fbpx

De anti-digital nomad is bezig aan een (bescheiden) opmars

De groep Nederlanders die nooit maar dan ook nooit in den vreemde wil werken neemt toe. Dat ligt vooral aan de vergrijzing: 50-plussers zijn behoorlijk honkvast en groeien in aantal.

Joost de Ruiter on februari 06, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
De anti-digital nomad is bezig aan een (bescheiden) opmars

Werken in het buitenland? Voor de helft van de Nederlanders was dat in 2019 nog onbespreekbaar. Je zou denken: sinds die tijd zal dat veranderd zijn – we zijn tenslotte allemaal vanuit huis gaan werken en dat huis kan ook in Spanje staan. En je hebt gelijk: het cijfer is inderdaad anders nu. Maar het is niet veranderd in de richting die je had verwacht. Inmiddels zegt namelijk 54% nooit naar het buitenland te willen voor een baan. En dus leert een snelle rekensom: de groep gegarandeerde thuisblijvers is met 4% gegroeid!

Vooral ouderen blijven liever in Nederland

Onderzoekers van Intelligence Group – die partij publiceerde de cijfers uit 2019 en 2022 waar je in de eerste alinea over las – heeft een uitleg voor die groei. Die luidt: vergrijzing – en de vork zit als volgt in de steel: 50-plussers staan, zo valt te verwachten, gemiddeld een stuk minder hard te springen om een internationale carrièrekans dan hun jongere collega’s. En aangezien we steeds meer mensen van de eerste groep en steeds minder van de tweede hebben, is het logisch dat het aantal potentiële digital nomads ook is gedaald.

Aangezien we steeds meer 50-plussers hebben, is het logisch dat het aantal potentiële digital nomads is gedaald

Zoomen we in op de statistieken? Dan vinden we staving voor bovenstaande uitleg: het onderzoek toont namelijk aan dat slechts 18% van de 50-plussers een carrière in het buitenland ziet zitten. Vergelijk dat maar eens met de wanderlust van 30-minners: van hen wil bijna 30% in het buitenland werken. Niets voor niets zit uw 27-jarige verslaggever dit nieuwsbericht in Australië te tikken.

Ook vrouwen en praktisch opgeleiden honkvast

Zijn het dan alleen de ‘oudjes’ die het aantal reislustige professionals naar beneden brengen? Zeker niet, zo blijkt uit het onderzoek. Vrouwen doen ook een duit in het zakje – zij blijven vaker dan mannen liever in eigen land aan de bak. Een andere groep die gemiddeld vaker ‘gewoon’ in ons kikkerland naar werk zoekt zijn praktisch opgeleiden.

Wie tot hier in de tekst gekomen is, heeft misschien het idee gekregen dat geen Nederlander meer de hort op wil voor zijn werk. Maar dat is absoluut niet het geval, laat het onderzoek ook zien. Want 24% van onze landgenoten – dat is dus bijna een kwart van hen – geeft aan juist heel graag over de grens te gaan voor een baan. De redactie van Ik Vertrek kan kortom gerust ademhalen, schreef recruitersplatform Werf& afgelopen maand.

Meer lezen?

Het aantal mensen dat de Nederlandse arbeidsmarkt voor een buitenlandse wil verlaten neemt weliswaar af, maar de omgekeerde route – dat zijn dus buitenlanders die hier aan de slag gaan – wordt steeds populairder. Benieuwd naar de manier waarop onze markt internationaliseert? Kom dan naar het Werf&-congres over het onderwerp op 14 februari. Via deze link vind je meer informatie en bestel je meteen je tickets!

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*