fbpx

“Bij zingevingsvraagstukken blijkt dat religie van belang is”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft loopbaan- en sollicitatiebegeleider Wim Kooi zijn antwoorden.

Joost de Ruiter on augustus 11, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Bij zingevingsvraagstukken blijkt dat religie van belang is”

Wim Kooi

 

Wat doe je precies?

“Ik heb een achtergrond in de mobiliteit en re-integratie, maar ben nu, inmiddels gepensioneerd, gewoon loopbaancoach. Dat betekent dat ik iedereen die dat wil help met het vinden van een baan. Of eigenlijk: ik help ze een carrière waarvan ze gelukkig worden te ontdekken. Eentje waarin ze perspectief zien voor zichzelf. Of ik dat nu als mobiliteitsmanager, re-integratiespecialist of loopbaancoach doe, maakt me weinig uit. Dat heeft immers niets te doen met wie je tegenover je hebt. Het zegt meer iets over wie je betaalt.”

Wat maakt jouw coachingstijl uniek?

“Door mijn ervaring – ik durf mezelf gerust een nestor in het loopbaanvak te noemen – ben ik in staat om maatwerk te bieden. Ik heb veel problemen voorbij zien komen en voel een goede oplossing dus vaak aan. Gevoel en intuïtie zijn in combinatie met ervaring belangrijk voor mij. In mijn eerste diagnose pas ik vaak de biografische methode toe, dat vind ik een handig instrumentarium. Andere instrumenten, zowel van eigen makelij als van onder andere het LDC, staan tot mijn beschikking om mijn doel te bereiken.”

“Ik durf mezelf gerust een nestor in het loopbaanvak te noemen”

“Ik besteed in mijn praktijk daarnaast graag aandacht aan persoonlijke onderwerpen. Denk daarbij aan hoop, vertrouwen, liefde en angst. Zingevingsvragen krijgen ook veel aandacht. Dat zijn thema’s die me nauw aan het hart liggen: ik integreer dat in mijn werk als loopbaancoach.”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

“Waar zal ik beginnen? Mensen kunnen bekneld zitten in lastige werksettings of financiële sores. Als ik deze mensen kan ondersteunen om hieruit te komen, word ik daar blij van. En dat blijft me dan wel bij, ja.”

“Mensen die op een andere manier vastlopen in hun werk ondersteun ik ook graag. Vooral als bij hen na een periode van scoringsdrang en geld verdienen de vraag ‘waar doe ik het eigenlijk voor?’ ontstaat. Ze willen weten: ‘is dit nu wat het is of is er meer mogelijk?’ In mijn ervaring zitten veel 40’ers met dit vraagstuk.”

“Mensen kunnen bekneld zitten in lastige werksettings of financiële sores”

“Tot slot coach ik graag studenten of pas afgestudeerden die tegen allerlei twijfels aanlopen in hun studie of nieuwe werkkring.” 

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Mensen begeleiden die vastzitten in hun eigen tunnelvisie vind ik lastig. Ze hebben de neiging alles wat fout gaat bij een ander neer te leggen en willen naar niemand luisteren, dus ook niet naar mij.”

“Lastig is ook dat geld een te grote rol speelt. De drempel om een loopbaancoach in de arm te nemen wordt daardoor vaak te hoog. Maar natuurlijk heeft het ook te maken met prioriteiten die mensen zelf stellen.”

En wat vind je het mooist?

“De stralende ogen van iemand die succes behaalt. Oh, en ik werk graag met jongeren. Ik leer zoveel van hen.”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“De economie trekt weer aan, Randstad maakt vette winsten en ik verwacht veel mobiliteit op de arbeidsmarkt. Daarbij zullen zingevingsvraagstukken meer aandacht krijgen, denk ik.”

“Ik wil me toeleggen op een onderzoek naar hoe religie meer geïntegreerd kan worden in mijn vakgebied”

Bij die zingevingsvraagstukken blijkt in mijn ervaring dat religie van belang is. Mensen kunnen er houvast in vinden. Het blijkt een stabiel zingevingssysteem te zijn. Daar ben ik blij mee. Nu ik gepensioneerd ben, wil ik me toeleggen op een onderzoek naar hoe dit thema meer geïntegreerd kan worden in mijn vakgebied. Bijvoorbeeld door te putten uit het eeuwenoude Ignatiaanse gedachtengoed. Of dat van the Charter for Compassion. Genoeg te doen, dus.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*