fbpx

“Na 20 jaar moet je stoppen bij de brandweer – ik ben dan je gids naar nieuw werk”

In de rubriek Onze collega’s zetten we zo nu en dan een loopbaanpro in het zonnetje. Want: wat doen ze precies? Wat is hun stijl en waar denken ze dat onze sector naartoe gaat? Deze week geeft brandweerloopbaancoach Mariska Hidding haar antwoorden.

Joost de Ruiter on september 29, 2021 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
“Na 20 jaar moet je stoppen bij de brandweer – ik ben dan je gids naar nieuw werk”

Mariska Hidding

 

Wat doe je precies?

Ik werk als loopbaancoach voor brandweermensen die een carrièrestap moeten of willen maken. Brandweerman of -vrouw is een zwaar beroep dat veel van je eist: vroeger was je het voor je leven maar tegenwoordig mag je het niet langer dan twintig jaar uitoefenen. Daarna moet je op zoek naar iets nieuws. Ik help mensen bij die zoektocht, ik zie mezelf als een gids voor hen. 

Wat maakt jouw coaching stijl uniek?

Ik ben heel concreet en direct; ik hou niet van zweverige elementen en wollige taal. Brandweermensen zijn praktisch ingesteld – ze hebben een niet lullen maar poetsen-houding. De manier waarop ik werk sluit goed bij hen aan.

“Brandweermensen zijn praktisch ingesteld – ze hebben een niet lullen maar poetsen-houding”

Welk moment uit jouw carrière als loopbaancoach is jou het meest bijgebleven?

Één moment dat me is bijgebleven? Dat heb ik niet. Maar ik vind het altijd interessant om te zien wat voor werk mensen na een traject willen doen. Bij voorkeur blijven brandweermensen bij de veiligheidsregio werken. Functies zoals ambulancechauffeur, forensische opsporing bij de politie of medewerker bij Rijkswaterstaat zijn ook populair.

Soms zit er een verrassing tussen. Ik weet van een brandweerman die zich om laat scholen tot fysiotherapeut. En er bestaat een traject voor brandweermensen om de pabo te gaan doen.

Wat vind je het lastigst aan je vak?

“Brandweermensen moeten zich laten omscholen naar een andere functie, daar is een mbo-diploma voor nodig. Voor zo’n diploma moet je veel praktijkuren maken, maar dat blijkt vaak heel lastig. Ze zitten immers nog in hun laatste jaren bij de brandweer en hebben een privéleven, daar kun je niet een leerwerkplek als chef-kok of automonteur bijnemen.”

“Eigenlijk zou je opleiding tot brandweerman je automatisch een mbo-3- of een mbo-4-diploma moeten opleveren”

“Dat is voor mij heel frustrerend. Als je kijkt naar de krapte op de arbeidsmarkt, kunnen we ons dat ook helemaal niet veroorloven. Eigenlijk zou je opleiding tot brandweerman je automatisch een mbo-3- of een mbo-4-diploma moeten opleveren. Wanneer je iets nieuws zoekt zijn je baankansen dan al een stuk groter.”

En wat vind je het mooist?

“Veel mensen vinden het lastig dat het einde van hun tijdperk bij de brandweer in zicht komt. Ze moeten werk dat ze graag doen verlaten en denken: ‘wat kan ik nu nog?’. Als ik hun perspectief vervolgens kan wijzigen, en ze kan laten zien dat ze enorm veel mogelijkheden hebben, gaat er een wereld voor ze open. Die momenten zijn fantastisch.”

“Ik zie dat al gebeuren wanneer ik met mensen aan hun cv werk. De eerste versie die ze bij me inleveren is een eenvoudig zwart-wit a4’tje waar hun opleiding en hun brandweerwerk op vermeld staan – verder niets. Vervolgens gaan we met elkaar in gesprek en blijkt dat ze veel meer kunnen dan wat ze op hun cv schrijven. Ik vertel ze dan wat ze kunnen toevoegen. De volgende keer dat ik ze spreek, zie ik ze stralen.”

“Veel mensen vinden het lastig dat het einde van hun tijdperk bij de brandweer in zicht komt”

Waar is de loopbaanindustrie volgens jou over 5 jaar, en wat ga jij concreet doen om daaraan bij te dragen?

“Ik denk dat mensen over vijf jaar beter weten dat de arbeidsmarkt continue verandert. De coronacrisis liet zien hoe snel dat kan gaan. Om zichzelf daarop voor te bereiden, gaan mensen meer in zichzelf investeren, bijvoorbeeld door af en toe een Loopbaan APK te doen. Het is nu duidelijk: stilzitten werkt niet meer. Je moet zelf de regie pakken.

Om m’n eigen steentje aan die ontwikkeling bij te dragen, zorg ik ervoor dat mijn doelgroep weet dat ze zichzelf kunnen ontwikkelen op andere gebieden. Ook al voordat het eind van hun 20-jarige periode bij de brandweer in zicht komt. Dat doe ik onder andere door er met ze over te praten en door er op social media aandacht voor te vragen.”

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*