fbpx

De coping-stijl van jouw cliënt is veelzeggend (en dankzij deze tool ontdek je hem)

Gericht aan loopbaanproblematiek werken, onderzoeken of een cliënt geschikt is voor die nieuwe baan, of iemand simpelweg grip op zijn gedrag geven? Je doet het met inzicht in coping-stijlen, dat je dankzij deze nieuwe tool krijgt.

Joost de Ruiter on mei 12, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De coping-stijl van jouw cliënt is veelzeggend (en dankzij deze tool ontdek je hem)

Wat doe je als het even tegenzit? Dus bijvoorbeeld: als je na een lang sollicitatieproces toch niet die baan gekregen hebt. Blijf je wekenlang piekeren over wat je tijdens dat gesprek beter had kunnen doen? Of zet je je leed in contrast met ergere scenario’s (je hebt die baan misschien niet veroverd, maar je bent wel lekker ver in het proces gekomen)? De manier waarop je met tegenslag omgaat, heet in psychologen-taal ‘coping’. En zoals uit de voorbeelden van zojuist al bleek: coping-stijlen zijn er te over. Dankzij een nieuw instrument van LDC ontdek je als loopbaanprofessional welke coping-stijl jouw cliënt hanteert.

Kennis over coping-stijl heeft drie toepassingen

Belangrijke materie om te weten, lezen we op de website van de ontwikkelaar. Kennis over coping-stijlen heeft volgens LDC namelijk maar liefst drie toepassingen. Allereerst geeft het inzicht in blinde vlekken en tegenstrijdigheden van een coachee. Ontdek je dat hij of zij op een ongezonde of onhandige manier met tegenslagen omgaat? Dan weet je meteen aan welke punten jullie kunnen werken, zodat die problematiek hem in de toekomst niet meer in de weg zal staan.

Coping-stijlen zeggen veel over blinde vlekken en tegenstrijdigheden van een coachee

Kennis over iemands coping-stijlen heeft ten tweede een voorspellende waarde. Dus: heeft een cliënt zijn oog op een bepaalde functie laten vallen, maar ben je benieuwd of hij om kan gaan met de druk die bij die baan hoort? Door te ontdekken hoe hij met tegenslag omgaat, kom je erachter. Tot slot is het voor een coachee zélf fijn om te weten welke coping-stijlen hij gebruikt. Ga maar na: als jij weet hoe je van nature met tegenslag omgaat, herken je de bronnen van je emoties bij de eerstvolgende keer dat iets in je leven spaakloopt. En als je weet waar je emoties vandaan komen, worden ze ook een stuk dragelijker.

Enquête Cope2Work

Het nieuwe LDC-instrument dat inzicht geeft in coping-stijlen, heet Cope2Work – in essentie is het een vragenlijst die een coachee kan invullen. Heeft hij de enquête, die overigens uit elf categorieën bestaat, eenmaal doorlopen? Dan wordt duidelijk hoe hij reageert op tegenvallers. Dat kan een eenduidig antwoord opleveren, maar een mix van meerdere stijlen behoort ook tot de mogelijkheden.

Iemand kan een eenduidige coping-stijl hebben, maar een mix van meerdere stijlen kan ook

LDC laat in de productomschrijving van Cope2Work weten dat de elfde categorie, die onderzoekt welke rol religie in iemands coping-stijl speelt, kan worden overgeslagen. De simpele reden daarvoor: niet iedereen is gelovig.

Meer lezen?

Benieuwd of de nieuwe LDC-tool in jouw gereedschapskist thuishoort? Via deze link vraag je een proefperiode aan: je kunt het instrument dan gratis uitproberen. Als je eerst meer wilt weten over coping-stijlen, schrijf je je hier in voor het gratis te bezoeken webinar dat Sjoerd Dingemanse op 6 juni aanstaande over het onderwerp geeft – hij is auteur van de Cope2Work-vragenlijst. Dingemanse schreef bovendien een artikel over de tool: dat vind je hier.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*