fbpx

Dit is een goed moment voor een carrièreswitch, laat nieuwe data-analyse zien

Bijna 4 op de 10 werklozen vond in augustus nieuw werk, terwijl slechts 1,2% van de werkenden op straat kwam te staan. Tel daar een derde datapunt bij op, en je weet dat een nieuwe werkvindkans-indicator momenteel op een zeer positieve 124,1 staat.

Joost de Ruiter on oktober 24, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is een goed moment voor een carrièreswitch, laat nieuwe data-analyse zien

Het is momenteel makkelijk om werk te vinden, én om werk te behouden. Dat laat een recent gelanceerde data-indicator van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group (IG!) zien. De Rotterdamse firma trekt de conclusie op basis van relatief gecompliceerde onderliggende cijfers, waarover later meer. Veel interessanter voor nu is namelijk dat we dankzij de analyse eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing hebben voor een boodschap die menig cliënt van een loopbaanbegeleider graag wil horen: dit is een goed moment voor een carrièreswitch.

Baanvindkans van 124,1

Immers: iets helemaal anders doen met je loopbaan gaat gepaard met risico’s, die verminderd worden op moment dat je grote kans hebt om in je nieuwe veld snel werk te vinden. En dat die kans momenteel groot is – daar laat de nieuwe IG!-indicator geen twijfel over bestaan. De huidige stand is namelijk 124,1, en als de baankansteller boven de 100 komt, is snel aan de bak raken makkelijk. Pas als het cijfer onder de 100 dipt moeten werkzoekers zich zorgen maken – dat is voorlopig kortom niet aan de orde.

Pas als het cijfer onder de 100 dipt moeten werkzoekers zich zorgen maken

Benieuwd hoe de analisten van IG! tot het cijfer komen? Dat begint allemaal met drie datapunten die iets zeggen over arbeidsmarktbewegingen, luidt het antwoord. Die datapunten, die overigens afkomstig zijn van het CBS, vergelijkt Intelligence Group vervolgens met het gemiddelde van de voorgaande drie maanden, om na te gaan of de situatie is verbeterd of verslechterd. Op die manier kan de arbeidsmarktonderzoeker uiteindelijk in een cijfer uitdrukken of werk vinden en behouden nu makkelijker of moeilijker geworden is. Elk datapunt krijgt bovendien een eigen index-score, en het gemiddelde van die drie levert de definitieve conclusie op – dat is dus waar die huidige 124,1 vandaan komt.

Drie datapunten van het CBS

De drie datapunten in kwestie dan. Allereerst kijkt men naar het aantal werklozen dat een baan vond: afgelopen augustus waren dat er 139 duizend. In andere woorden: 39,4% van de werklozen ging weer aan de slag – dat is een flink aandeel. Logisch dus, dat je uit dat cijfer op kunt maken dat nu werk vinden makkelijk is, en dus is het ook logisch dat de IG!-indicator voor dit datapunt ver boven de 100 uitkomt – op 125,8 om precies te zijn.

39,4% van de werklozen ging weer aan de slag

Het tweede datapunt dat de analisten meenemen laat zien hoeveel werkenden werkloos werden. In augustus van dit jaar gold dat slechts voor 1,2% van de mensen – opnieuw een indicator dat werk behouden momenteel eenvoudig is. Dit datapunt leverde derhalve een index-score van 120,7 op. 

Rekenen

Voor het derde datapunt kijken de onderzoekers naar het aantal mensen dat een tijd lang niet tot de beroepsbevolking behoorde, bijvoorbeeld vanwege een reis, studie of mantelzorgschap. Vervolgens vergelijkt men de mensen uit die groep die bij hun herintreding tot de beroepsbevolking meteen aan de bak konden met mensen die niet meteen werk vonden. In augustus was de eerste groep met 196 duizend mensen veel groter dan de tweede, die uit 119 duizend mensen bestond. Je begrijpt inmiddels: dat cijfer is veelbelovend voor werkzoekers, en dus is het niet gek dat de IG!-index hier op het cijfer 125,7 uitkomt. 

De snelle rekenaar heeft in de gaten de drie index-scores ons op een gemiddelde van 124,1 brengt

De snelle rekenaar heeft in de gaten dat het door drieën delen van de som van 125,8, 120,7 en 125,7 ons op een gemiddelde van 124,1 brengt, en dus dat werk vinden op dit moment een eitje zou moeten zijn. Logisch gevolg: die carrièreswitch is momenteel lang niet zo eng is als-ie misschien lijkt.

Verder lezen?

Ben je benieuwd hoe de nieuwe indicator van IG! zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld? Via deze link vind je de grafiek terug in het dashboard van de arbeidsmarktdataspecialist.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*