fbpx

Dit moet jij weten over de veranderingen bij Google for Jobs

Google for Jobs, de vacature-aggregator van de niemand onbekende zoekmachine, gaat op de schop. Als jij werkzoekers begeleidt, moet je dit over de aanstaande veranderingen weten.

Joost de Ruiter on juli 28, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit moet jij weten over de veranderingen bij Google for Jobs

Zoek je iets op het internet? Dan is Google je beste vriend. Maar ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan liet je Google for Jobs de afgelopen maanden liever links liggen. Vacatures van kwaliteit lagen er verstopt onder een berg van “scammy and spammy job posts”, zoals Google ze zelf noemde.

Daar komt nu verandering in. Per 1 oktober zijn de vacatures die je cliënt via de tool vindt namelijk aanzienlijk betrouwbaarder, belooft Google for Jobs. De developers van het platform zeggen bovendien toe dat de tool makkelijker te gebruiken wordt. Als kers op de taart krijgen vacatures die je via Google for Jobs opspoort een ‘solliciteer direct’-knop.

Vacatures van kwaliteit lagen er verstopt onder een berg van “scammy and spammy job posts”

Direct solliciteren vooral interessant voor Google

Die laatste ingreep moet vooral resultaat opleveren voor Google zelf. De techgigant uit Californië wil namelijk dat meer mensen een sollicitatie via zijn platform afronden; de ‘solliciteer direct’-knop moet daarvoor zorgen. Klik je als werkzoeker op die knop, dan ben je slechts één stap – bijvoorbeeld het invullen van een formulier – verwijderd van het voltooien van je sollicitatie. Of je kan de sollicitatie direct voltooien, gewoon vanaf het platform zelf. De onderstaande afbeelding – Google stuurde hem in zijn persbericht mee – illustreert dat.

Werkgevers, uitzendbureaus en job boards die de knop aan hun vacatures willen toevoegen, moeten kortom garanderen dat solliciteren met één klik op de knop kan. Moet een werkzoeker meer dan één pagina bezoeken om jouw vacature te vervullen, dan komt je vacature niet in aanmerking voor de button.

Voor serieuze werkzoekers is de knop niet zo belangrijk. De beste banen verschuilen zich immers niet vaak achter de vacatures waar je met één klik op kunt solliciteren.

Werkzoekers hebben baat bij de schoonmaakbeurt

Waar werkzoekers wel baat bij hebben, is Google’s belofte om het platform op te schonen. Zo gaat Google bijvoorbeeld beter zijn best doen om nepvacatures – het officiële statement heeft het over ‘spammy’ en ‘scammy’ vacatures – van het platform te weren. Vacatures die al zijn ingevuld worden per 1 oktober ook actief van het platform verwijderd, net als de mogelijkheid om oude vacatures als nieuw te verkopen. De genoemde maatregelen zorgen ervoor dat jouw cliënt zeker weet dat de vacature waarop hij reageert echt en recent is.

Waar werkzoekers wel baat bij hebben, is Google’s belofte om het platform op te schonen

Dan is er nog de gebruikersvriendelijkheid van het platform. Om die te verbeteren, gaat Google vacatures schrappen die lastig toegankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat de website van de werkgever onduidelijk is. Voor je cliënt betekent dat dat-ie minder hoeft rond te klikken om bij een interessante vacature te komen.

De veranderingen die Google for Jobs nu doorvoert vallen in de categorie ‘beter laat dan nooit’. Vooral de onzinvacatures die je tot nu toe bij bijna iedere zoekopdracht aantrof, maakte de tool haast onbruikbaar.

Problemen exemplarisch voor een stroeve start

Die problemen waren exemplarisch voor de stroeve start van Google for Jobs in Nederland, waar de tool in augustus van het vorige jaar werd gelanceerd. We waren het negende land in Europa dat van het platform gebruik kon maken. In Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika bestaat het platform al langer.

Die problemen waren exemplarisch voor de stroeve start van Google for Jobs in Nederland

Wat de zaken verder compliceerde, is dat Google for Jobs in Europa niet bepaald met open armen werd ontvangen. Zodra het voet aan wal zette, begon de EU een antitrustzaak tegen het platform, omdat het zowel de rol van een speler als een scheidsrechter op de Europese vacaturemarkt zou vervullen.

Hoe nu verder?

Hoe die zaak uitpakt laat op zicht wachten: antitrustonderzoeken van de EU zijn niet bepaald spoedprocedures. De nieuwe veranderingen op het platform zullen er hoe dan ook weinig verandering in brengen.

Wel is de hoop dat Google for Jobs na 1 oktober een rol van betekenis kan vervullen in de zoektocht naar een baan van jouw cliënt.

 

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*