fbpx

Drie concrete tips om de sfeer op je werkvloer te verbeteren

Als je werknemers blij zijn, blijven ze bij je. Wel zo fijn, want op deze bizar krappe arbeidsmarkt is een vacature uitschrijven het laatste waar je zin in hebt.

Joost de Ruiter on mei 18, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Drie concrete tips om de sfeer op je werkvloer te verbeteren

De arbeidsmarkt van nu is een genadeloze plek voor werkgevers met een vacature: het aanbod aan kandidaten kan bijna niet kleiner zijn. Slim dus, om ervoor te zorgen dat jouw organisatie voorlopig geen vacatures hoeft uit te schrijven.

Houd (of maak) jij je werkgevers zó tevreden dat ze nooit meer bij je weg willen? Dan is de kans klein dat jij op korte termijn aan een sollicitatietafel zit! Maar hoe doe je dat, een team vol blije mensen creëren?  Wij hebben drie concrete tips!

Tip 1: Stop met het verwaarlozen van je teamleider

Toevalligheden, CEO’s en collega’s spelen weliswaar een rol in het werkplezier van jouw werknemers, maar niemand heeft zo’n grote impact als hun teamleider. Dat schreef leiderschapsexpert Ben Tiggelaar begin april in zijn NRC-column. Slechte zaak dus, beargumenteert hij, dat we de laatste jaren onze teamleiders hebben verwaarloosd.

Niemand heeft zo’n grote invloed op je werkplezier als je teamleider

Teamleiders, weet Tiggelaar, zijn nu vaak mensen die een promotie verdienen, en mensen die een beetje extrovert zijn. En dat terwijl een goede teamleider in de eerste plaats oprechte interesse heeft in manieren om het beste uit een individu halen.

Dus: wil jij de sfeer op je werkvloer verbeteren? Stop dan met het verwaarlozen van de teamleidersfunctie. Volgens Tiggelaar doe je dat door de positie aan iemand met specifiek talent ervoor te geven – en dus niet aan iemand die goed is in het werk dat-ie nu doet.

Verder is het belangrijk dat je teams klein en overzichtelijk houdt, zodat je teamleider aan al zijn teamleden persoonlijke aandacht kan geven. En dat geld dat je nu in de ontwikkeling voor hogere managementlagen steekt? Investeer dat in de ontwikkeling van lagere managers!

Tot slot doe Tiggelaar een oproep om je teamleiders de tijd en ruimte te geven om het over betrokkenheid, vitaliteit en werkgeluk te hebben. Nu worden die onderwerpen volgens hem alleen besproken wanneer er ‘tijd over is’ – en daarvoor zijn ze echt te belangrijk.

Tip 2: Sleutel aan de context, niet aan het individu

Als er iets misgaat op de werkvloer, bijvoorbeeld omdat een of twee werknemers niet goed functioneren, zijn werkgevers snel geneigd om met de werknemers in kwestie om tafel te gaan.

Slecht idee, vinden organisatie- en leiderschapsconsultants Margot van Sorge en Floortje van Vuuren. Want ga je die slecht functionerende werknemers micromanagen? Grote kans dat ze zich dan op de huid gezeten voelen – daarvan gaan ze natuurlijk niet beter werken!

Ga je slecht functionerende werknemers micromanagen? Dan voelen ze zich op hun huid gezeten

Wat je wel kunt doen? De context waarin die werknemers werken veranderen. Zijn ze bijvoorbeeld niet productief omdat ze veel reistijd hebben? Laat ze zo nu en dan eens thuiswerken! En zijn ze vanwege een privésituatie snel van hun werk afgeleid? Onderzoek dan of je een kleine ingreep kunt doen waardoor ze beide werelden wél kunnen combineren.

Cruciaal in het veranderen van de context op je werkvloer is dat je flexibel bent, volgens Van Sorge en Van Vuuren. En zorg ervoor dat je het niet te groot of te lastig maakt – een kleine ingreep kan een groot verschil maken.

Meer ontdekken over de effecten van context op de werkvloer? Kom dan naar het gratis webinar van de leiderschapsconsultants dat LoopbaanPro op 25 mei om 12 uur organiseert. Via deze link kun je je meteen inschrijven.

Tip 3: Check zo nu en dan of iedereen op z’n plaats zit

De meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat jouw werknemers blij zijn, is door periodiek te checken of iedereen nog op z’n plaats zit. Dat doe je heel simpel door af en toe een loopbaangesprek met ze te voeren. Ben jij zelf geen loopbaanprofessional? Dan is het belangrijk dat je een professional in de arm neemt voor deze gesprekken.

Het is belangrijk dat je een professional in de arm neemt voor loopbaangesprekken

Wellicht ten overvloede: tijdens een loopbaangesprek ontdek je wat jouw werknemers leuk vinden in hun werk, maar ook welke componenten ze missen, en welke componenten ze juist tegenstaat.

Volgens recent Belgisch onderzoek verandert de helft van de werknemers die een intern loopbaantraject volgen van rol – iets dat overigens ook op detailniveau kan gebeuren. Doordat deze werknemers hernieuwd werkgeluk vinden, is de kans groot dat je ze als werknemer kunt behouden.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*