fbpx

Deze scan laat zien of jouw team de skills voor inclusie-succes heeft

Op LoopbaanPro gaat het vaak over het belang van inclusie, en ook over het belang van skills. Wanneer die twee elkaar in een loopbaan-tool ontmoeten, willen we dat dus even onder je aandacht brengen.

Joost de Ruiter on augustus 16, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze scan laat zien of jouw team de skills voor inclusie-succes heeft

Het zal je niet zijn ontgaan: afgelopen week stond Amsterdam in het teken van Pride. Dat is elk jaar een speciaal evenement, we worden erop aan herinnerd dat de wereld een stukje mooier is als iedereen zichzelf kan zijn, maar terwijl we de kleurrijke boten met veel bombast door de grachten zagen varen, moesten we ook denken aan werkplekken waar inclusie nog niet vanzelfsprekend is. En na wat onderzoekswerk bleek: dat is lang niet altijd vanwege het ontbreken van een diversiteitsstrategie bij een organisatie. Soms ligt het gewoon aan een gebrek aan zogeheten diversiteitsvaardigheden in een team.

Voor inclusie-succes zijn skills nodig

Dat klinkt misschien wat vreemd. Immers: als intern loopbaanprofessional die iets met inclusie wil, denk je niet snel aan skills – daar ben je de rest van de tijd al over aan het peinzen. Acties als het aanpakken van de effecten van onbewuste vooroordelen liggen dan ook veel meer voor de hand. En als dat geen impact heeft, kun je altijd nog diversiteitsquota’s bespreekbaar proberen te maken. 

Als intern loopbaanprofessional die iets met inclusie wil, denk je misschien niet meteen aan skills

Begrijp ons niet verkeerd: dat zijn allebei goede ideeën, die zeker de moeite van het nastreven waard zijn. Maar het is dus óók de moeite waard om te onderzoeken welke diversiteitsvaardigheden je op dit moment in huis hebt. Dat wil zeggen: welke skills hebben de mensen die nú deel uitmaken van je team, om een inclusie-strategie tot een succes te maken. En denk je erover na? Dan is het heel logisch om voor die skills-gerichte aanpak te kiezen. Immers: als je mensen hun diversiteits-vaardigheden onvoldoende hebben ontwikkeld, is het lastiger voor een inclusie-strategie om effect te sorteren.

Scan laat zien welke vaardigheden je in huis hebt

De theorie van hierboven hebben we van Dr. Saniye Çelik, lector aan de Universiteit van Leiden. Zij zag de noodzaak van inclusie-skills op Nederlandse werkvloeren, en sloeg dus de handen ineen met assessment-ontwikkelaar Eelloo. Samen ontwikkelde ze een scan die, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, in kaart brengt in hoeverre iemand de capaciteiten heeft om een inclusieve omgeving te initieren, en zich er vervolgens succesvol in te bewegen. 

De scan laat in vijf aspecten zien in hoeverre jouw mensen klaar zijn om een inclusieve omgeving te creeëren

Met de scan in kwestie, die lekker gewoon ‘Inclusiescan’ heet, ontdek je onder andere of je mensen in staat zijn om ruimte te bieden voor verschillen, en om andermans talenten te appreciëren en te benutten. Laat je hem door jouw teamleden invullen? Dan ontdek je in vijf aspecten (te weten: managen van verschillen, open voor diversiteit, ruimte voor inclusie, samenwerken, en open voor verandering) in hoeverre jouw mensen klaar zijn om een inclusieve omgeving tot een succes te maken. 

Verder lezen?

Benieuwd naar deze skills-gerichte aanpak om diversiteit na te streven? Dan lees je via deze link meer over de Inclusiescan van Eelloo. Niet geïnteresseerd in een productpagina, maar wel in een brochure waarin de theorie achter de scan wordt onderbouwd? Dan moet je hier zijn.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*