fbpx

De interne vacature zat in 2023 in de lift

De populairste route naar nieuw werk loopt nog altijd via vacaturesites, en toch nam het aantal gebruikers ervan dit jaar af. Hetzelfde gold voor bijna alle andere baan-oriëntatiekanalen – de interne vacature won als enige aan populariteit in 2023.

Joost de Ruiter on december 14, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De interne vacature zat in 2023 in de lift

Baanzoekers waren in 2023 vaker dan in 2022 geïnteresseerd in vacatures bij hun huidige werkgever. Op zichzelf is die groei niet opzienbarend – het gaat slechts om een enkel procent – maar in de juiste context doet hij wenkbrauwen toch fronzen. Het baan-oriëntatiekanaal ‘interne vacature’ was afgelopen jaar namelijk het enige dat in de lift zat: ieder ander kanaal werd in 2023 minder gebruikt. Dat blijkt uit eindejaarscijfers van Intelligence Group over het baanzoekgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking.

Arbeidsmarktkrapte is oorzaak

De populariteitsgroei van de interne vacature is duidelijk een trend. Waar in 2021 nog 19% van de werkzoekers met een baan het vacature-aanbod van de eigen werkgever overwoog, klom dat cijfer in het jaar erop naar 21%. Nu gaat het dus om 22%. Het is waarschijnlijk dat de groei wijst op het succes van interne mobiliteit-strategieën, waar in het bedrijfsleven recentelijk veel aandacht voor is. Organisaties die het op een historisch krappe arbeidsmarkt lastig vinden om vacatures extern op te vullen, hopen dankzij een verbeterde interne mobiliteit talent te behouden. Mensen die blijven hoef je niet te vervangen, is de simpele gedachte daarachter.

Mensen die blijven hoef je niet te vervangen

Arbeidsmarktkrapte is verder ook debet aan de dalende populariteit van de overige baan-oriëntatiekanalen. Vanwege personeelsschaarste kunnen mensen die nieuw werk willen dat moeiteloos vinden, waardoor ze meer baanzoekkanalen simpelweg niet nodig hebben. Vandaar dat de populariteit van vacaturesites, nog altijd het meest gebruikte oriëntatiekanaal, dit jaar met 4% daalde. In 2022 werden de sites nog door 56% van de werkende werkzoekers geraadpleegd, terwijl in 2023 52% van hen dat deed. Op dezelfde manier daalde het gebruik van kanalen als het persoonlijke netwerk, de open sollicitatie en uitzendbureaus met 2%, terwijl sociale media, cv-databanken en zoekmachines te maken kregen met een daling van 1%.

Zelfde cijfers onder succesvolle sollicitanten

Werkzoekers die afgelopen jaar interne vacatures raadpleegden, deden dat met goede reden – het kanaal leverde namelijk succes op. Dat blijkt uit cijfers over werkzoekers die afgelopen jaar niet alleen iets nieuws zochten, maar ook daadwerkelijk iets nieuws vonden. Van hen keek 24% in 2023 naar interne vacatures, terwijl in 2022 nog 23% dat deed. In 2021 nam 22% van de succesvolle werkzoekers vacatures van de eigen werkgever in ogenschouw. Lang verhaal kort: onder succesvolle sollicitanten groeit de interesse in de interne vacature óók.

Van de succesvolle werkzoekers keek 24% in 2023 naar interne vacatures

Wat verder opvalt is dat onder succesvolle werkzoekers de krimp van de overige oriëntatiekanalen minder groot is. Zo nam het aantal bezoekers van vacaturesites onder de groep die nieuw werk vond dit jaar slechts met 1% af – dat is aanzienlijk kleiner dan de krimp van 4% onder werkende werkzoekers in het algemeen. En alhoewel onder de eerstgenoemde groep op de interne vacature na geen enkel oriëntatiekanaal groeide, bleef een aantal kanalen in gebruikerspercentages wel gelijk. Zo werd de open sollicitatie in 2023 net als in 2022 door 33% van de succesvolle sollicitanten gehanteerd, terwijl een goede online vindbaarheid dit jaar net als in het jaar ervoor op een gebruikerspercentage van 23% bleef steken.

Verder lezen?

Benieuwd naar meer cijfers over oriëntatiekanalen in de zoektocht naar nieuw werk? Ga dan naar intelligence-group.nl/nl/arbeidsmarkt-in-cijfers.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*