fbpx

Dit zijn de 5 geboden voor de professionele loopbaancoach

Ieder jaar groeit het Nederlandse coachingsgilde met 5000 nieuwkomers. Maar aan welke kwaliteitseisen moeten zij voldoen? Wij maakten de 5 geboden voor loopbaanbegeleiders, geïnspireerd door een lijstje van Nobco.

Joost de Ruiter on september 22, 2022 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit zijn de 5 geboden voor de professionele loopbaancoach

Het aantal coaches in Nederland blijft maar toenemen: ieder jaar komen er zo’n 5000 bij. En alhoewel dat op zichzelf mooi nieuws is – wij gunnen tenslotte zoveel mogelijk mensen een adequate begeleiding – kleven er ook risico’s aan die groei. Ga maar na: de huidige wildgroei aan coaches kan vervelende gevolgen hebben voor de kwaliteit van ons vak.

Lijstje van Nobco en het ICF

Nobco, de beroepsorganisatie voor coaches van alle smaken in Nederland, zette eerder dit jaar 5 zaken op een rij waar een professionele coach in ieder geval aan moet voldoen. Dat deed ze in samenwerking met de Nederlandse vertegenwoordiging van de International Coaching Federation – ook wel het ICF.

Voor loopbaancoaches is die lijst natuurlijk ook relevant

Voor loopbaancoaches is die lijst natuurlijk ook relevant. Wij namen hem daarom goed door, en vertaalden hem naar de 5 geboden voor de loopbaancoach.

1.   Gij zult van tevoren een doel afspreken

Iedereen kan een gesprek aangaan, maar voor je cliënt is het wel zo fijn wanneer jullie coachingssessies een doel hebben. Daarom moet een professionele coach volgens het Nobco werken met een zogeheten coachovereenkomst. Dat is een document waarin je van tevoren zwart-op-wit met je cliënt afspreekt naar welk doel jullie toewerken. Op die manier weet je coachee waarom hij jou bezoekt, en kunnen jullie na afloop van het traject evalueren of de interventie succesvol is geweest.

2.   Gij zult een fijne relatie me de coachee onderhouden

Een coachee kan pas aan zijn of haar loopbaan werken, als hij zich op z’n gemak voelt in jouw praktijk. Daarom is het belangrijk dat jij als coach niet alleen je best doet om je cliënt van goed advies te voorzien: je moet er ook voor zorgen dat jullie een goede relatie hebben. Als begeleider dien je ervan op de hoogte te zijn dat, in jouw rol als gespreksleider, de verantwoordelijkheid voor het vormen van die relatie bij jou ligt.

3.   Gij zult de coachee zelf inzichten geven

Een goed coachingstraject is geen eenrichtingsverkeer. Vertel je met de beste bedoelingen steeds wat je cliënt moet doen, en doet hij of zij dat braaf? Dan vindt je coachee misschien kortstondig succes op de banenmarkt, maar dat succes is niet duurzaam. Want is jullie traject afgelopen? Dan kan hij of zij het ‘kunstje’ niet herhalen.

Geef je jouw coachee geen eigen inzicht, dan is jullie traject niet duurzaam

Een goede coach dient daarom ten alle tijden ervoor te zorgen dat zijn coachee zelf eigenaar wordt van zijn loopbaantraject. Als coach bereik je dat door je cliënt inzichten te geven in zijn ontwikkeling, en hem te stimuleren zelf met suggesties voor vervolgstappen te komen.

4.   Gij zult in uzelf investeren

Als loopbaancoach druk je jouw cliënten continu op het hart zichzelf te ontwikkelen. ‘Doe eens een cursus’ of ‘vraag iemand of je een dagje met hem mee mag lopen’, hoor je jezelf regelmatig zeggen. Het vierde gebod uit deze lijst stelt: practice what you preach! In andere woorden: zorg dat je zelf ook regelmatig op cursus gaat om over je eigen vak te leren. Immers: alleen zo kom jij goed beslagen ten ijs bij de begeleiding van je coachee.

Bovendien kan het geen kwaad om door middel van zelfreflectie, intervisie en supervisie je eigen werk zo nu en dan te controleren. En tot slot: in jezelf investeren betekent ook dat je gecertificeerd bent. Als loopbaancoach kun je die certificering regelen bij beroepsvereniging Noloc.

5.   Gij zult aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie

Het laatste gebod is heel simpel: zorg ervoor dat je ingeschreven staat bij een beroepsorganisatie. Voor loopbaancoaches is Noloc de meest voor de hand liggende partij om dat te regelen. Waarom ingeschreven staan belangrijk is? Omdat op die manier een potentiële cliënt onafhankelijk jouw staat van dienst kan controleren!

Door ingeschreven te staan, kan een potentiële cliënt onafhankelijk jouw staat van dienst controleren

Noloc-leden dienen namelijk aan een ethische code te voldoen, en hun coachees kunnen bij Noloc een klacht indienen als hun coach op dat gebied verstek laat gaan. In andere woorden: door jouw aansluiting bij een beroepsorganisatie, ben je een betrouwbare coach.

Verder lezen

De Nobco-lijst waar wij ons in dit stuk door lieten inspireren, is onderdeel van een whitepaper waaruit blijkt dat coaching maatschappelijk relevant is. Wil je dat hele rapport lezen? Download het dan via deze link.

Nobco is overigens niet de enige partij die zich inzet voor kwaliteitsbewaking in de coachingssector. LoopbaanPro doet dat ook. Zo organiseren wij later dit jaar de LoopbaanPro Awards. Daarin zetten we de beste loopbaancoach, het beste loopbaanteam en het beste loopbaanproject van afgelopen jaar in het zonnetje, via de links hiervoor kun jij jouw favoriet in elke categorie voor een Award nomineren. LoopbaanPro hoopt met de Awards het goede voorbeeld in de schijnwerpers te zetten, en de sector ermee te inspireren om naar een (nog) hoger niveau te groeien.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*