fbpx

Dit is het geheim achter de impact van de STERKscan

De STERKscan, een loopbaaninstrument dat begint met een persoonlijke poster en eindigt met handvatten voor zelfontwikkeling, laat vaak een grote indruk achter op zijn deelnemers en hun gesprekspartners. Robinet Bargeman en Martijn van Keulen (Bureau STERK) bespreken hoe dat kan.

Joost de Ruiter on maart 14, 2023 Gemiddelde leestijd: 3 min
Deel dit artikel:
Dit is het geheim achter de impact van de STERKscan

“De STERKscan maakt je zichtbaar als professional én als mens.” Op die manier vat Robinet Bargeman, directeur van loopbaan- en ontwikkelexpert Bureau STERK, de essentie van het loopbaaninstrument samen – ze ontwikkelde het enkele jaren geleden in samenwerking met diverse experts. “Die holistische aanpak – dat is een middel, geen doel op zich – is cruciaal bij het krijgen van handvatten voor je eigen persoonlijke en professionele groei”, voegt ze er meteen aan toe. “Tenslotte: pas als je patronen ontdekt in wie je bent, zowel privé als op kantoor, weet je hoe je jezelf kunt doorontwikkelen.”

Robinet Bargeman

Waarderend onderzoek dat begint met een poster

Nog ver voordat deelnemers aan de STERKscan bij dat doel terechtkomen, leggen ze een complex traject af, vervolgt de ontwikkelexpert. Dat traject begint met een poster: opnieuw iets dat dit instrument uniek maakt. “We nodigen mensen uit om bijvoorbeeld hun ambities en lijfspreuk, maar ook hun favoriete foto’s, op die poster te zetten”, vervolgt ze. “Waarom? Onder andere omdat die keuzes je in nadenk-stand brengen. Maar veel belangrijker nog: de poster laat patronen in je leven zien – je ontdekt erdoor wie je bent en wat je wil. Daarmee vormt hij de eerste stap – de aanleiding, eigenlijk – richting het uiteindelijke doel van de scan.”

Veel belangrijker nog: de poster laat patronen in je leven zien

“En natuurlijk:”, geeft Bargeman meteen toe, “al die patronen ontdek je niet door alleen de STERKscan in te vullen en je poster te bekijken – je hebt erbij de begeleiding van een professional nodig. Al onze mensen zijn daarom getraind in de gesprekstechnieken die bij de STERKscan horen: zij bouwen samen met je door aan je verhaal en leggen patronen bloot. Iets kenmerkends voor die technieken? Bijvoorbeeld dat ze alle vragen positief kritisch insteken, gebaseerd op de positieve psychologie van John Seligman. Die positiviteit doet iets met je brein: je wordt enthousiast over je eigen pakket aan kwaliteiten.”

Een voorbeeld van de STERK-poster

Stevige wetenschappelijke fundering

Dat de STERKscan werkt, weet Bargeman uit ervaring: het instrument sorteert negen van de tien keer het beoogde resultaat. “Dat succes komt niet uit de lucht vallen”, legt ze uit, “het wordt mogelijk gemaakt door een uitgebreide wetenschappelijke onderbouwing.” Ze vervolgt: “Toen ik de scan ontwikkelde, heb ik er een heuse studie van gemaakt – die is later door een keur van deskundigen gecontroleerd. En organisaties die het instrument nu gebruiken – grote onderwijsinstellingen, zorginstellingen en ziekenhuizen, bijvoorbeeld – toetsen die onderbouwing op hun beurt ook. De fundering is kortom stevig.”

“Toen ik de scan ontwikkelde, heb ik er een heuse studie van gemaakt”

Of Bargeman iets kwijt wil over die onderbouwing? “Ik noemde net John Seligman al, maar dat is natuurlijk niet mijn enige bron”, antwoordt ze. “Zo onderbouwen we onze grondgedachten bijvoorbeeld ook met de Broaden and Build-theorie van Barbara Fredrickson en vanuit de Appreciative Inquiry-gedachte (Waarderend Onderzoeken, red) van David Cooperrider en Diana Whitney. De Zelfdeterminatietheorie van Richard Ryan en Edward Deci nemen we trouwens ook mee. En je moet niet vergeten: de filosofie achter positief-kritische feedback is eeuwenoud. Niet voor niets nemen we een Socratische houding aan tijdens onze STERKscan-gesprekken.”

Martijn van Keulen

Impact

Dat de STERKscan niet alleen werkt op papier, maar ook in de praktijk, kan Bureau STERK-medewerker Martijn van Keulen beamen – hij is ook aangeschoven bij het gesprek. “Toen ik bij mijn sollicitatie voor het eerst met Bureau STERK in aanraking kwam, heb ik de STERKscan meteen gedaan”, vertelt hij. “Ik was positief verrast, moet ik eerlijk zeggen. Ik begon erdoor verbanden te zien; er gingen kwartjes vallen. De impact was groter dan ik me van tevoren had voorgesteld.”

“Ik was positief verrast, moet ik eerlijk zeggen”

En de STERKscan maakte niet alleen indruk op hem: Van Keulen ziet dagelijks wat het instrument met andere mensen doet, vertelt hij. “Laatst deden we bijvoorbeeld een traject op een basisschool: ik herinner me een deelnemende docent die dankzij de scan opnieuw ontdekte waarom ze haar werk ooit was gaan doen. Ze werd dus geconfronteerd met een onbewuste wetenschap, die voor haar werk wél heel belangrijk is. Dat ontroerde haar best een beetje. Precies dat zien we heel vaak: mensen worden, na eerst onbewust bekwaam te zijn geweest, bewust bekwaam!”

Verkleint de kans op uitval

Wie zich na dit verhaal over de scan wil inlezen, en daarvoor op de website van Bureau STERK terechtkomt, leest op die pagina ongetwijfeld ook een quote van Merel Buth, die een coachingstraject bij Bureau STERK volgde. Haar aanbeveling is krachtig: op de site laat ze optekenen dat wat haar betreft de STERKscan onderdeel zou moeten uitmaken van het basispakket van iedere zorgverzekeraar.

“De STERKscan zou onderdeel moeten uitmaken van het basispakket van iedere zorgverzekeraar”

Leg je de tekst aan Bargeman en Van Keulen voor? Dan stemmen ze er volledig mee in. “Uiteindelijk geeft de STERKscan je eigenaarschap en regie, dat leidt weer tot meer werkplezier en resultaat, en daardoor verkleint de kans dat je met burn-outs of ziekte te maken krijgt”, vertellen ze in koor. “Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je geen beroep hoeft te doen op zorg.”

Meer lezen

Meer lezen over de STERKscan? Stuur Van Keulen of Bargeman dan een bericht via LinkedIn door op één (of allebei) van voorgaande links te klikken. Ze sturen je met veel plezier het ruim 40 pagina’s-lange informatieboek over het instrument, mét theoretische onderbouwing – of één van de artikelen op basis van het gedane onderzoek. Ze praten je bovendien graag bij over de mogelijkheden die het instrument binnen jouw organisatie heeft.

Tags:
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

Intelligence Group
LDC
LoopbaanVisie
Noloc
Recruitment Tech
Timetohire
Werf&

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*