fbpx

Dit kompas weet welk IT-beroep bij jouw cliënt past

Met het IT-Kompas, een tool die persoonlijkheden matcht op werk in de IT-sector, gaat jouw cliënt vertrouwd op loopbaanreis.

Joost de Ruiter on januari 10, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit kompas weet welk IT-beroep bij jouw cliënt past

De IT-sector is krap, en dus is de kans op werk erin groot. Heeft jouw cliënt aanleg voor het vakgebied? Dan is het dus eigenlijk een no-brainer: jullie gaan je samen oriënteren op wat hij of zij kan doen in het veld. Dat de IT-wereld veel verschillende disciplines heeft, en je daardoor al snel door de bomen het bos niet meer ziet, hoeft daarbij geen obstakel meer te zijn. Daar zorgt het nieuwe IT-Kompas van de Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt voor.

Zo werkt het kompas

Op het kompas – een PDF met een gezellig maritiem thema – zie je namelijk precies welke IT-beroepen bij jouw cliënt passen. Is hij of zij bijvoorbeeld een doener en een extrovert? Dan vindt-ie IT-werk dat op zijn persoonlijkheid aansluit in het noordwestelijke kwadrant van het kompas. Introverte denkers zien hun mogelijkheden daarentegen in het zuidoosten van het instrument. Logischerwijs moeten introverte doeners naar hun opties op zoek in het zuidwesten, en worden extroverte denkers verwezen naar het noordoosten. De draad kwijtgeraakt? Bekijk dan onderstaande foto, waarin het concept visueel wordt gemaakt.

Introverte denkers zien hun mogelijkheden bijvoorbeeld in het zuidoosten van het instrument

Wat opvalt is overigens dat extroverte denkers verreweg de meeste opties hebben. Zo kunnen ze onder andere als Customer Relationship Manager, Digital Marketeer en DevOps Engineer aan de slag. Ook voor introverte doeners zijn volgens het kompas meerdere rollen weggelegd, waaronder in de Software Development en als Network Engineer. Extraverte doeners en introverte denkers krijgen daarentegen beiden slechts één optie die volledig in hun kwadrant staat. Voor de eerstgenoemde groep is dat een rol als Digital Design-professional, laatstgenoemden kunnen in de Cyber Security aan het werk.

Meteen aan werkgever gekoppeld

Heeft jouw cliënt op basis van het kompas richting aan zijn IT-toekomst gegeven? Dan suggereert het instrument ook meteen een instapberoep (zie onderstaande afbeelding), én een passende werkgever waar hij of zij terecht kan.

Het kompas suggereert ook een instapberoep

De werkgevers die het document noemt – dat zijn overigens ITvitae, DAAT, Techgrounds en BEE-Ideas – hebben stuk voor stuk trajecten voor kandidaten met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo specialiseert de één zich in werknemers met autisme of hoogbegaafdheid, terwijl de andere belooft niet naar de achtergrond of het cv van kandidaten te kijken.

Loopbaancoaches met cliënten die interesse hebben in een IT-baan, worden in het document opgeroepen om contact op te nemen met één van de genoemde werkgevers. Levert dat contact onverhoopt geen resultaat op? Dan is het de moeite waard om ook bij het Leerwerkloket van jouw regio aan te kloppen, weet de Programmaraad.

Over de programmaraad

Dan nog even over die Programmaraad Regionale Arbeidsmarkt – de initiatiefnemer van het IT-Kompas, dus. De organisatie is een samenwerkingsverband van partijen die actief zijn in het Sociaal Domein – denk daarbij bijvoorbeeld aan het UWV, en aan de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. De club maakt zich dagelijks hard voor een arbeidsmarkt waarop iedereen kansen krijgt: in dat kader publiceerde de organisatie ook deze tool.

Verder lezen

Benieuwd of het IT-Kompas jouw cliënten kan helpen bij het bepalen van een volgende loopbaanstap? Dan vind je hier nogmaals de link naar het instrument. De Programmaraad organiseerde eind vorig jaar bovendien een webinar over de tool – die kun je hier terugzien.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*