fbpx

Gemeenten staan te springen om nieuwe werknemers

Nederland telt 350 gemeenten. Samen zijn ze momenteel goed voor zes en een half duizend openstaande vacatures. Dat is een record. En ook andere sectoren komen werknemers te kort.

Joost de Ruiter on juni 02, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Gemeenten staan te springen om nieuwe werknemers

Nederlandse gemeenten hadden nog nooit zoveel openstaande vacatures als op dit moment. Dat blijkt uit de vacaturemonitor van het A&O Fonds Gemeenten. Bij de ruim 350 gemeenten die ons land telt, staan er nu – in het eerste kwartaal van 2021 – 6.427 vacatures open.

Record

Om te schetsen hoe hoog dat aantal precies is, is het leuk om de cijfers te vergelijken met die van het jaar ervoor. Het aantal openstaande vacatures bij gemeenten op dit moment is namelijk 38% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Ten opzichte van het oude record, dat in het vierde kwartaal van 2020 werd gevestigd, is het aantal openstaande vacatures met 29% gestegen.

Niet de enige

De gemeenten zijn momenteel niet de enige vacaturefabrieken. Ook andere sectoren en werkvelden op de Nederlandse arbeidsmarkt staan om nieuwe werknemers te springen, schrijft recruitersplatform Werf&.

De gemeenten zijn momenteel niet de enige vacaturefabrieken

Zo moet bijvoorbeeld defensie schepen aan de kant houden omdat er niet genoeg militairen zijn om ze te bemannen. En de sector die de energietransitie in Nederland mogelijk moet maken, bijvoorbeeld door zonnepanelen en windturbines te installeren, komt volgens onderzoeksbureau Ecorys 23.000 tot 28.000 mensen te kort.

Hoveniers

Dan zijn er nog het probleem van de tuinmannen en vrouwen. In de afgelopen 5 jaar nam het aantal hoveniersbedrijven namelijk met 30% toe, terwijl het aantal vakmensen in die sector rond hetzelfde aantal bleef schommelen.

De Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners hoopt dat zij-instromers het probleem komen oplossen, jonge mensen zijn voor het werk namelijk nauwelijks te porren. Er is nog altijd een te kort aan zo’n 500 mensen in de sector.

Welkom nieuws

De grote vraag naar mensen in deze sectoren is welkom nieuws voor mensen die nog zoeken naar een baan. Afgelopen week publiceerde het CBS namelijk cijfers waaruit blijkt dat het ‘onbenut arbeidspotentieel’ voor het eerst in 5 jaar weer steeg. Dat betekent dat er meer werkloze mensen actief op zoek zijn naar een baan, en dat ook parttimers en deeltijdwerkers graag meer uren willen draaien.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*