelen. Lastig, maar klik je op de site op ‘Beroep dat bij u past’, dan verdwijnt dat probleem als sneeuw voor de zon. Je raadt misschien al waarom: werk.nl/beroepskeuze analyseert de competenties van je cliënt, en laat zien welk beroep hem op basis daarvan goed zou liggen. 

Zelf proberen?

Benieuwd hoe de suggesties van werk.nl/beroepskeuze er precies uitzien? Neem dan snel zelf een kijkje door op de link te klikken!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*