fbpx

Deze gratis tool suggereert nieuw werk voor jouw cliënt

Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen noodgedwongen van sector gewisseld. Hun nieuwe baan vonden ze op basis van hun persoonlijkheid, niet op basis van werkervaring. Baansuggestie, de nieuwe tool van de Nationale Beroepengids, zet die trend nu door. Het adviseert werkzoekers vacatures op basis van hetzelfde.

Joost de Ruiter on juni 21, 2021 Gemiddelde leestijd: 2 min
Deel dit artikel:
Deze gratis tool suggereert nieuw werk voor jouw cliënt

Iedere loopbaancoach wil zijn of haar werkloze cliënt zo snel mogelijk aan een nieuwe baan helpen. Maar wat als jouw coachee zijn oude baan eigenlijk niet leuk vond? Dan moeten jullie samen op zoek naar een nieuwe functie. De nieuwe tool van de Nationale Beroepengids – hij heet Baansuggestie – helpt daarbij.

Eenvoudig idee

Het idee achter de tool is eenvoudig. Je vult allereerst in wat voor soort mens je bent: denk daarbij aan categorieën als ‘baas’, ‘bemiddelaar’ of ‘gever. In de volgende stap geef je aan welke sector jou aanspreekt; je kunt ook 2 sectoren selecteren. In de derde en laatste stap vink je minimaal 4 en maximaal 6 competenties aan. Die lopen uiteen van ‘aanpassingsvermogen’, ‘klantgerichtheid’ en ‘zelfontwikkeling’.

Het idee achter de tool is eenvoudig

Het resultaat dat vervolgens uit de tool rolt, is niet zomaar een baansuggestie. De invuller krijgt namelijk onmiddellijk vacatures te zien voor werk dat bij hem of haar past.

Competenties en persoonlijkheid, niet werkervaring

De vacatures die worden getoond, hebben weinig van doen met de werkervaring van een kandidaat. Immers: die kun je in de tool niet eens invullen. In plaats daarvan kijkt de tool naar je persoonsprofiel en competenties, en doet het op basis daarvan baansuggesties. Als de invuller er voor kiest ook ‘omscholingsvacatures’ te zien, komen er in de tool bovendien banen naar voren waar de werkzoeker in kwestie zelf nog nooit aan had gedacht.

De vacatures die worden getoond, hebben weinig van doen met de werkervaring van een kandidaat

Robert van El, oprichter van de tool, legt uit dat tijdens de coronacrisis veel mensen noodgedwongen van sector zijn gewisseld. “Dat moesten ze doen vanwege de veranderende economie: de horeca lag bijvoorbeeld stil terwijl de gezondheidszorg stond te springen om mensen. Al die baanwisselingen deden ze niet op basis van werkervaring, maar op basis van competenties en persoonlijkheidseigenschappen.”

Een screenshot van de Baansuggestie-tool

Niet alleen competenties

Daarom ontstond bij Van El in oktober 2020 het idee om op basis van competenties baansuggesties te doen. “Maar”, vertelt hij nu, “vanuit onze jarenlange ervaring met personeelswerving vonden wij deze benadering te dun om baanadvies te geven. Als HR-Manager of Recruiter kijk je namelijk naar veel meer zaken dan alleen het diploma en de competenties van een kandidaat. ‘Wie ben je?’ en ‘Wat wil je?’ zijn net zo belangrijk als ‘Wat kan je?’. Vanuit dat idee begonnen wij de ontwikkeling.”

“‘Wie ben je?’ en ‘Wat wil je?’ zijn net zo belangrijk als ‘Wat kan je?’”

Volgens productmanager Peter Koelewijn geeft de tool een antwoord op de vragen waar de hedendaagse werkzoekende mee zit. “Baansuggestie geeft mensen die niet goed weten wat ze kunnen of willen een nieuw perspectief.”

Je vult de Baansuggestie-tool met jouw cliënt of coachee in op www.baansuggestie.nl.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Vista Nova
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*