fbpx

Deze 9 arbeidsmarkttrends geven loopbaanprofessionals een kijkje in de toekomst

We hebben geen glazen bol, maar dankzij een rapport van hr-expert Gartner weten we toch hoe de arbeidsmarkt zich de komende tijd ontwikkelt.

Joost de Ruiter on maart 19, 2024 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Deze 9 arbeidsmarkttrends geven loopbaanprofessionals een kijkje in de toekomst

De vierdaagse werkweek gaat nu écht z’n doorbraak beleven, arbeidsmartkvoorwaarden worden steeds creatiever en de opkomst van A.I. zorgt niet voor minder, maar voor meer arbeidsmarktkansen. Dat zijn zomaar wat trends die de in Texas gehuisveste hr-consultant Gartner recentelijk op een rijtje zette, en dat is de moeite van het meelezen waard.

Hulp bij studieschuld als arbeidsvoorwaarde

Het zal niemand verrassen dat aan de kern van veel trends de aanhoudende arbeidsmarktkrapte staat. De Gartner-experts zien de populariteit van de vierdaagse werkweek bijvoorbeeld groeien omdat organisaties ermee talent over de streep denken te krijgen. Voor de creatieve arbeidsmarktvoorwaarden waarover het onderzoek rept geldt hetzelfde: werkgevers zijn volgens Gartner bijvoorbeeld steeds vaker bereid om percentages van studieschuld of huur te betalen, of ze bieden zelfs een verzekering tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Sommige werkgevers bieden zelfs een verzekering tegen de gevolgen van klimaatverandering

Gartner’s voorspelling over de groei aan arbeidsmarktkansen dankzij de opmars van AI voelt wellicht wat tegendraads. De conventionele opvatting is immers dat werk dat een robot kan doen niet door een mens gedaan hoeft te worden, en dat de arbeidsmarkt door zo’n robot dus banen verliest. Het tegenovergestelde is echter waar, zegt Gartner. Allereerst omdat AI op dit moment nog niet veel banen 1-op-1 kan overnemen, en ten tweede omdat bestaande banen een extra dimensie krijgen, doordat werknemers met kunstmatige intelligentie-tools om moeten kunnen gaan. Die extra dimensie levert meer kansen op, lezen we in het rapport.

Het traditionele carrièrepad sterft uit

Andere trends die het onderzoek noemt lopen we in sneltreinvaart door. Zo lezen we dat de vraag naar de skill ‘conflicten oplossen’ enorm gaat groeien – met name voor leidinggevenden. Over skills gesproken: ook in dit rapport wordt weer voorspelt dat de skills-gerichte arbeidsmarkt de vraag naar diploma’s en ervaring langzaamaan gaat wegvagen. Ook leuk: het traditionele carrièrepad is aan het uitsterven. Mensen willen niet langer steeds een stapje hogerop qua status en salaris, maar gaan halverwege hun loopbaan liever iets totaal anders doen.

Mensen willen niet langer steeds een stapje hogerop, maar gaan liever iets totaal anders doen

Tegen het eind van het rapport lezen we dat organisaties die afgelopen jaar AI-initiatieven doorvoerden de komende tijd van een koude kermis thuiskomen. Het verschil tussen wat de arbeidsmarkt van kunstmatige intelligentie had verwacht en de realiteit is simpelweg te groot. Tot slot voorspelt Gartner dat diversiteitsprogramma’s op hr-afdelingen zich zullen blijven ontwikkelen, ondanks het ontstaan van enig maatschappelijk tegengas. 

Verder lezen?

In veel meer detail over de 9 trends die Gartner beschrijft lezen? Het kan via dit artikel op de website van Harvard Business Review.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*