fbpx

Hoe goed is het Nederlandse coachingsgilde opgeleid?

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de Nederlandse beroepscoaches een wo- of hbo-diploma heeft. Mooi natuurlijk, maar er zijn ook kanttekeningen te plaatsen bij het opleidingsniveau van de beroepsgroep.

Joost de Ruiter on januari 24, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Hoe goed is het Nederlandse coachingsgilde opgeleid?

Wie in de markt is voor een loopbaancoach, zoekt iemand die weet waar-ie het over heeft. Een goede opleiding zegt daarbij natuurlijk niet alles – een gedegen loopbaancoach moet allereerst zijn capaciteiten laten zien door een plaatsje in het Noloc-register te bemachtigen – maar het geeft wel een indicatie. Immers: wie een academische achtergrond heeft, laat een zekere theoretische onderlegging zien, en die komt in het coachingsvak goed van pas.

Hoog opgeleid (in niet verrassende velden)

Als we dit onderzoek mogen geloven, dat Onderzoekdoen.nl in opdracht van coachingsorganisatie Nobco uitvoerde, is er wat dat betreft goed nieuws. Het laat namelijk zien dat 60% van de coaches in Nederland een wo-diploma heeft, en 35% een hbo-opleiding heeft afgerond. 2% heeft zelfs een PhD in handen.

60% van de coaches in Nederland heeft een wo-diploma, en 35% rondde een hbo-opleiding af

Het onderzoek in kwestie, dat begin 2023 onder bijna tweeduizend coaches werd uitgevoerd, geeft overigens ook inzicht in welk vak die hoogopgeleide coaches precies afstudeerden. Grote verrassingen levert dat niet op: 29% deed iets met gezondheidszorg of sociale dienstverlening, en 24% zat in de sociale wetenschappen. Kortom: mensen die het één en ander van gedrag weten. 27% deed daarentegen iets met economie, dat zijn vast de coaches bij wie je je voor hard arbeidsmarktadvies kunt melden.

Waarom dan die negatieve media-aandacht?

Bovenstaande cijfers zijn duidelijk. Het coachingsgilde in Nederland mag dan wel een onbeschermd beroep uitoefenen (dat wil zeggen: iedereen kan zomaar coach worden) maar dat doet niets af aan haar kennis van zaken. Dat gegeven staat echter in schril contrast met de media-aandacht (zoals bijvoorbeeld dit bericht) waarmee de beroepsgroep de afgelopen tijd te maken krijgt. Die doet, om even te chargeren, geloven dat een nieuwe influx aan coaches in het wilde weg aanmoddert, en in ieder geval geen studie van het vak heeft gemaakt.

Je zou kunnen zeggen dat nieuwe coaches simpelweg een dienst leveren aan een groeiende vraag uit de markt

Een verklaring voor die discrepantie kunnen we op meerdere plaatsen zoeken. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: een universiteitsdiploma maakt je nog geen goede coach – de mensen waar we in de media over horen zijn misschien goed opgeleid, maar geven toch slecht advies. Of je zou de mediaberichten gewoon niet kunnen geloven, en zeggen dat die nieuwbakken coaches helemaal niet zo slecht zijn, en simpelweg een dienst leveren aan een groeiende vraag uit de markt.

Kleine discrapantie

Een veel waarschijnlijker antwoord zit hem echter in de demografie van respondenten uit het onderzoek: daaruit blijkt dat slechts 17% van de mensen die de vragenlijst invulden korter dan drie jaar in het vak zitten. En dat terwijl het coachingsvak op dit moment booming is – in de afgelopen 10 jaar groeide de professie met 250%. 

Voor een representatief beeld moeten we meer weten over nieuwe coaches

Om een representatief beeld van het opleidingsniveau van coaches te krijgen, moeten we kortom meer horen van die ‘nieuwe’ coaches. Zijn die ook allemaal naar de universiteit geweest? Berichten uit de media doen in ieder geval vermoeden van niet… Tot daar meer over duidelijk is, is het voor hulpzoekers kortom zaak om zich bij door Nobco of Noloc gecertificeerde coaches te melden – iets dat ze overigens ook steeds vaker doen. Zo weten ze immers zeker dat ze met een coach met een gedegen opleiding te maken hebben.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*