Gesprekken tussen iemand met een loopbaanvraagstuk en zijn coach vinden eigenlijk altijd in besloten ruimten plaats. Dat is heel logisch – een cliënt moet er immers van op aan kunnen dat zijn overwegingen niet op straat komen te liggen. Maar begeleiden achter gesloten deuren betekent ook dat niemand van de gesprekken kan leren.
Kijkje in de keuken bij ervaren coach
En dat terwijl de beroepsgroep – zowel loopbaancoaches in spé als ervaren vakmensen – maar wat graag een kijkje in de keuken van hun collega’s willen, ontdekte Japke Ebbinge in haar werk. Ze is sociaal psycholoog, en bovendien coördinator, ontwikkelaar en docent bij de Leergang Loopbaancoaching aan de Hogeschool van Amsterdam.
Dus om de deelnemers van haar leergang, en verder iedereen die geïnteresseerd is, dat kijkje in de keuken te verschaffen, begon ze op 14 maart een driedelige podcastserie: De Loopbaancoach in Actie. Daarin treden echte mensen met echte loopbaanvraagstukken in begeleidingsgesprek. Dat doen ze met ervaren loopbaanpsycholoog en -begeleider Hadassa Kruithof.
“De beroepsgroep wil maar wat graag een kijkje in de keuken van hun collega’s”
Context en uitleg
“De luisteraar ontdekt in een aflevering van de podcast hoe een ervaren loopbaanprofessional te werk gaat”, legt Ebbinge uit. “Je hoort het hele gesprek dat Hadassa met een coachee heeft – in de voice over geef ik context bij wat er tijdens die sessie gebeurt.”
“Na afloop van het gesprek legt Hadassa bovendien haar keuzes uit”, vervolgt Ebbinge. “Zo leer je als luisteraar welke afwegingen een coach maakt: dus waarom ze die ene vraag stelde, en waarom ze eigenlijk voor die ene interventie koos.”
Het doel van de podcastserie? “Die is in ieder geval niet om tegen coaches te zeggen: ‘kijk, zo moet je het doen.’”, legt Ebbinge uit. “We willen gewoon laten zien hoe je in de praktijk, dus tijdens een gesprek, tot bepaalde afwegingen en keuzes kunt komen. Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden.”
Bijzonder lesmateriaal
Ebbinge gelooft dat ze, samen met Kruithof, met deze podcast iets bijzonders te pakken heeft. “Informatie voor loopbaanbegeleiders en coaches is er te over, maar ik ken geen enkel medium dat je als een vlieg op de muur laat meekijken bij een loopbaanbegeleidingsgesprek”, zegt ze.
“Bij het maken van De Loopbaancoach in Actie heb ik me wel laten inspireren, met name door Esther Perel, een Amerikaanse relatietherapeut”, vervolgt Ebbinge. “Perel maakt een podcast waarin ze aan de hand van begeleidingsgesprekken uitlegt hoe ze tot bepaalde interventies komt.”
“Bij het maken van De Loopbaancoach in Actie heb ik me wel laten inspireren, met name door Ester Perel”
Podcast ‘De Loopbaancoach’ bestond al
Ook leuk om te weten, is dat Ebbinges nieuwe audioserie niet op zichzelf staat. De afleveringen met Hadassa Kruithof worden geplaatst op het kanaal van de podcast De Loopbaancoach, die al sinds januari 2020 in de lucht is.
“In De Loopbaancoach bespreek ik in elke aflevering een perspectief op een bepaald facet van loopbaanbegeleiding”, legt Ebbinge uit. “Dat doe ik bijna altijd in een vraaggesprek met een expert.”
“In De Loopbaancoach bespreek ik in elke aflevering een perspectief op een bepaald facet van loopbaanbegeleiding”
“Onderwerpen die we dan bespreken komen vaak uit de psychologie: ik heb bijvoorbeeld afleveringen over Compassion Focussed Therapy (CFT), Acceptence & Commitment Therapy (ACT) en systemisch werken gemaakt.”
Ook maatschappelijke ontwikkelingen komen vaak in de podcast aan bod. Ebbinge: “Zo maakte ik afleveringen over kansenongelijkheid met lector Louise Elffers, en maakte ik met Jolien Dopmeijer een aflevering over haar promotieonderzoek naar studentenwelzijn.”
Begonnen als Q&A
Met haar speciale serie, De Loopbaancoach in Actie, gaat de podcast van Ebbinge technisch gezien zelfs een derde fase in. Want voordat De Loopbaancoach een feit was, maakte ze voor haar leergang al opnames met Daphne Wiersema, docent aan de HvA.
Ebbinge: “Na afloop van Daphnes hoorcolleges deed ik met haar een Q&A. Deze opnames deelde ze met hen in een afgeschermde omgeving. Je zou kunnen zeggen dat dit de pilot was – de voorloper van De Loopbaancoach.
“Je zou kunnen zeggen dat dit de pilot was – de voorloper van De Loopbaancoach”
Ebbinge sluit af met een dankwoord. “De podcast zoals-ie nu is, was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Wilma Kannegieter, onze informatiemanager Onderwijsuitvoering. Bij de HvA deden we al wel webinars, maar podcasts waren nieuw voor ons. Haar hulp was dus heel belangrijk.”
Zelf luisteren?
Benieuwd naar de podcast De Loopbaancoach? Je luistert hem via je favoriete podcast-app, dus bijvoorbeeld via Apple Podcasts of Spotify. Dat geldt natuurlijk ook voor de speciale serie De Loopbaancoach in Actie.
Nog geen favoriete podcast-app? Luister dan naar De Loopbaancoach via de website van de Hogeschool van Amsterdam.